Taideyliopiston ympäristöohjelma
Taideyliopiston ympäristöohjelmaan on kirjattu ne konkreettiset toimenpiteet, joita toteuttamalla olemme rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta.
Johdanto: Taide on osa ekologisen kestävyyskriisin ratkaisua
Yksi Taideyliopiston strategian kuudesta kärkitavoitteesta on, että taide on osa ekologisen kestävyyskriisin ratkaisua. Sisällytämme ekologisen kestävyyden teemojen ymmärryksen ja kestävät toimintatavat jatkossa nykyistä laajemmin monialaiseen opetukseemme, tutkimukseemme ja taiteelliseen toimintaamme. Samalla laskemme luonnonvarojen käyttömme ja päästömme kestävälle tasolle niin, että toimintamme on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä.
Ympäristöohjelma koostuu kolmesta pääteemasta, joiden alle on muotoiltu 19 toimenpidettä. Ympäristöohjelman tavoitteet ja toimenpiteet on määritelty vuoden 2022 aikana prosessissa, jossa jokainen taideyliopistolainen on halutessaan päässyt vaikuttamaan ohjelman sisältöön. Seuraamme ympäristöohjelman toteutumista vuosittain osana Taideyliopiston toimintasuunnittelun prosessia.
Ohjelmaa on päivitetty ja tarkennettu vuonna 2024 Ekologisen kestävyyden ohjausryhmän ja Taideyliopiston johtoryhmän toimesta.
Ympäristöohjelma ei ole vain lista toiveita, vaan sitä käytetään työkaluna, joka ohjaa kohti ekologisesti kestävää ja kestävyyskriiseihin vastaavaa taidetta ja Taideyliopistoa. Seuraamme ympäristöohjelman toteutumista vuosittain osana Taideyliopiston toimintasuunnittelun prosessia. Ohjelman etenemisestä raportoidaan avoimesti, ja sitä päivitetään tarvittaessa.
Ympäristöohjelman lisäksi yliopistolla on käytännön opas kestävään työskentelyyn, tapahtumien järjestämiseen, matkustamiseen sekä hankintoihin.
1. Opetus, tutkimus ja taiteellinen toiminta
Tavoitteemme on, että Taideyliopistosta valmistuvat opiskelijat näyttävät suuntaa ekologisesti kestävälle yhteiskunnalliselle, kulttuuriselle ja taiteelliselle toimijuudelle. Taideyliopistosta valmistuu vuosittain satoja taiteilijoita, pedagogeja, tutkijoita ja muita taidealan ammattilaisia, jotka voivat raivata tietä kestävyyssiirtymälle omassa taiteellisessa toiminnassaan ja toimimalla yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Taideyliopiston oppimis- ja tutkimusympäristö antaa opiskelijoille välineitä kriittiseen ajatteluun, kasvattaa heidän ymmärrystään ympäristökysymyksistä sekä auttaa heitä näkemään ja luomaan taiteen mahdollisuuksia kestävyyskriisien ratkaisuissa. Tutkimus syventää eri taiteenaloilla tapahtuvaa kehitystyötä ja avaa uusia näkökulmia siihen, millä kaikilla tavoilla taide voi kytkeytyä kestävyyskysymyksiin.
Opetuksen ja tutkimuksen ohella toteutamme vuosittain noin 700 yleisölle avointa taiteellista esitystä, konserttia, näyttelyä tai muuta tapahtumaa, jotka mahdollistavat ekologisen kestävyyden teemojen käsittelyn ja kestävien taiteellisten toimintatapojen kehittämisen käytännössä.
Teema 1: Toimenpiteet
- Sisällytämme ekologisen kestävyyden läpileikkaavasti Taideyliopiston opetukseen.
- Kehitämme olemassa olevaa ja uutta opetustarjontaa ekologisen kestävyyden teemoista ja käytännöistä.
- Tarjoamme tulevia kestävyysteemaisia opintojaksojamme osaksi soveltuvien verkostojen tarjontaa.
- Kehitämme ja omaksumme kestäviä ja vastuullisia tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen käytäntöjä. Sisällytämme ekologiset teemat ja käytännöt osaksi tohtorikoulutuksen uusia opetussuunnitelmia. Huomioimme mahdollisuuksien mukaan kestävyysteemat Taideyliopiston strategisissa hakemuksissa.
- Kehitämme ja omaksumme kestäviä taiteellisen työskentelyn käytäntöjä. Luomme akatemiakohtaiset taiteellisen työskentelyn kestävyysohjeet.
