Taide tekstiin – taide tekstinä: kirjoittaminen taiteellisena tutkimuksena

Tapahtuma on osa Tutkimuspaviljongin Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä -keskusteluohjelmaa 5.-11.6.

Kirjoittaminen taiteellisena tutkimuksena

Kirjoittamisen kysymykset erilaisine lähestymistapoineen ovat taiteelliselle tutkimukselle olennaisia. Taiteellinen tutkimus sekä hyödyntää että koettelee perinteisiä akateemisen ja luovan kirjoittamisen keinoja ja kehittää uusia omalakisia ratkaisuja. Etsiessään taiteellisille prosesseille kohdallisia ilmaisun keinoja tutkimuksen taiteellisiin menettelyihin ja taideteoksiin integroidaan myös pohdiskelevaa puhetta ja tekstiä. Koska taiteellisessa tutkimuksessa painotetaan materiaalisten prosessien ja ymmärretyn välisiä yhteyksiä, kirjoittaminen käsitetään siinä välisyyden kysymyksenä, joka tuottaa hybridejä tekstejä. Taiteessa olevan aistisen ja materiaalisen ajattelun välittymistä niille kohdallisella kirjoittamisenotteella pidetään myös usein tärkeämpänä kuin muiden alojen tutkimusmenetelmien soveltamista. Seminaarissamme tarkastelemme miten erilaiset lähestymistavat kirjoittamiseen toimivat taiteellisen tutkimuksen uutta luovana käytäntönä. Kutsumme mukaan aiheesta kiinnostuneita taiteilijoita ja taiteilija-tutkijoita kokeilemaan erilaisia kirjoitustehtäviä ja keskustelemaan aiheesta kolmen asiantuntijan johdolla.  

Kolmen taiteilijan tai taiteilija-tutkijan minityöpajat ja paneeli

Työpajojen vetäjät ja panelistit: Mikael Brygger, Susanna Hast, Lena Seraphin

13.00 – 13.15 Johdatus päivään: Leena Rouhiainen ja Kirsi Heimonen 
13.15 – 14.15 Työpaja 1. Lena Séraphin 
14.15 – 14.30  paussi 
14.30 – 15.30 Työpaja 2. Mikael Brygger 
15.30 – 15.45 paussi 
15.45 – 16.45 Työpaja 3. Susanna Hast 
17.00 – 18.30 Paneeli, moderaattoreina Leena Rouhiainen ja Kirsi Heimonen

Mikael Brygger

Mikael Brygger on monimediaisesti ja taiteidenvälisesti suuntautunut runoilija ja Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman vieraileva professori. Työskentelyssään Brygger on soveltanut erityisesti visuaalisia, käsitteellisiä, digitaalisia ja pelillisiä lähestymistapoja. Bryggeriltä on julkaistu kolme omaa runoteosta, minkä lisäksi hän on osallistunut useisiin runoilijoiden ja kuvataiteilijoiden välisiin yhteistyöteoksiin. Brygger on toiminut aktiivisesti Osuuskunta Poesiassa kustantamon perustamisesta lähtien. Lisäksi hän on päätoimittanut runouslehti Tuli & Savua ja toiminut aktiivisesti kirjallisuuden kentällä vuodesta 2006 lähtien.

Susanna Hast

Susanna Hast on kirjailija ja tutkija. Hän on taiteellisen tutkimuksen dosentti ja tuntiopettaja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Hastin esikoisromaani Ruumis/huoneet (S&S, 2022) voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon syksyllä 2022.

Lena Séraphin

Kuvataiteilija Lena Séraphinin postdoc-tutkimus Sharing Text Åbo Akademin kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunnassa tarkastelee sitä, miten voidaan kirjoittaa kollektiivisesti, julkaista tekstiä tilallisesti ja välittää yhteiskirjoittamisen menetelmää tuleville opettajille osana monialaista oppimiskokonaisuutta. Séraphin on ollut mukana perustamassa taiteellisen tutkimuksen verkostoa Language-based Artistic Research (SIG-Society for Artistic Research).

Tapahtuma on osa Taideyliopiston Tutkimuspaviljonkia.

Ajankohta

7.6.2023 klo 13:00 – 18:30

Sijainti

Suomenlinna

Suomenlinna B28

00190 Helsinki

Liput

Vapaa pääsy

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet