Dramaturgi och skrivande av pjäser, kandidat och magister

Från vårt program utexamineras självständiga och samarbetsvilliga konstnärer som har en mångsidig yrkeskunskap i att skriva pjäser och fungera som dramaturger.

Joukko näyttelijöitä lavalla esityksessä Elinvoima

Varför hos oss?

I utbildningsprogrammet i dramaturgi och skrivande av pjäser får du fördjupa dig i specialfrågor inom dramaturgi och skrivande av pjäser. Studierna sker i tätt samarbete med scenkonsten och andra utbildningsprogram, såsom skådespelarkonst, regi och design (scenografi, ljus- och ljuddesign).

Du får en mångsidig yrkesskicklighet som kombinerar praktik och teori i att skriva dramatiska texter och fungera som dramaturg och som ger dig möjlighet att verka i många olika yrkesroller.

Du kan söka till det femåriga utbildningsprogrammet utan tidigare erfarenhet av att skriva pjäser eller teaterarbete.

Utbildningens innehåll och mål

Studierna är uppdelade i treåriga kandidatstudier och tvååriga magisterstudier. Den studerande avlägger kandidatexamen innan hen övergår till magisterstudier.

Undervisningen är uppdelad i fyra delområden:

  1. Skrivande av pjäser och kännedom om teaterlitteratur
  2. Föreställningsdramaturgi och skapande av en föreställning
  3. Manusförfattande, exempelvis för film eller audioverk
  4. Dramaturgiskt arbete inom performativa konstarter och elektroniska medier

När du har utexaminerats kan du till exempel arbeta som dramaförfattare, dramaturg, manusförfattare och skapare av föreställningar – ofta i flera olika arbetsroller. Som dramaturg kan du bland annat arbeta som läsande dramaturg, föreställningsdramaturg och teaterdramaturg.

Vi strävar efter en öppen, nyfiken och diskuterande atmosfär i utbildningen och uppmuntrar de studerande att på ett kreativt och kritiskt sätt möta konst- och samhällsfrågor.

Studierna vägleder till att skapa en levande och kritisk relation till världen och en djup förståelse för teaterlitteraturen och teater. Efter studierna har du förmåga till ett brett och självständigt dramaturgiskt tänkande och konstnärligt arbete. Utbildningen ger färdigheter i att skriva pjäser och manuskript och skapa föreställningar som synliggör och utforskar samtida frågor inom världsåskådning. Under studierna utvecklar du din konstnärliga karaktär och ditt forskningsmässiga förhållande till konstskapande. Studierna ger förutsättningar för fortsatta studier.

Magisterstudier

Målet med magisterstudierna i dramaturgi och skrivande av pjäser är att gestalta omfattande konstnärliga helheter och klara av självständigt arbete, uppställning av uppgifter på eget initiativ och analytisk reflektion över det egna arbetet. Du uppfattar din bransch och ditt arbete som en del av mer omfattande konstnärliga, kulturella och samhälleliga kontexter.

Magisterstudierna omfattar fördjupade kurser i dramaturgi och skrivande av pjäser, kollektiv verksamhet och självständigt konstnärligt arbete. En del av studierna är obligatoriska, andra är valfria. Du kan välja kurser utifrån din egen konstnärliga orientering under handledning av utbildningsprogrammets professor.

Lärare

De ordinarie lärarna inom utbildningsprogrammet är:

  • Heini Junkkaala
  • Maria Kilpi
  • Tuomas K Timonen

Dessutom undervisar timlärare och besökare i utbildningsprogrammet i dramaturgi i skrivande av pjäser.

Doktorandstudier

Efter examen har du möjlighet att fortsätta studierna exempelvis på doktorandprogrammet i teaterkonst och inrikta dig på vetenskapliga, konstnärliga eller tillämpade doktorandstudier. På Konstuniversitetet kan du avlägga licentiat- och doktorsexamen som påbyggnadsstudier.

Urvalsguide

Målexamen och studietid

Magister i teaterkonst
5 år

Ansökningstid

Nästa ansökningstid meddelas senare.

Ansökningsspråk

finska Läs mer om våra språkkunskapskrav

Studieavgifter

För studerande från länder utanför EU och EES 5000 €.
Läs mer om läsårsavgiften

Handledande lärare

  • Heini Junkkaala

    Professor, Utbildningsprogrammet i Dramaturgi och Skrivande av Pjäser, Teaterhögskolan
    +358503131873
    heini.junkkaala@uniarts.fi

Enhet

Teaterhögskolan

Fråga om ansökning

teak.admissions@uniarts.fi