Työskentele kestävästi Taideyliopistossa
Yksi strategiamme kuudesta kärkitavoitteesta on, että taide on osa ekologisen kestävyyskriisin ratkaisua. Haluamme toimia kaikessa toiminnassamme mahdollisimman ekologisesti. Lue vinkit kestävään työskentelyyn!
Liiku kestävästi: pyöräile, käytä julkisia ja matkusta maata pitkin
Valtaosa Taideyliopiston ja 37 % keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä muodostuu matkustamisesta. Henkilöautoliikenne aiheuttaa noin puolet suomalaisten päästöistä, lentomatkustus taas valtaosan Taideyliopiston hiililaskentaan kuuluvista päästöistä.
Suurin osa henkilöautoilla tehtävistä matkoista on Suomessa alle viiden kilometrin mittaisia. Nämä matkat voi helposti korvata pyöräilyllä tai julkisella liikenteellä niin, että matka-aika pysyy varsinkin Helsingin kantakaupungin alueella samana tai on jopa lyhyempi.
Lentomatkustus on ala, jolla päästöt kasvavat nopeiten maailmassa. Siinä missä maaliikenne ja energiasektori siirtyvät monilta osin fossiilittomaksi, lentämisessä fossiilisia polttoaineita on vaikeampaa korvata. On arvioitu, että lentämisen ilmastopäästöt kaksin- tai kolminkertaistuvat seuraavan parinkymmenen vuoden aikana, ja lentämisen osuus voi olla silloin jopa 40 % EU:n päästöistä.
Vinkit kestävään matkustamiseen:
- Suosi kodin ja työpaikan välisillä matkoilla pyöräilyä, kävelyä ja joukkoliikennettä. Pyöräily on myös mahtavaa hyötyliikuntaa.
- Jos matkustat työssäsi ulkomaille tai pidempiä matkoja Suomen sisällä, ota huomioon Taideyliopiston kestävän matkustamisen ohjeistus, jonka löydät Artsista. Ohjeistus pitää sisällään tietoa matkan tarpeen arviointiin, matka-ajan työajaksi lukemiseen, päivärahoihin, kestävän matkustamisen tukeen sekä lentojen sisäiseen ilmastokompensaation järjestelmään liittyen.
Kuluta ja hanki vain tarpeeseen, pidä tavaroista huolta ja suosi vastuullisia vaihtoehtoja
21,5 prosenttia keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä koostuu tavaroiden ja palvelujen kulutuksesta. Suuri osa myös Taideyliopiston hiilijalanjäljestä koostuu hankinnoista.
Suomalaiset kuluttavat luonnonvaroja reilusti yli maapallon kantokyvyn rajojen ja myös globaalia keskiarvoa enemmän. Jos kaikki kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin käyttöön vuosittain lähes kolmen maapallon luonnonvarat.
Hankimme Taideyliopistossa tavaroita ja palveluja vain harkiten ja aitoon tarpeeseen. Lisäksi pidämme yhteisistä tavaroistamme hyvää huolta. Kaikissa Taideyliopiston tavara- ja palveluhankinnoissa on mahdollisuus ottaa kestävyys ja vastuullisuus hankinnan kriteeriksi. Halvinta vaihtoehtoa ei siis ole pakko valita, jos se ei ole vastuullinen.
Syö ja tilaa ruokatarjoilut kasvispohjaisesti
Ruoka aiheuttaa 23,5 prosenttia keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. 72 prosenttia Suomessa syötävän ruoan päästöistä syntyy naudanlihasta ja maitotuotteista, kuten juustosta. Toisin kuin usein luullaan, kuljetusten ja hävikin osuus on yhteensä vain 9 % suomessa syödyn ruoan ilmastovaikutuksista.
Vaikuttavin tapa vähentää ruoan haitallisia ympäristövaikutuksia on vähentää eläinperäisten tuotteiden syömistä tai siirtyä kokonaan kasvispohjaiseen ruokavalioon.
Keskivertosuomalaisen ruokavalion ilmastopäästöt voi jopa puolittaa siirtymällä kasvispohjaisuuteen, joka on myös terveyden kannalta useimmille sekaruokaa parempi vaihtoehto.
Taideyliopistolla suosimme tilaamissamme ruokatarjoiluissa ympäristön, luonnon, eläinten oikeuksien ja ihmisten terveyden kannalta kestäviä ratkaisuja. Siksi tarjoamme kokouksissamme, tilaisuuksissamme ja tapahtumissamme vain kestävästi tuotettua kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä suomalaista villikalaa.
Ota ympäristökestävyys mukaan omaan työhösi
Jokainen Taideyliopistolainen voi vaikuttaa jotenkin oman roolinsa kautta Taideyliopiston kestävyyteen. Pohdi yhdessä esihenkilösi ja kollegoidesi kanssa, minkälaisilla ratkaisuilla voisitte vähentää ympäristökuormitusta ja toisaalta vahvistaa positiivisia vaikutuksiamme opetuksessa, tutkimuksessa, taiteellisessa toiminnassa, palveluissa ja johtamisessa.
Voit hakea inspiraatiota omaan työrooliin liittyvien kestävyystekoihin Taideyliopiston Ekologisen kestävyyden Moodlesta.