Doktorandprogrammet i konstnärlig forskning i teater, dans och performance

Utbilda dig till konstnär-forskare inom de områden som Teaterhögskolan representerar.

Sharing Silence installaatio

Varför hos oss?

Genom doktorandstudier på Forskningscentrum för teater, dans och performance (Tutke) kan du utveckla dina kunskaper som konstnär, forskare, pedagog och expert inom alla områden som omfattas av Konstuniversitetets Teaterhögskola. Vi har en inspirerande forskargemenskap, omfattande internationella nätverk och sakkunniga lärare. Hos oss har man möjlighet att bedriva konstnärlig och pedagogisk forskning såväl som delta i teoretiska diskussioner på hög nivå.

Utbildningens innehåll och mål

Konstnär-forskarna frambringar kunskaper grundade på konstnärlig praxis, förnyar konstarterna och tillämpar konstnärliga insikter inom alla samhällsområden. Doktorandstudierna på Tutke består av tvärvetenskaplig konstnärlig forskning. Den konstnärliga och pedagogiska verksamheten ses som en tanke- och förståelseform, inte som ett föremål för förklaring. Doktoranderna lär sig att artikulera, konceptualisera och teoretisera sitt erfarenhetsbaserade konstnärliga kunnande och de frågor som uppstår ur detta.

Konstnärlig forskning i doktorandstudierna

Den konstnärliga forskningen är akademisk forskning, dvs. den producerar information som kan motiveras och bedömas enligt akademiska kriterier och som siktar på förändringar i frågor och arrangemang som gäller konsten. Läs mer om hur vi definierar konstnärlig forskning och bekanta dig med Forskningscentret för teater, dans och performance, Tutkes, mission och vision (på engelska)

Examensbenämningar

Från Teaterhögskolans doktorandprogram utexamineras doktorer i teaterkonst, danskonst och konst. I praktiken skiljer sig doktorsexamina i teaterkonst, danskonst och konst inte alls från varandra. Det finns ingen kvot för nybörjarplatser för examensbenämningarna och i alla tre examensbenämningar är utbildningen och kraven på doktorsavhandlingen alldeles lika.

Din examensbenämning bestäms enligt det forskningsområde som bäst motsvarar din forskning. Doktorsexamen kan avläggas inom följande forskningsområden, som motsvarar Teaterhögskolans magisterprogram:

  • Comparative Dramaturgy and Performance Research
  • Dramaturgi och skrivande av pjäser
  • Skrivande
  • Koreografi
  • Scenografi
  • Live Art and Performance Studies
  • Skådespelarkonst (på finska)
  • Skådespelarkonst (på svenska)
  • Regi
  • Danskonst
  • Danspedagogik
  • Teaterpedagogik
  • Ljusdesign
  • Ljuddesign

Om det känns svårt för dig att avgöra vilket utbildningsprogram din ansökan gäller, välj det utbildningsprogram som med tanke på ditt forskningsämne närmast motsvarar forskningen.

Forskningsområden i vårt doktorandprogram

De områden som vi representerar i doktorandprogrammet grundar sig på Teaterhögskolans grundexamensutbildning och dess tyngdpunktsområden. När du söker till doktorandprogrammet väljer du alltså vilket område din forskning representerar i grundutbildningsutbudet.

Tyngdpunktsområdena i utbildningsprogrammet för grundexamen utgör en kontext där du genomför din forskning. ”Kontext” avser att Teaterhögskolans undervisningsprogram samt undervisnings- och forskningspersonalens sakkunskap påverkar huruvida en doktorand kan få det stöd och den handledning hen behöver för sin forskning eller huruvida doktorandens kunskaper kan utnyttjas också för undervisning och handledning inom grundexamensutbildningen. Om din plan ligger mycket långt från innehållet i det utbildningsprogram för grundexamen du valt kan vi inte vid Teaterhögskolan erbjuda dig utbildning som hjälper dig nå alla dina mål.

Under själva doktorandutbildningen innebär forskningsområdet samarbete på olika nivåer med det aktuella utbildningsprogrammet. Det betyder inte att du studerar inom detta område under din doktorsexamen eller att du inte kan delta i andra utbildningsprogram under din doktorsexamen.

Examensstruktur och läroplanen

Examen omfattar 240 studiepoäng. Den består av ett lärdomsprov, dvs. en doktorsavhandling, som omfattar 180 studiepoäng, samt 60 studiepoäng av studier som stöder forskning och som huvudsakligen avläggs under de två första studieåren.

