Taidepiste: Pilaako liika sensitiivisyys taiteen?

Toukokuun Taidepisteessä nostetaan kissa pöydälle ja puhutaan siitä, tuottaako sensitiivisyyden vaatimus henkisen pakkopaidan vai tasa-arvoisemman taidemaailman.

Kaksi opiskelijaa roolivaatteissa selät vastakkain

Mitä poliittisesti sensitiivinen taide tarkoittaa ja edellytetäänkö sitä kaikilta taiteen tekijöiltä? Miksi keskustelu aiheesta koetaan tulenarkana? Onko herännyt kritiikki vain välttämättömiä kasvukipuja kohti kunnioittavampaa kulttuuria? Onko 2020-luvun sensitiivisyydessä oikeasti tilaa keskeneräisyydelle ja virheille?

Taidepisteessä 10.5. sensitiivisyydestä taiteen tekemisessä ja opettamisessa keskustelevat dramaturgi ja näytelmäkirjailija Ilja Lehtinen, yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi, näyttelijä Miiko Toiviainen sekä Taideyliopiston esitystaiteen ja -teorian opiskelija Suvi Tuominen. Keskustelua vetää yrittäjä Anna Moilanen.

Osana tapahtumaa kuullaan otteita Silvia Hosseinin tuoreesta esseekokoelmasta Tie, totuus ja kuolema (Gummerus) kirjailijan itsensä lukemana.

Taidepiste on siirtynyt toistaiseksi verkkoon 

Koronatilanteesta johtuen Taidepiste-tapahtumat järjestetään toistaiseksi ilman paikalla olevaa yleisöä. Tapahtumat näytetään suorana Taideyliopiston Youtube-kanavalla ja Instagram-tilillä @uniartshelsinki. Laadukkaita tapahtumatallenteita Taidepisteestä voi katsoa Taideyliopiston Youtube-kanavalla myös jälkikäteen. 

Taidepiste on Taideyliopiston uusi, kaikille avoin ja maksuton tapahtumasarja, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä monialaisen keskustelun ja taiteen kautta. Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä ja Taideyliopiston Youtube-kanavalla. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnrooth Säätiö. Lue lisää Taidepiste-tapahtumasarjasta.

Lisätietoa illan vieraista

Silvia Hosseini on Itä-Helsingistä Tampereelle muuttanut kirjailija, kriitikko ja opettaja. Keväällä 2021 julkaistu Hosseinin toinen esseekokoelma Tie, totuus ja kuolema (Gummerus) kertoo elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä.

Ilja Lehtinen on dramaturgi ja näytelmäkirjailija. Vuonna 2019 Lehtinen palkittiin Suomen arvostelijain liiton Kritiikin kannuksilla hänen käsikirjoittamastaan näytelmästä Elinvoima, joka oli myös Lehtisen opinnäytetyö Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun. Lehtinen tunnetaan myös spoken word -artistina nimellä Illmari.

Anna Moilanen (yrittäjä, Open Flower) tekee tulevaisuuden ideointia ja neuvonantoa kaupungeille, yliopistoille, säätiöille, yrityksille, liitoille, yksilöille ja muille toimijoille. Annaa kiinnostaa uusi, muutos ja utopiat, joita hän toteuttaa myös omissa avauksissaan, kuten keskeneräisyyteen ja intiimiyteen keskittyvässä Wolf-festivaalissa. Hän kuuluu siihen kuuden prosentin joukkoon suomalaisista, joita voi nimittää kulttuurin suurkokijoiksi (HS).

Leena-Maija Rossi on pitkän linjan sukupuolentutkija, jonka tutkimusta kehystävät queerteoreettiset ja intersektionaaliset keskustelut. Tutkimusaiheet löytyvät vaihdellen mediakulttuurin, nykytaiteen ja käsitteellisten kysymysten piiristä. Tutkimus- ja opetustyön ohella Rossi on toiminut mm. kuraattorina ja journalistina. Parhaillaan hän on taidehistorian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Miiko Toiviainen valmistui näyttelijäksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2018 ja on tällä hetkellä kiinnityksellä KOM-teatterissa. Toiviainen on näytellyt mm. Helsingin ja Turun Kaupunginteattereissa, ja hän toimii tuntiopettajana Teatterikorkeakoulussa. Vuonna 2020 hänet valittiin vuoden teatterinäyttelijäksi omaelämäkerrallisesta monologista Kepeä elämäni. Saman vuoden syksyllä Toiviaista konsultoitiin myös Kansallisteatterin Kaikki äidistäni -esityksen transrepresentaatiosta.

Suvi Tuominen opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa esitystaiteen ja -teorian maisteriohjelmassa (Master’s in Live Art and Performance Studies). Suvin tausta on tanssitaiteessa, arkeologiassa ja antropologiassa. Valmistuttuaan filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2019 Suvi on työskennellyt opintojen ohella aktiivisesti taiteen kentällä erilaisissa projekteissa. Suvin työskentelymenetelmiin kuuluvat kollektiivisuus sekä tutkimuksellinen ja kriittinen ote taiteen tekemiseen ja tuottamiseen.

Pysy kärryillä – tilaa uutiskirje!

Seuraavista Taidepiste-keskusteluista saat tietoa tilaamalla Taidepisteen uutiskirjeen. Kokoamme kuudesti vuodessa ilmestyvään uutiskirjeeseen ajankohtaisimmat puheenvuorot, parhaat artikkelit sekä kuumimmat tapahtumatärpit.

Ajankohta

10.5.2021 klo 17:30 – 19:00

Sijainti

Tapahtuma järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä ja näytetään suorana Youtubessa

Liput

Taidepisteen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia