Luentosarja: Taide, vähemmistöt ja toiseutetut kertomukset

Kevään 2025 Studia generalia -sarja nostaa esiin taiteen vähemmistökertomuksia. Luennot järjestetään kuutena torstaina klo 17.15 alkaen Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella.

Kaikille avoin Studia generalia -luentosarja sukeltaa historiankirjoituksen katveeseen jääneiden toiseuksien ja vähemmistöjen kirjaviin kertomuksiin. Luentosarjalla tutkijat, taiteilijat ja aktivistit käsittelevät muun muassa valta-asetelmiin, poliittisiin ääriliikkeisiin, kulttuuriseen omimiseen, kieli- ja kulttuuri-identiteettiin sekä ympäristöaktivismiin liittyviä teemoja. Monipuolisissa puheenvuoroissa huomioidaan myös nykypäivän näkökulmat. 

Luennot ovat suomeksi ja niitä voi seurata myös Zoomin kautta tällä linkillä. Linkki pysyy samana koko luentosarjan ajan.

Taideyliopiston perustutkinto- ja tohtoriopiskelijat voivat saada luentosarjasta kaksi opintopistettä pitämällä luennoista oppimispäiväkirjaa. Yksityiskohdista sovitaan ohjaavan opettajan kanssa.

Ohjelma

23.1. Keynote Sirpa Kähkönen: “Kenen ääntä kirjailija käyttää?”
Haastattelu: Saijaleena Rantanen (Taideyliopisto)

30.1. Taide ja aktivismi
Sini Mononen (Helsingin yliopisto): ”Herääminen kestävään huomiseen: Ekofeministisiä näkökulmia ilmastoaktivismiin taiteellisena toimintana” ja Anna Näkkäläjärvi-Länsman (SibA): “Luohti pohjoissaamelaisten omana ilmaisuna”

6.2. Suomenruotsalaisen teatteriavantgarden jäljillä
Jukka von Boehm
(Taideyliopisto), näyttelijä Rasmus Slätis, tanssi- ja esitystaiteilija Johanna Karlberg ja näyttelijä Antonia Atarah.

27.2. Queer-tutkimus ja -taide
Kaisa Ilmonen
 (Turun yliopisto): “Intersektionaalinen suhde tietoon” ja Emil Santtu Uuttu: “Historiantutkimus sekä museo- ja arkistolähteet näytelmäkirjailijan ja dramaturgin työssä”?

6.3. Poliittinen ääriliikehdintä ja taide
Anne Kauppala
 (Taideyliopisto): “Oikeistoradikaalien verkossa: oopperaohjaaja Louis Laberin itsemurha 1929”

13.3. Art, colonialism and violence (in English, room K-219 at Mylly)
Noora Dadu
: ”Singing in the ruins — The position of art in the times of genocide” and Daniel Peltz: ”The School of Shying a Way – Shyness as method of place-based, cross-cultural practice”

Puhujat

Antonia Atarah on ghanalais-suomalainen näyttelijä, joka on suorittanut maisterin tutkinnon Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntaiteen koulutusohjelmassa sekä musiikkiteatterin lisäopintoja ja työharjoittelun Accrassa, Ghanassa. Hänen debyyttinsä oli päärooli Ronja Ryövärintyttäressä Svenska teaternissa. Sen lisäksi Atarah on uteliaasti liikkunut eri esittävän taiteen muotojen, menetelmien ja ryhmien parissa tehden yhteistyötä muun muassa Sonya Lindforsin, Elina Pirisen, Essi Rossin ja Sara Mellerin kanssa. Atarah päättää tulevana syksynä kaksivuotisen työsuhteensa Svenska Teaternilla ja työskentelee sen jälkeen Swedish Asshole -produktion parissa Teater Viiruksessa sekä vierailevana opettajana Akan-kansanopistossa.

Jukka von Boehm (FT) on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun esittävien taiteiden historian lehtori. Tutkimuksellisesti hänen moniin kiinnostuksensa kohteisiin lukeutuvat muun muassa esittävien taiteiden poliittiset kontekstit ja taiteidenvälisyys. Pedagogisesti häntä kiinnostaa historian opetusmetodien pohtiminen suhteessa elävään tekemiseen taidekoulutuksessa. 

Noora Dadu is a Helsinki-based actor and playwright whose work intersect personal, poetic and political. She is the author of Minun Palestiinani and Fail (2022) and Roolitus (2024). As an actor she works in the fields of performing arts, film and audio drama. Dadu is one of the founders of Artist Against Apartheid Finland and Sumud – The Finnish Palestine network.

