KuvA Tutkimusklubi-ilta

Mitä on autofiktio, ja mitä se voisi tarkoittaa kuvataiteessa? Entä mitä tarkoittavat käsitteet autoteoria, lyyrinen essee ja hybriditeksti?

Tervetuloa keskustelemaan näistä kysymyksistä Kuvataideakatemian KuvA Tutkimusklubi-iltaan (KuvA Research Club Evening) maanantaina 14. helmikuuta klo 16.30–18.00. Illan vieraat ovat valokuvataiteilija Aura Saarikoski ja väitöskirjatutkija ja kirjailija Riikka Ala-Hakula. Tilaisuus järjestetään etänä, Zoomissa, ja se on avoin kaikille. Keskustelun kieli on suomi.

Tilaisuutta emännöi Elina Saloranta, joka toimii Taideyliopistossa vierailevana tutkijana ja kirjoittamisen tuntiopettajana.

Linkin zoom-sessioon saa olemalla yhteydessä ennen tilaisuutta sähköpostitse Elina Salorantaan, osoitteeseen elina.saloranta@uniarts.fi

Aura Saarikoski on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta (2012) ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Valokuvataiteen osastolta (2017). Tällä hetkellä hän on Aalto-yliopistossa valokuvataiteen tohtorikoulutettavana, mutta opiskelee myös luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Auran esikoisteos Harmaita päiviä / Gray days (2020) käsitteli sumua, ja keväällä häneltä ilmestyy essee autofiktiivisistä valokuvista Hanna Weseliuksen toimittamassa teoksessa Jälki – kirjoituksia valokuvasta (Kustantamo S&S). Puheenvuorossaan Aura esittelee teoksiaan sekä puhuu suhteestaan kirjoittamiseen ja autofiktioon. Auran viimeisin näyttely Grey Melange oli tammikuussa Hippolyte-galleriassa.

Lue lisää näyttelystä

Riikka Ala-Hakula on kirjailija, kääntäjä ja väitöskirjatutkija, joka on suuntautunut kuvan ja sanan suhteen tutkimukseen. Parhaillaan hän on osa feminististä käännöskollektiivia, joka on suomentanut Legacy Russellin internetkulttuurin antirasistiselle ja queer-potentiaalille tilaa antavan hybriditekstin Glitchfeminismi: Manifesti (Tutkijaliitto/ kevät 2022). Lisäksi hän toimittaa Maaria Ylikankaan ja Arja Karhumaan kanssa feministisen esseen antologiaa (S&S/ syksy 2022). Esseeantologiassa kysytään kokeellisen kirjallisuuden keinoihin ja hybriditeksteihin avoimesti suhtautuen, mitä essee voisi olla ja mihin se voisi laajeta feministisestä ja utooppisesta näkökulmasta. Ala-Hakula toimii myös tuntiopettajana Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelmassa. Hänen viimeisin tutkimusartikkelinsa ilmestyi teoksessa Avantgarde Suomessa, 2021, toim. Irmeli Hautamäki, Laura Piippo, Helena Sederholm.

Lue lisää kirjasta

Ajankohta

14.2.2022 klo 16:30

Sijainti

Etätapahtuma