Under läsåret ordnas sju undervisningsveckor med cirka en månads mellanrum, då doktoranden ska vara närvarande. Största delen av undervisningen sker på engelska. Största delen av kurserna ordnas tillsammans med doktorandprogrammet vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi.

Doktorsexamen kan avläggas på fyra år som heltidsstudier. Vissa studier kan avläggas genom att delta på distans, men i huvudsak förutsätts doktorander avlägga sina studier på plats. Du kan bo på annat håll till exempel av familjeskäl om du är redo att resa till Helsingfors under undervisningsveckorna. Ett läsår omfattar 7–8 undervisningsveckor. För att ta emot en avlönad doktorandplats krävs det att man bor i Finland.

Lärdomsprov

Doktorsavhandlingens andel av examen är 180 sp. Den omfattar 1–4 forskningselement som ska förhandsgranskas. Dessa kan vara konstnärliga delar, en skriftlig kommentar eller en kombination av dessa. För en doktorand utses i allmänhet två handledare som representerar den främsta expertisen inom sitt område.

De konstnärliga delarna kan vara framställningsmässiga eller pedagogiska arrangemang, verkstäder, demonstrationer eller övningar. I de konstnärliga delarna ska doktoranden visa att hen kan behandla forskningsfrågor med konstnärliga medel och på så sätt producera ny kunskap.

Syftet med kommentaren, dvs. den kommenterande delen, är att resonera kring de observationer, erfarenheter och problem som framkommit i de konstnärliga delarna. Beroende på doktorsavhandlingens karaktär kan den ha många olika former. Det väsentliga är att det av kommentaren framgår vad doktoranden undersöker och hur det görs, vilka nya insikter hen har kommit fram till och i vilken forskningstradition hens arbete ingår.

Vid bedömningen av doktorsavhandlingen uppmärksammas doktorandens sakkunskap och förmåga att bedriva självständig forskning, producera ny kunskap, uttrycka sina tankar tydligt och föra en kritisk diskussion.

Kollaborativ doktorsavhandling

Vid sidan av en enskild doktorands avhandling stöder Forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke) möjligheten att göra en kollaborativ avhandling. I urvalsprocessen behandlas de sökande dock som helt separata sökande. De sökande lämnar in sina individuella ansökningar och alla nödvändiga bilagor separat till Studieinfo.

Finansiering av doktorandstudier

Forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke) erbjuder sina doktorander begränsat ekonomiskt stöd för doktorsavhandlingen. Vid Tutke arbetar årligen avlönade doktorander. Ansökningstiderna till dessa doktorandplatser meddelas separat. De doktorander som antagits till utbildningsprogrammet kan söka dessa jobb när de blir lediga. Anställningsförhållandet förutsätter att man bor i Finland.

Du kan få partiellt ekonomiskt stöd för konstnärliga produktioner och konferensresor. Vi råder doktoranderna att på egen hand ansöka om tilläggsstöd från olika finansieringskällor.

Lärare och studerande

Våra lärare hör till de främsta experterna inom sin bransch. Förutom vår ordinarie lärarkår undervisar även gästande internationella experter regelbundet i utbildningsprogrammet.

Information om urvalsprocessen

Du behöver ingen handledare för att söka till doktorandprogrammet. Vi rekommenderar att du inte kontaktar någon från Teaterhögskolans akademiska personal, eftersom de då blir tvungna att förklara sig jäviga i urvalsprocessen.

I alla frågor som gäller ansökan kan du kontakta: teak.doctoral.admissions@uniarts.fi.

Antagningsanvisningar till doktorandprogrammet

Konstuniversitetet är en av de mest eftertraktade studieplatserna i Finland. Antalet sökande till Teaterhögskolans doktorandprogram varierar. Vid antagningen 2023 kom det in över 80 ansökningar, av vilka 8 sökande valdes.

Urvalsguide

Målexamen och studietid

Doktor i danskonst, doktor i teaterkonst, doktor i konst

Ansökningstid

Ansökningsperioden för doktorandstudier med start 2025 är 2-16.9.2024.

Ansökningsspråk

engelska, finska, svenska

Läs mer om våra språkkunskapskrav

Studieavgifter

Ingen läsårsavgift på doktorandutbildningen

Enhet

Forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke)

Fråga om ansökning

teak.doctoral.admissions@uniarts.fi

Max-katalogen