- Tuemme taideyliopistolaisten ekologiseen kestävyyteen liittyvää yhteisöllistä oppimista ja kestävien käytäntöjen jakamista järjestämällä kestävyyteen liittyviä matalan kynnyksen tapaamisia sekä ylläpitämällä yhteistä kirjallisuus- ja linkkilistaa.
- Vahvistamme taiteen ja taidekoulutuksen yhteiskunnallista roolia ja luomme taiteelle uusia vaikutusmahdollisuuksia kestävyyssiirtymässä yhteistyössä taidealan toimijoiden ja muiden sidosryhmiemme kanssa.
Teema 1: Tavoitteet
- Ekologisen kestävyyden teemat ovat laajasti osa Taideyliopiston opetusta. (Tavoitevuosi 2030)
- Taideyliopiston opetus ekologisen kestävyyden teemoista ja käytännöistä on kattavaa ja se on kaikkien opiskelijoiden saatavilla. (Jatkuva)
- Olemme avanneet yhden kestävyysteemaisen opintojakson osaksi valittua kestävyysopintojen verkoston tarjontaa. (2028)
- Tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kestävyyteen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet on määritelty ja toimenpiteitä on toteutettu. Ekologiset teemat ja käytännöt ovat osana uusia tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmia. (2026)
- Kestävyysohjeet on laadittu, julkaistu ja integroitu opiskelijoiden perehdytyksiin. (2026)
- Matalan kynnyksen tapaamisia on järjestetty säännöllisesti. Yhteistä kirjallisuus- ja linkkilistaa on ylläpidetty ja päivitetty.(Jatkuva)
- Toimimme aktiivisesti valituissa yhteistyöverkostoissa. (Jatkuva)
2. Kestävä arki ja ympäristökuormituksen vähentäminen
Rakennamme kestävän ja ympäristöystävällisen Taideyliopiston yhdessä koko yliopistoyhteisön voimin. Arjen kestäviä valintoja tukevat ja täydentävät muun muassa tiloihin, matkustamiseen ja hankintoihin liittyvät ohjeet, linjaukset sekä erilaiset kehittämistoimenpiteet. Tavoitteemme hiilineutraalisuudesta vuoteen 2030 mennessä edellyttää ekologisesI kestävää toimintakulttuuria sekä sitä, että jokainen taideyliopistolainen löytää oman roolinsa ekologisen kestävyyden edistämisessä ja toimii yhdessä kestävämpien toimintatapojen vahvistamiseksi.
Teema 2: Toimenpiteet
- Seuraamme päästöjen vähentämissuunnitelman edistymistä osana ympäristöohjelman raportointia ja tarkennamme suunnitelmaa tarvittaessa. Viestimme ympäristövaikutuksistamme avoimesti verkkosivuillamme.
- Kompensoimme laadukkaasti ja luotettavasti vuonna 2030 vähennystoimien jälkeen jäljelle jäävän hiilijalanjäljen vuosittain.
- Sisällytämme hankinnoissa tarjouspyyntöihimme vastuullisuuskriteereitä ja keräämme Taideyliopiston toimittajakyselyllä tietoa toimittajien vastuullisuudesta.
- Vähennämme työmatkustamisesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta matkustuslinjauksien ja -ohjeiden sekä sisäisen lentojen kompensaatio- ja kestävän matkustamisen tukijärjestelmän avulla.
- Vähennämme tilojen käytön ympäristökuormitusta yhteistyössä vuokranantajien kanssa optimoimalla talotekniikkaa energiatehokkaammaksi. Maksimoimme tilojen käyttöasteen niiden käyttöajalla.
- Vahvistamme sijoitustemme vastuullisuutta yhteistyössä varainhoitajiemme kanssa sijoituspolitiikkamme mukaisesti.
- Vähennämme syntyvän seka- ja energiajätteen määrää ja nostamme kierrätysastetta parantamalla lajittelu- ja kierrätysmahdollisuuksia sekä ohjeistuksia kampuksilla.