Kaisa Ilmonen on Turun yliopiston yleisen kirjallisuutieteen yliopiston lehtori. Ilmonen on johtaja Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa ”Intersectional Reading, Social Justice, and Literary Activism” (INTERACT) 2022–2025. Hän on julkaissut laajasti karibialaisesta naiskirjallisuudesta, postkoloniaalisesta tutkimuksesta, queer-tutkimuksesta ja intersektionaalisuudesta.

Anne Kauppala on esittävän säveltaiteen tutkimuksen professori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen tutkimusaloihinsa kuuluvat mm. historialliset oopperaesitykset, semiotiikka ja musiikin naistutkimus. Kauppala toimii myös yliopiston Tutkimusinstituutin alaisen Historiafoorumin johtajana. 

Johanna Karlberg on Helsingissä toimiva tanssi- ja esitystaiteilija. Karlberg on työskennellyt vapaalla kentällä tanssijana mm. koreografien Sonya Lindforsin ja Heli Keskikallion kanssa. Karlberg on Lesbo Erotics -kollektiivin perustajajäsen ja työskentelee tällä hetkellä Swedish Asshole -näyttämöteoksen parissa sekä vuodet 2025-2026 Koneen Säätiön apurahalla lesbisen nykymusikaali trilogian parissa yhteistyössä työparinsa tanssitaiteilija Iiris Laakson kanssa. Sen lisäksi Karlberg on pitkään työskennellyt kehitysvammaisten henkilöiden vapaa-ajan toiminnan parissa mm. tanssi- ja taideleirien opettajana.

Sirpa Kähkönen on historiaan ja yhteiskunnallisiin aiheisiin erikoistunut kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu romaaneja, tietoteoksia, näytelmiä ja esseitä. Hän toimii myös  aktiivisesti kolumnistina useissa lehdissä. 

Sini Mononen (FT) on taiteentutkija ja vapaa kirjoittaja. Tällä hetkellä hän työskentelee akatemiatutkijana hankkeessa Muutoksen äänet: Musiikki kansalaistoiminnan välineenä suomalaisessa ympäristöliikkeessä 2000-luvulla (9/2024–8/2028). Tutkijan työnsä ohella Mononen kirjoittaa taidejournalismia ja on aktivistiseen ja yhteiskunnalliseen musiikintutkimukseen erikoistuneen Tutkimusyhdistys Suoni ry:n perustajajäsen ja varapuheenjohtaja.

Anna Näkkäljärvi-Länsman on pohjoissaamelainen joikaaja ja muusikko. Hän tekee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulussa  aiheenaan luohti eli pohjoissaamelainen joiku.

Daniel Peltz is an artist working with long-term, place-based artistic research. He serves as Professor of Time and Space Arts at the Academy of Fine Arts and, from 2021-24, led the Uniarts Helsinki Finland Africa Platform for Innovation project Nordic/Pan-African Studio.

Saijaleena Rantanen on musiikin historian tutkija ja kulttuurisen musiikintutkimuksen professori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä musiikkitieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on myös Tutkimusyhdistys Suoni ry:n perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja. 

Anita Seppä on taiteen, etiikan ja yhteiskunnallisten kysymysten rajapintoihin erikoistunut tutkija, joka toimii Taidehistorian ja -teorian professorina Taideyliopiston tutkimusinstituutissa.

Rasmus Slätis on helsinkiläinen näyttelijä ja teatterintekijä. Slätis on kansainvälisesti menestyneen ja palkitun Nya Rampen-teatteriryhmän perustajajäsen. Viime vuodet Slätis on tehnyt tiivistä yhteistyötä koreografi ja tanssija Karolina Ginmanin kanssa. Slätis on opettanut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa säännöllisesti kymmenen vuoden ajan.

Emil Santtu Uuttu on tutkija, näytelmäkirjailija ja esitystaiteilija. Uutun  taiteelliset työt käsittelevät tavallisesti vääjäämätöntä muutosta ja nautintoja tai muisti-instituutioiden ja historiantutkimuksen roolia.

Lisätietoa

Lehtori Jukka von Boehm

Professori Saijaleena Rantanen

Professori Anita Seppä

Ajankohta

23.1.2025 klo 17:15 – 13.3.2025 klo 18:45

Sijainti

Mylly (tila K-218, paitsi 13.3. tila K-219)

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet