Sävellys ja musiikinteoria
Syvällistä musiikin asiantuntemusta yhdessä maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista.
Syvällistä musiikin asiantuntemusta yhdessä maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista.
Annamme sävellyksen, musiikinteorian ja musiikinhistorian koulutusta sekä koulutusohjelmamme pääaineopiskelijoille että muiden koulutusohjelmien opiskelijoille. Vaalimme sävellyksen ja musiikinteorian koulutuksen ja tutkimuksen perinteitä Suomessa ja kansainvälisesti, teemme tutkimus- ja kehitystyötä sekä toimimme laajalti kansainvälisellä taide- ja tutkimuskentällä. Alumnimme ovat eturivin taiteilijoita sekä tutkijoita: he työskentelevät monipuolisesti säveltäjän ammatissa, syvällistä musiikin tuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä, opettajina, toimittajina, tutkijoina ja muusikkoina niin Suomessa kuin ympäri maailman.
Koulutusohjelmamme dosentteja ovat säveltäjät Jukka Tiensuu ja Eero Hämeenniemi, musiikkitieteen alalla emeritusprofessori Eero Tarasti, musiikinteorian alalla tohtori Tiina Koivisto ja musiikkifilologian alalla tohtori Timo Virtanen.
Sävellys, musiikinteoria ja musiikinhistoria ovat kehittyviä aloja, ja työskentelemme jatkuvasti edistääksemme oman alamme koulutusta ja tutkimusta. Järjestämme jatkokoulutusta yhteistyössä Sibelius-Akatemian DocMus- ja MuTri -tohtorikoulujen kanssa, ja teemme opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan parissa yhteistyötä myös muiden koulutusohjelmien, Historiafoorumin ja muiden tutkimuskeskusten sekä Taideyliopiston kahden muun akatemian, Teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian kesken.
Koulutuksemme ytimessä ovat satsioppi, musiikkianalyysi, säveltapailu, musiikinhistoria, soitinnus ja instrumenttiopinnot. Säveltäjien pääaineopinnoissa ovat läsnä sekä erilaiset nuotinnetun musiikin perinteet että uusin musiikki ja elektroakustinen musiikki. Koulutuksen sisältöön ja muotoihin heijastuvat muuttuvan säveltäjäkuvan tarpeet sekä koulutusyhteistyön vahvistaminen Taideyliopiston akatemioiden kesken. Musiikinteoreetikot syventyvät opinnoissaan puolestaan musiikin tutkimukseen ja oman tutkimusaiheensa tuntemusta syventäviin opintoihin.
Tule opiskelemaan ammattisäveltäjäksi alansa johtavaan koulutusohjelmaan, joka antaa sinulle laajan musiikillisen sivistyksen.
Hanki valmiudet toimia syvällistä musiikin tuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä.
Satsiopilla on sävellyksen ja musiikinteorian opinnoissa vahva rooli.
Julkaisemme opetuksen tueksi sävellyksen, musiikinteorian ja musiikin historian verkko-oppimateriaaleja.
Vuonna 2020 uudistettu musiikin historian sivusto Muhi palvelee kaikkia musiikista kiinnostuneita.
Sivuston oppimateriaalissa painopiste on 1900-luvun jälkipuolen musiikki-ilmiöissä. Viime vuosisadan musiikkia tarkastellaan sivustolla taiteellisten, teknisten ja ideologisten pyrkimysten vyyhtenä.
Perinteisessä luentosarjassamme alan ajankohtaisimmat ammattilaiset kertovat ja keskustelevat työstään ja teoksistaan.
Sävellyksen ja musiikinteorian koulutusohjelmassa maisteritutkinnon tehneet voivat jatkaa opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikouluissa. Koulutusohjelman professorit sekä muut tutkijat ja säveltäjät tekevät opetus- ja tutkimusyhteistyötä Sibelius-Akatemian molempien tohtorikoulujen kanssa (DocMus ja MuTri) sekä tutkimuskeskuksista erityisesti Historiafoorumin kanssa.
Klassisen musiikin tohtorikoulu DocMus kouluttaa ja tekee tutkimusta pääosin esittävän säveltaiteen, sävellyksen ja musiikinteorian sekä kirkkomusiikin aloilla.
Musiikkikasvatuksen, jazzin ja kansanmusiikin tohtorikoulu ja tutkimusyksikkö MuTri vastaa tohtorikoulutuksesta musiikkikasvatuksen, jazzin ja kansanmusiikin osastolla.
Taideyliopiston Historiafoorumi edistää musiikin ja muiden taiteiden vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa historian tutkimusta.