Teema 2: Tavoitteet
- Hiilineutraalisuus 2030, päästöjen vähentämissuunnitelman alatavoitteet, luontohaittalaskennan käyttöönotto, kun menetelmä on kehittynyt tarpeeksi (Tavoitevuosi jatkuva)
- Kompensaatiosuunnitelma tehty ja kompensaatiosummat budjetoitu. (2030)
- Määritelty ”Ekologisesti ja sosiaalisesti vastuulliset hankinnat”-asiakirjassa (Jatkuva)
- Päästöjen vähentämissuunnitelman alatavoitteet (2030)
- Päästöjen vähentämissuunnitelman alatavoitteet (2028)
- Tavoitteet määritelty sijoituspolitiikassa. Taideyliopiston kannalta keskeisintä on, että valituilla varainhoitajakumppaneilla on toimivat vastuullisuustavoitteiden seuranta- ja raportointiprosessit. (Jatkuva)
- Tavoitetilat määritellään vuoden 2023 jäteraportin lähtötilanteen pohjalta. (2028)
3. Rakenteet ja johtaminen
Rakenteet ja johtaminen luovat suuntaviivat ja edellytykset kestävälle toimintakulttuurille ja ekologisen kestävyyden toteutumiselle Taideyliopistossa. Mahdollistamme johtamisella kestävän kulttuurin ja toimintatapojen vahvistumista sekä näytämme esimerkkiä siitä, miten ympäristön kestävyys ja kantokyky otetaan huomioon sekä päivittäisen arjen valinnoissa että yliopiston toimintaa koskevissa päätöksissä.
Sisällytämme kestävyyden ja vastuullisuuden toimenpiteet ja niiden seuraamisen osaksi Taideyliopiston toistuvia vuosittaisia prosesseja. Huomioimme jatkossa päätöksenteossa ja budjetoinnista nykyistä vahvemmin päätösten vaikutukset yliopiston ympäristökuormitukseen ja hiilineutraalisuustavoitteen edistämiseen. Vahvistamme yliopistoyhteisömme kestävyysosaamista kehittämällä oppaita, koulutuksia ja työkaluja.
Emme ole kestävyysmurroksessa yksin. Sen takia teemme aktiivisesti yhteistyötä yhteistyökumppaniemme ja sidosryhmiemme kanssa kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi ja viestimme avoimesti toiminnastamme.
Teema 3: Toimenpiteet
- Seuraamme ympäristöohjelman etenemistä vuosittain toiminnanohjauksen prosessissa ja päivitämme ohjelmaa tarvittaessa. Raportoimme ympäristöohjelman etenemisestä vuosittain osana vuosiraportointia. Hyödynnämme raporttia toiminnanohjauksessa ja päätöksenteossa. Kehitämme prosessia tarvittaessa hyödyntämällä laatujärjestelmän auditoinnin kehittämissuosituksia.
- Ehdotamme riskienhallinnan teemaksi vuonna 2026 kestävyyden ja vastuullisuuden toteutumista. Arvioimme ympäristöohjelman toteutumista Ekologisen kestävyyden strategiahankkeen jälkeisellä ajalla 2025-2026. Arvioimme vastuiden jakoa, organisoitumista ja resursointia tulosten valossa.
- Vahvistamme ekologisen kestävyyden huomioimista ja edistämistä esihenkilötyössä, päätöksenteossa ja johtamisessa järjestämällä koulutuksia sekä kehittämällä ja jalkauttamalla oppaita. Seuraamme ekologisen kestävyyden edistämistä henkilöstön kehitys- ja tavoitekeskusteluissa.
- Vahvistamme koko yliopistoyhteisön omaan työhön ja opiskeluun liittyvää kestävyysosaamista järjestämällä koulutuksia ja kehittämällä oppaita. Tarkastelemme ekologisen kestävyyden osaamista osana yliopiston koulutus- ja henkilöstösuunnittelua.
- Toimimme yhteistyössä vain kestävästi ja vastuullisesti toimivien kumppanien kanssa.
Teema 3: Tavoitteet
- Ympäristöohjelma on osana toiminnanohjauksen prosessia ja se ohjaa akatemioiden ja yksiköiden toimintaa. (Tavoitevuosi jatkuva)
- Arvioinnit on tehty (2026)
- Ekologisen kestävyyden näkökulma on mukana a) kehitys- ja tavoitekeskustelulomakkeissa sekä b) esihenkilöiden tukimateriaaleissa. (Jatkuva)
- Oppaita ja koulutuksia päivitetään ja kehitetään ja henkilökunta hyödyntää niitä. (Jatkuva)
- Taideyliopistolla on ajantasaiset käytännöt kumppanien vastuullisuuden arviointiin. (Jatkuva)
Kysy lisää ympäristöasioista Taideyliopistossa
-
Katariina Kivistö-Rahnasto
- Suunnittelupäällikkö, Kehittämispalvelut Kuvataideakatemia, Kuvataideakatemia
- +358456578264
- katariina.kivisto-rahnasto@uniarts.fi