SibA -tutkimuspäivät 2025: Tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan etiikka

Pyydämme esitysehdotuksia vuoden 2025 SibA-tutkimuspäiville, joiden teemana on tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan etiikka.

Esitelmäkutsu

Pyydämme esitysehdotuksia vuoden 2025 SibA-tutkimuspäiville, joiden teemana on tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan etiikka.

Tutkimuspäivät on tarkoitettu Sibelius-Akatemian ja Taideyliopiston tohtoritutkijoille, tutkimushenkilökunnalle ja opiskelijoille sekä teemasta kiinnostuneille ulkopuolisille tutkijoille ja käytännön toimijoille.

Tämänvuotisten tutkimuspäivien teemana on tutkimuksen ja taiteen tekemisen etiikka, mutta mahdollisimman laajasti ymmärrettynä – teemana, joka liittyy väistämättä sekä suoraan työhömme taiteilijoina ja tutkijoina että myös asiana, joka ympäröi meitä työssämme tutkimuksen konventioihin, instituutioihin ja käytäntöihin sulautuneina. Tutkimuksessa etiikkaa ei voi paeta. Teoreettisten näkökulmien ja tutkimusmenetelmien valintaan vaikuttavat aina eettiset ohjeet ja vaatimukset. Tutkimus perustuu aina aiempaan tutkimukseen, ja näin ollen kollegojemme aikaisemman työn tunnustaminen on viime kädessä eettinen velvollisuus. Samoin taiteellisella käytännöllä on aina eettisiä ulottuvuuksia, joita edustavat esimerkiksi ne velvoitteet ja vastuut, joita taiteilijalla katsotaan olevan suhteessa yleisöönsä, säveltäjäänsä, historialliseen kontekstiinsa – tai taidetta tekevään omaan minään.

Vuonna 2025 järjestettävät tutkimuspäivät kutsuvat pohtimaan ja jakamaan työtäsi, ajatteluasi ja taiteen tekemistäsi tällaisesta näkökulmasta. Suoraan tutkimuksen ja taiteellisen työn eettisiä motiiveja tai sisältöä koskevien pohdintojen lisäksi toivotamme tervetulleiksi myös puheenvuoroja kaikilta taiteellisen tai tieteellisen tutkimuksen aloilta. Toivotamme tervetulleiksi myös puheenvuoroja, joissa keskustellaan akuuteista kysymyksistä, ongelmista, yllätyksistä ja katkoksista, joita olette kohdanneet työssänne. Kaikki tämä edistää hedelmällistä vuoropuhelua, tiedeyhteisön rakentamista sekä kriittisen ajattelun ja tutkimuksen hyvinvointia. Mikään näistä ei ole itsestäänselvyys nykyisessä yhteiskunnallisessa ja poliittisessa ilmapiirissä.   

Näiden esitelmien lisäksi seminaarin ohjelmaan kuuluu Keynote-esitelmiä, asiantuntijapaneeleita ja erityinen verkostoitumisvierailu, joista ilmoitetaan myöhemmin. Tutkimuspäivien kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Ehdotusten viimeinen jättöpäivä on 27. tammikuuta 2025.

Tutkimuspäiviin voi osallistua kolmella eri esitysformaatilla:

  1. Esitelmä (15 minuuttia + kysymyksiä ja keskustelua)
  2. Luentoresitaali (25 minuuttia + kysymyksiä ja keskustelua): Luentoresitaali, joka sisältää sekä puheosuuden että taiteellisen osion
  3. Lyhyt esitys (5 minuuttia + kysymyksiä ja keskustelua)

Esityksen muoto ja tyyli on vapaa. Luovat esitysratkaisut ovat tervetulleita.

Lähetä ilmoittautumisesi sähköpostilla osoitteeseen siba.researchdays@uniarts.fi viimeistään 27. tammikuuta 2025. Sähköpostiin tarvitaan seuraavat tiedot:

  1. Nimesi
  2. Esityksen tyyppi
  3. Tohtorikoulu/Yliopisto
  4. Esityksen/luentoresitaalin otsikko
  5. Tiivistelmä (enintään 300 sanaa)
  6. Lyhyt esittäjän BIO (enintään 200 sanaa).
  7. Luettelo tarvittavasta esitystekniikasta/soittimista
  8. Maininta, jos et halua esityksesi tallentamista

Hyväksymisestä ilmoitetaan ja ilmoittautuminen avataan 7. helmikuuta mennessä.

Lopullinen ohjelma julkistetaan helmikuussa.

Lisätietoja

Markus Mantere, SRD 2025:n järjestäjätiimin johtaja.

markus.mantere@uniarts.fi

040 710 4339

Järjestelyryhmä

  • Spiros Delegos
  • Markus Mantere
  • Esa Onttonen
  • Marc Sabat

Ajankohta

24.3.2025 – 25.3.2025

Sijainti

Black Box

Mannerheimintie 13

00100 Helsinki

Musiikkitalo

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet