Taideyliopiston Historiafoorumi
Tutkimusverkostomme edistää musiikin ja muiden taiteiden vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa historian tutkimusta. Olemme osa Taideyliopiston Tutkimusinstituuttia.
Tutkimusverkostomme edistää musiikin ja muiden taiteiden vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa historian tutkimusta. Olemme osa Taideyliopiston Tutkimusinstituuttia.
Edistämme erityisesti musiikin, mutta myös muiden taiteiden historian tutkimustoimintaa. Samalla tuemme alan tutkijoiden kotimaista ja kansainvälistä verkostoitumista ja kiinnittymistä historiatieteiden kenttään. Taideyliopiston Historiafoorumin perusajatus on, että taiteiden historian tutkimukseen kuuluu kiinteästi myös taiteilijuus, eli historian elävä tulkinta. Vastuullinen ja tulevaisuuteen katsova historiantutkimus on foorumin tavoitteen mukaisesti vastaisuudessa kiinteä ja tärkeä osa kaikkien taideyliopistojen olemusta. Keskeisenä kysymyksenä Historiafoorumissa nähdään se, kuinka taiteet ja taiteilijat voivat toimia yhteiskunnassa sitä rikastavina, vastuuta kantavina tekijöinä. Lue lisää siitä, mitä teemme käytännössä.
Liity Historiafoorumin sähköpostilistalle! Voit myös liittyä sähköpostilistalle ottamalla yhteyttä yllä näkyvään yhteyshenkilöömme.
Oopperasampo on uusi verkkopalvelu, jossa voi selata ja tehdä hakuja Suomessa esitetyistä oopperoista ja musiikkiteatteriesityksistä vuosina 1830-1960.
Torstaifoorumin vierailuluennot ovat kaikille avoimia. Jatkoajalla keskustellaan päivän teemaan liittyvästä tutkimustekstistä. Tutustu kevään 2025 ohjelmaan, ja merkitse luentopäivät kalenteriisi.
Nuppu Koivisto-Kaasik kävi kuulostelemassa, mitä sukupuolen ja taiteiden historiantutkimukselle kuuluu kolmessa Euroopan kaupungissa – Tukholmassa, Roomassa ja Prahassa. Vierailut paljastivat ensinnäkin sen, miten paljon yhteistä tähän ongelmakenttään liittyy eri kieli- ja kulttuurialueilla, ja toisaalta sen, miten tärkeitä fyysiset kohtaamiset kollegoiden kanssa ovat koronapandemian jälkeen.
Lue lisää tutkimushankkeistamme ja blogista.
Nuppu Koivisto-Kaasik tutkii naisoletettuja pianonsoitonopettajia, intersektionaalisuutta ja musiikkielämän sukupuolittuneita valtarakenteita Helsingissä ja Tallinnassa vuosina 1861–1924.
Tutkimusprojektin keskiössä on kirjeenvaihto, joka avaa näköaloja oopperakulttuurin käytäntöihin.
Voit selata ja perehtyä tutkimushankkeisiimme.
Tämä verkkonäyttely esittelee Sibelius-Akatemian R-talon historiaa. Sen on toteuttanut dosentti Riku Hämäläinen osana Taideyliopiston Historiafoorumin muistitietohanketta.
Koordinoimme yliopistojen välistä yhteistyöverkostoa monitieteisen tutkimuksen edistämiseksi.
Kahden vuoden välein järjestettävä musiikinhistorian symposium kokoaa Helsinkiin suuren määrän johtavia musiikinhistorian tutkijoita kaikkialta maailmasta.
Torstaifoorumi ja lukupiiri kokoontuvat kuukausittain samana päivänä.
Tutustu aiempaan toimintaamme vanhalla sivustollamme.
Täältä pääset käsiksi Taideyliopiston taiteen historiaan liittyviin tietokantoihin.
Sivusto käsittelee musiikin ilmiöitä laaja-alaisesti useista viitekehyksistä ja palvelee kaikkia musiikista kiinnostuneita. Muhissa on artikkeleja musiikin historian lisäksi useilta erilaisilta musiikkielämän osa-alueilta musiikinfilosofiasta musiikkimaantieteeseen, musiikin tekijöihin, instrumentteihin ja musiikinlajeihin, sävellystyyleihin ja instrumentteihin liittyen.
Kirjastomme kokoelmista löytyy lehtiä ja kirjoja laajasti kuvataiteesta, musiikista ja esittävistä taiteista sähköisessä ja painetussa muodossa. Kirjastolla on myös merkittävä määrä nuotteja ja näytelmiä. Useissa eri formaateissa olevaa av-aineistoa voi striimata, lainata, tai katsoa ja kuunnella kirjaston tiloissa.
Oopperasampo julkaisee rikasta linkitettyä avointa tietoa Suomessa vuosina 1830–1960 pidetyistä yli 9 000 ooppera- ja musiikkiteatteriesityksestä ja niihin erilaisissa rooleissa vaikuttaneista yli 3 500 henkilöstä. Oopperasampo on kehitetty Aalto-yliopistossa yhteistyössä Taideyliopiston Historiafoorumin ja Sibelius-Akatemian sekä Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG kanssa osana laajaa Sampo-datapalveluiden ja -portaalien sarjaa.
Turun yliopiston SELMA-tutkimuskeskuksen sivut (englanniksi).
SES edistää etnomusikologista tutkimusta ja levittää tietoa maailman musiikkikulttuureista.
Seura edistää suomalaista musiikkitieteellistä tutkimusta sekä toimii musiikkielämän hyväksi levittämällä tietoa musiikista ja musiikkikulttuurista..
Tutkimusyhdistys Suoni ry harjoittaa aktivistista eli yhteiskunnallista ja toiminnallista musiikintutkimusta. Se tutkii musiikkikulttuuria tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta pyrkien muuttamaan musiikillisia käytäntöjä yhteiskunnallisesti ja ympäristöllisesti oikeudenmukaisemmiksi.