Promootion juhlakulkue

Taideyliopiston tohtori- ja maisteripromootion juhlakulkueessa juhlitaan taidetta ja taiteilijoita. Kulkueen reitti kulkee Musiikkitalolta läpi Helsingin keskustan.

Tervetuloa seuraamaan promootion juhlakulkuetta, jossa juuri promovoidut maisterit, tohtorit ja kunniatohtorit sekä yliopiston akateeminen henkilökunta kävelevät läpi Helsingin keskustan mustavalkoisissa juhla-asuissa. Kulkueen varrella nähdään myös monipuolista taideohjelmaa Taideyliopiston opiskelijoilta.

Reitti

Kulkue lähtee Helsingin Musiikkitalolta Kiasman ohi kohti Mannerheimintietä, josta se jatkaa Paasikivenaukion kautta kohti Salomonkatua ja Antinkatua. Antinkadulla kulkue jakaantuu Temppeliaukion kirkolle ja Kulttuurikasarmille.

Parhaita paikkoja seurata kulkuetta on Kansalaistori tai Mannerheimintie, sillä kulkue tulee ulos Musiikkitalon Kansalaistorin puoleisesta sisäänkäynnistä.

Kulkueen järjestys

Musiikkitalolta poistuttaessa kulkueen kärjessä kulkee juhlamenojen ohjaaja. Hänen jälkeensä tulevat promoottorit, jotka ovat promootion korkeimmat arvohenkilöt. Promoottorit ovat yleensä myös virkaiältään akatemioiden vanhimmat professorit. Seuraavaksi marssivat kunniatohtorit, tohtorit, maisterit, yliopiston ja akatemioiden johto, akateeminen henkilökunta sekä muut kutsuvieraat. 

Ohjelma kulkueen varrella

Musiikkitalon ja Lasipalatsin medianäytöt

Kuvataideakatemian opiskelijoiden videoteoksia.

“untitled” (600 repetitions) 
Viktor Sundman 
2024

Hiusten aika 
Vita Edwards
2021

this reoccuring dream 
Sakari Kyyrönen 
2024 

Conversation with an angel 
Niklas Feinik 
2024 

Nimeämätön
Ian Laitinen
2024
Videoteos + patsas (vaneri, metalli, pintakäsittely) 

Teos nähdään vain Lasipalatsin medianäytöllä.

Suuren mainostaulun tehtävä on kiinnittää ohikulkijan huomio niin, että tämän paikan läpi kuljettuaan hänen mieleensä jää päällimmäiseksi se, mitä taululla on mainostettu. Huomiotta jää kokonaan esimerkiksi taulun alla oleva ihastuttava lippa!  

Teoksen lähtökohtana on tämä huomion ohjaaminen. Veistoksen muoto ammentaa Lasipalatsin ja sen ympäristön tilallisista ilmiöistä. Tällä tavoin, välikäden kautta, teos pyrkii ohjaamaan huomion takaisin itse paikkaan. Teos tutkii, miten huomio kiinnittyy ja miten sitä kiinnitetään julkisessa tilassa. 

Kansalaistori

Päästä varpaisiin
Outi Wright

Tolpat ovat elottomia seisojia. 
Tolpat rajaavat tilaamme. 
Tolpat ohjaavat kulkuamme, suuntaavat reittejämme. 

Teos kommentoi inhimillisyyden roolia rajatussa kaupunkitilassa. Ympäristössämme on aina läsnä pieniä, hienovaraisia viitteitä inhimillisyydestä, lempeydestä. Kurkistavat varpaat ujostelevat ja pilkistävät esiin vaivihkaa mittakaavaltaan muutoin suuressa kaupunkimiljöössä. 

Kylmä metalli kohtaa varpaat. 
Tuntuu. 
Päästä varpaisiin. 

Kiasman parveke

Kansanmusiikkia kulkueelle kahdella viululla 
Pihla Perämäki ja Tuike Suomalainen 

Paasikiven aukio

Veden sylistä
Suvi Sievilä & laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäret

Veden hiljaisesta sylistä kantautuu ääni, 
Kaiun kudelma kiertää, kimaltelee, 
Kuiskaus koskettaa kallioita kaukaisia, 
Aallot avosylin äänen viestin kantavat. 

Teos on lavastustaiteen opiskelija Suvi Sievilän ja Sabrina ja Saarten tyttäret -laulukollektiivin yhteisteos Taideyliopiston juhlakulkueeseen. 

Salomoninkadun ja Antinkadun kulma 

POLTTOPISTE
Hanna Kangasluoma

Jäätyy, polttaa, valuu, sammuu 

Sihisee, ujeltaa, paukkuu 

Polttaa, pureutuu, haurastuttaa 

Pinnasta, pohjalta, sisältä 

Polttopisteessä 
Ydin hauras 
Ympäristö 

Esiintyjä: Olavi Angervo 
Teoksen äänet: Yle Arkisto 

Kulkueen mukana kulkevat leikarit

 Pi Sandås ja Sofia Kistol Tanssitaiteen koulutusohjelmasta 

Leikareita koski jo Maunu Eerikinpojan lakikirjassa 1200-luvun lopulla oma kohtansa, joka antoi luvan rangaista leikaria tarvittaessa rajustikin, mikä osoittaa nämä esiintyjät lähes lainsuojattomiksi asemaltaan. Toisaalta ajan lähteistä löytyy mainintoja siitä, miten heille on lahjoitettu sellaisia hienoja ja värikkäitä vaatteita, jollaisia ei ollut lupa kuin aateliston pitää. Suomen yhteydessä esiintyy myös termi larvator eli naamioitu, ilmeisesti sarvipäiseksi olennoksi. Kyseessä saattaa olla siis myös karnevaaliin tai talviaikaisiin vanhoihin eläinleikkeihin tai paholaiseen assosioituva esiintyjä. 

Lähde: Pentti Paavolainen: Suomen teatterihistoria 1.2. Keskiajan teatteri- tuntematon 

Ajankohta

17.8.2024 klo 14:00 – 15:00

Sijainti

Musiikkitalo

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet