Röst och rättvisa – Musik som främjare av mångfald

Ett internationellt projekt granskar hur musikskapande och forskning stöder interkulturell dialog och samhällelig jämställdhet.

Målet med det fyraåriga projektet är att 

  • genom samarbete samt konstnärligt skapande, upplevelser och forskning lyfta fram musikens roll som en förenande kraft i samhället. 
  • möta det växande behovet av att främja interkulturell dialog inom den finländska musikutbildningen och i samhället. 
  • öka interaktionen och diskussionen kring samhälleliga teman med hjälp av musik.
  • undersöka hur musik kan fungera som ett redskap i kulturellt känsliga frågor och som ett tryggt rum för att öppna upp besvärliga samhällsdebatter. 
  • fördjupa förståelsen för musikens, musiktraditionernas och framförandenas roll i att bygga den kulturella dialogen.
  • introducera nya sätt att möta mångfald och olika kulturer inom musikutbildningen i Finland.

För studerande erbjuder projektet en möjlighet att utvecklas och skaffa erfarenhet av att arbeta i mångkulturella miljöer. Arbetet med projekten kräver fördomsfrihet av de studerande, vilja att utvidga det konstnärliga tänkandet, pröva nya tillvägagångssätt och utveckla samarbetsformer.

Konstnärliga samarbetsprojekt

Sibelius-Akademin genomför tillsammans med samarbetspartner från USA fyra konstnärliga samprojekt, undervisningsbesök och ett fyraårigt forskningsprojekt.

Mission Music

Ett projekt som fokuserar på musik som framfördes vid missionsstationer i Latinamerika och Kalifornien under slutet av 1500-talet och 1600-talet, särskilt sådan som sjöngs på ursprungsbefolkningens språk i regionerna. Under projektets gång fördjupar man sig i hur dialekterna på ursprungsspråken framfördes och upprätthölls vid missionsstationerna.

Adam Knight Gilbert, ledare för utbildningsprogrammet i musikvetenskap vid USC Thornton och prodekan Rotem Gilbert som ansvarar för forskningen fungerar som projektledare. Från Sibelius-Akademin deltar fem studerande i projektet samt Annamari Pölhö, lektor och ledare för ämnesgruppen för tidig musik. Projektet genomförs våren 2025.

Third spaces – an intercultural dialogue

Third Spaces är ett tio dagar långt residens som arrangeras två gånger per år i Santa Fe, New Mexico i USA. Projektet samlar musiker och konstnärer från olika kulturella bakgrunder för att utforska möjligheterna till interkulturellt konstnärligt samarbete. Avsikten är att inleda ett långvarigt samarbete med särskilt ursprungsfolken i Santa Fe-området. I residenset deltar representanter från Global Music-utbildningen vid Sibelius-Akademin samt lokala konstnärer i Santa Fe. Projektet genomförs år 2026.

Where music recides

Ett samarbetsprojekt mellan utbildningsprogrammet för jazzmusik vid Sibelius-Akademin och jazzavdelningen vid DePaul University i Chicago. Syftet är att utveckla jazzutbildningen till att bättre identifiera och nå ut till mångkulturella gemenskaper. Samarbetet är starkt kopplat till utvecklingen av utbildningen och läroplansarbete.

Det väsentliga är att fördjupa förståelsen för hur musikens betydelser formas av den omgivande kulturen och hur musik påverkar människors liv och i samhället som en del av en ständigt pågående förändring. I projektet deltar åtta studerande (fyra från båda läroanstalterna) samt tre lärare – två från Sibelius-Akademin och en från DePaul universitetet. Projektet genomförs våren 2026. ​

Echoes unheard

I projektet producerar Sibelius-Akademin och USC Thornton tillsammans uruppföranden av två nya kammaroperor. I båda verken deltar 6–9 studerande från operautbildningen, och operornas orkestrar består av kammarensembler med 8–10 musiker. Man strävar också efter att inkludera skådespelare och/eller dansare.

Projektets partner USC Thornton har kommit betydligt längre än det finländska utbildningsfältet i att identifiera och ingripa i systemisk rasism och diskriminering av historiskt marginaliserade folk och folkgrupper. Genom operaprojektet får Sibelius-Akademin både erfarenhet och konkreta metoder för att göra operaproduktioner mer mångstämmiga och lyfta fram tidigare ohörda röster. Projektet genomförs år 2026.

Forskningsprojekt

Det fyraåriga forskningsprojektet ”Investigating the role of music in facilitating dialogue and promoting cultural understanding” undersöker hur musik kan förena olika kulturella bakgrunder, lösa konflikter, stärka den kulturella mångfalden samt främja interkulturell förståelse och dialog. Målet är bland annat att identifiera god praxis där musik har använts för att hantera skillnader och konflikter. I forskningsprojektet utvecklas även metoder för att utnyttja musik för att hantera utmaningar i det finländska samhället, såsom invandring, mångkulturalism och utanförskap.

Fyra representanter från Arts Management-utbildningen vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi deltar i projektet – två doktorander och två lärare. Slutresultatet är att skapa en webbresurs som stöder lärare och läroanstalter att beakta den interkulturella dialogen i undervisningen, materialvalen och framförandena.

Gästande experter och professorer

Under projektet bjuds sex internationella gästprofessorer och specialsakkunniga in till Sibelius-Akademin, som bland annat är insatta i konstens roll i den interkulturella dialogen, musikhistoria, kulturell diversitet och kulturarv eller i olika befolkningsgruppers historia och den ursprungskonst som förekommer inom dem. Var och en av gästerna arbetar projektbaserat med de studerande ett år i taget ( 2–5 besök per år).

Undervisningsbesöken kompletterar, fördjupar och gör projektresultaten i projektet mångsidigare. Med hjälp av internationalisering på hemmaplan erbjuder de alla studerande och lärare vid Sibelius-Akademin möjlighet att ta del av projektets lärdomar och resultat.

Kontakt för projektet

Projektets namn

Röst och rättvisa – Musik som främjare av mångfald

Tid

01/2025-12/2028

Finansiär

Jane ja Aatos Erkon säätiö

Samarbetspartners

Kontaktpersoner

Projektansvarig för delprojekt

  • Mission Music: Annamari Pölhö (annamari.polho@uniarts.fi)
  • Third spaces – an intercultural dialogue: Nathan Thomson (nathan.riki.thomson@uniarts.fi)
  • Where music resides: Sami Linna (sami.linna@uniarts.fi)
  • Echoes unheard: Markus Lehtinen (markus.lehtinen@uniarts.fI) ja Tero Valtonen (tero.valtonen@uniarts.fi)
  • Investigating the role of music in facilitating dialogue and promoting cultural understanding: Violeta Simjanovska