NYKY Ensemble & Klangforum Wien: Georg Friedrich Haas, in vain

24 kansainvälisestä solistista koostuvan itävaltalaisen Klangforum Wien -nykymusiikkiyhtyeen muusikoita saapuu työskentelemään ja esiintymään Sibelius-Akatemian NYKY Ensemblen kanssa osana Siban kansainvälistä vierailijaohjelmaa

Viulisti soittaa viulua konserttisalin tyhjässä katsomossa.
Maarit Kytöharju

Konsertti on katsottavissa maksuttomana tallenteena Youtubessa 31.12. klo 23:59 saakka.

Konsertin esittely

Vierailuperiodin aikana NYKY Ensemblen opiskelijat työstävät Klangforum Wienin muusikoiden valmentamana säveltäjä Georg Friedrich Haasin Klangforumille vuonna 2000 säveltämää teosta in vain. Teoksen esityksessä lavalla puolet muusikoista on NYKY Ensemblen opiskelijoita ja puolet Klangforum Wienin jäseniä.

Laajamuotoista, suorastaan sinfonista, in vainia on usein kutsuttu yhdeksi ensimmäisistä 2000-luvun nykymusiikin kulttiteoksista. Teoksen ohjelma liittyy ajatukseen kamppailusta, jota käydään turhaan (eng. ”in vain”) ja loppumatta.  Säveltäjä Haas on maininnut teoksen olleen sävellyshetkellään epätoivoinen vastaus kotimaassaan Itävallassa 1990-luvun lopussa tapahtunutta oikeistopopulistisen politiikan huolestuttavaa suosiota kohtaan.

Teoksen laajakaarista muotoa jäsentää matka musiikillisten vastakohtien välillä – kaaottisen, myrkyisän liikeen ja jähmettyneen pysähdyksen, tavanomaisen tasavireisen viritysjärjestelmän ja kirkassointisen mikrotonaalisen puhdasvireisen virityksen, sekä valon ja pimeyden välillä. Teoksen alun myrskyisä musiikki tuntuu olevan jatkuvasti pyrkimässä epätoivoisesti jonnekin, pääsemättä kuitenkaan irtautumaan lähtöpisteestään. Teoksen keskijaksossa musiikillinen alkuvoimainen utopia saavutetaan pysähtyneessä puhdasvireisessä musiikissa. Kuitenkin, utopia murtuu ja kamppailu osoittautuu turhaksi ja päättymättömäksi, kun kaaos vähitellen palaa musiikkiin.

in vain -teokseen sisältyy lisäksi erityinen visuaalinen kokemus. Teos alkaa tavanomaisessa konserttivalaistuksessa ja sen aikana siirrytään vähitellen täyteen pimeyteen konserttisalissa sukellettaessa uuteen soivaan maailmaan.

Huomaathan, että esitykseen sisältyy lyhyitä jaksoja täydessä pimeydessä ja joitakin välähtäviä valoja.

Esiintyjät

Emilio Pomarico, kapellimestari 

Klangforum Wien 
Thomas Frey, huilu                                                                                                 
Markus Deuter, oboe            
Bernhard Zachhuber, klarinetti                                                
Lorelei Dowling, fagotti
Christoph Walder, käyrätorvi
Michael Büttler, pasuuna
Alex Lipowski, lyömäsoittimet
Florian Müller, piano
Georgios Lolas, harmonikka
Dimitrios Polisoidis, alttoviulu
Benedikt Leitner, sello

NYKY Ensemble 
Stella Michael, huilu
Taavi Orro, klarinetti
Ita Nagode, saksofoni            
Heidi Savikuja, käyrätorvi   
Henrik Kolehmainen, pasuuna
Touko Leinonen, lyömäsoittimet
Maaria Pulakka, harppu
Mieko Kanno, viulu
Serguei Gonzalez Pavlova, viulu
Yonatan Quemado, viulu
Mariette Reefman, alttoviulu
Hannes Jämsä, sello
Aleksi Ruonavaara, kontrabasso

Klangforum Wien

Klangforum Wien on eräs merkittävimpiä kansainvälisiä nykymusiikkiyhtyeitä. NYKY Ensemblen koulutuksellinen yhteistyö yhtyeen kanssa alkaa in vain -periodilla Helsingissä, ja jatkuu keväällä 2022 NYKY Ensemblen matkustaessa Wieniin työskentelemään ja esiintymään yhtyeen kanssa. Wienin periodilla kuullaan myös kahden Sibelius-Akatemian sävellyksen maisteri- ja tohtoriopiskelijan projektia varten säveltämät uudet teokset.

valokuva: Tina Herzl

NYKY Ensemble

NYKY Ensemble on vuonna 2009 perustettu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nykymusiikkiyhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii professori Tuija Hakkila. Säännöllisesti konsertoiva yhtye toimii foorumina nykymusiikin projekteille ja tutustuttaa opiskelijoita nykymusiikin suuntauksiin.

Lisätietoja: Janne Kivistö, janne.kivisto@uniarts.fi

Klangforum Wienin opetusvierailu ja sen konsertti ovat osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa vuoden 2019 alussa käynnistynyttä kansainvälistä vierailijaohjelmaa. Se on Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävä ohjelma, johon kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. He työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Ohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Musiikkia, sitä vähän tuoreempaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät vuosittain yli 700 konsertissa. Kansainvälisesti arvostetun akatemian konsertit avaavat näyteikkunan tulevaisuuden huippuartistien työskentelyyn ja tarjoavat unohtumattomia taide-elämyksiä.

Ajankohta

8.10.2021 klo 19:00 – 20:15

Sijainti

Musiikkitalo

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Sonore

Liput

Konsertti on loppuunvarattu

Muut tiedot


Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet