Miksi yliopistodemokratiaa tarvitaan – myös Taideyliopistossa?

Tervetuloa keskustelemaan yliopistodemokratiasta ja sen merkityksestä yhdessä Hanna Kuuselan sekä luottamustoimissa toimivien taideyliopistolaisten kanssa.

Tämän syksyn kirjatapaus, apulaisprofessori Hanna Kuuselan Syytös – Muuan akateeminen komitragedia on kustantaja Vastapainon mukaan ”kuvaus kurjistuneesta työelämästä, hiipuvasta demokratiasta ja merkityksensä hukanneista yliopistoista”, joissa on juostava nopeammin, ketterämmin ja tehtävä yhä vähemmällä yhä enemmän. Kirja käynnistää uudelleen ennen pandemiaa vilkkaana käynyttä keskustelua yliopistodemokratiasta ja sen merkityksestä yliopistoinstituutiolle ja demokratialle.

Sekä keskustelu että nyky-yliopistoja koskeva tutkimus ovat tarkastelleet keinoja, joilla uusi julkisjohtaminen, managerialismi, on kaventanut ratkaisevasti yliopistodemokratiaa ja akateemista kollegiaalista päätöksentekoa. Näinä keinoina on nähty esimerkiksi vallan keskittäminen yhä harvemmille, hierarkkisuus, linjaorganisaatiot ja mittaamisvalta. Kehityksellä on todettu olevan vakavia seurauksia yliopiston sivistystehtävällä sekä akateemisten yhteisöjen työhyvinvoinnille ja motivaatiolle. Mutta asioita voi tehdä toisinkin.

Maanantaina 7.10. keskustelu jatkuu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, jolloin yliopistodemokratiasta, sen tarpeellisuudesta ja merkityksestä on keskustelemassa Hanna Kuusela (JYU, ent. TAUn konsistorin jäsen), opiskelija Sara Pollari (Taideyliopisto, kollegion jäsen) ja emeritusprofessori Jukka Kekkonen (HY, Taideyliopiston hallituksen jäsen, ent. HY:n hallituksen jäsen). Keskustelun moderaattorina toimii professori Tuija Kokkonen (Taideyliopisto, kollegion jäsen).

Tilaisuudessa tarjoillaan virvokkeita ja pientä välipalaa.

Keskustelijoiden kuvat: Vilja Pursiainen, Marjaana Malkamäki, Henrietta Harju

Ajankohta

7.10.2024 klo 17:00 – 19:00

Sijainti

Kookoksen Auditorio 1

Haapaniemenkatu 6

00530 Helsinki

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet