Sök till magisterstudier i scenografi
Första gemensamma ansökan till högskolor, våren 2025. Tidtabeller för ansökningen, intyg som krävs, förhandsuppgifter samt information om deltagande i urvalsproven.
Viktiga datum
● Ansökningstiden börjar 8.1.2025
● Ansökningstiden slutar 22.1.2025 kl. 15 (finsk tid)
– Fyll i och skicka ansökningsblanketten i Studieinfo
● Skicka bilagorna före 29.1.2025 kl. 15 (finsk tid)
– Skicka förhandsuppgifterna via ansökningsblanketten i Studieinfo-portalen
– Skicka eventuella bilagor (utbildning och språkkunskap) via ansökningsblanketten i Studieinfo-portalen
● Du underrättas om resultatet av kontrollen av din behörighet senast vecka 9
● Du får information om du klarat dig vidare på basis av förhandsuppgifterna senast vecka 12
● Urvalsproven ordnas 10.4.2025
● Antagningsresultaten publiceras 7.5.2025 kl. 9 (finsk tid)
● Senast 10.7.2025 kl. 15 (finsk tid)
– Ta emot studieplatsen och registrera dig till universitetet
– Skicka ett intyg över avlagd examen (om du blivit villkorligt godkänd)
Studiernas längd och examensspråket
- Studiernas längd: 2 år
- Examensspråket: finska
Behörighetsgivande examen
Du kan söka till magisterstudier i scenografi om du:
- har avlagt högskoleexamen i Finland och i din examen ingår minst 60 ECTS-studiepoäng i scenografi eller studier som stöder scenografi *). Dessutom förutsätter vi minst en produktion baserad på konstnärligt grupparbete där du har agerat som ansvarig för iscensättning.
- har avlagt en utländsk lägre högskoleexamen som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier på magisternivå och i din examen ingår minst 60 ECTS-studiepoäng i scenografi eller studier som stöder scenografi *). Dessutom förutsätter vi minst en produktion baserad på konstnärligt grupparbete där du har agerat som ansvarig för iscensättning.
ELLER - om du på basis av studier och arbetserfarenhet inom branschen har tillräckliga kunskaper och färdigheter som Teaterhögskolan konstaterat. I detta fall ska du ha avlagt minst 60 ECTS-studiepoäng i scenografi eller högskolestudier som stöder scenografi *) före ansökningstidens slut. Dessutom förutsätter vi minst två års heltidsarbete inom scenografi.
Detta är avsett för dig som inte har avlagt examen eller som har andra högskolestudier inom konstbranschen, till exempel vid ett öppet universitet.
*) Studier som stöder scenografi kan vara till exempel film- och tv-scenografi, tid- och rumkonst, arkitektur, ljusdesign, dräktdesign eller mediekonst.
Bilagor som krävs för att styrka behörighet
Du måste själv låta en professionell translator översätta ansökans bilagor om de inte är på finska, svenska eller engelska. Namnge dokument: efternamn_förnamn_dokumentets namn
Om du ansöker enligt behörighetskriterium 1, bifoga till din ansökan:
1. Examensbetyg
2. Studieprestationsutdrag
3. En redogörelse för de krävda högskolestudierna i scenografi eller studierna som stöder scenografi på minst 60 ECTS studiepoäng. Ange studieperiodens namn, omfattning, innehållsbeskrivning (från högskolans webbplats eller studiehandbok, bara rubriken räcker inte).
4. En redogörelse för minst en produktion baserad på konstnärligt grupparbete där du har agerat som ansvarig för iscensättning.
Om du ansöker enligt behörighetskriterium 2, bifoga till din ansökan:
1. Examensbetyg
2. Studieprestationsutdrag
3. En redogörelse för de krävda högskolestudierna i scenografi eller studierna som stöder scenografi på minst 60 ECTS studiepoäng. Ange studieperiodens namn, omfattning, innehållsbeskrivning (från högskolans webbplats eller studiehandbok, bara rubriken räcker inte).
4. En redogörelse för minst en produktion baserad på konstnärligt grupparbete där du har agerat som ansvarig för iscensättning.
5. När du ansöker med en utländsk examen:
– lämna in ett Diploma Supplement (examen erhållen vid ett högre utbildningsanstalt i Europa) eller
– om examen inte är en Bachelor som avlagts vid universitetet, lämna in ett intyg från den läroanstalt som utfärdat examen som visar att din examen ger rätt att söka till magisterstudier på universitetsnivå i landet i fråga.
Om du ansöker enligt behörighetskriterium 3, bifoga till din ansökan:
1. Studieprestationsutdrag över de krävda högskolestudierna i scenografi eller studierna som stöder scenografi på minst 60 ECTS studiepoäng.
2. En redogörelse för de krävda högskolestudierna i scenografi eller studierna som stöder scenografi på minst 60 ECTS studiepoäng. Ange studieperiodens namn, omfattning, innehållsbeskrivning (från högskolans webbplats eller studiehandbok, bara rubriken räcker inte).
3. En redogörelse för åtmistone två års heltidsarbete inom scenografi.
Meddela din arbetserfarenhet:
– arbetsgivare/arbetsgrupp och nivå på professionaliteten (t.ex. yrkesteater, fri grupp av professionella, AV-projekt för professionella)
– produktion
– beskrivning av arbetsuppgiften
– plats för föreställning
– repetitionsperiod
– antalet föreställningar
Bedömning av behörighet
Din behörighet kontrolleras utifrån din ansökan, dina betyg och andra utredningar. Om din ansökan och bilagorna till den motsvarar minimikraven framskrider din ansökan till den akademiska bedömningen. Du underrättas om resultatet av kontrollen av din behörighet per e-post senast vecka 9.
Villkorligt antagningsbeslut
En del sökande blir villkorligt antagna. Om din högskoleexamen ännu under ansökningstiden inte är slutförd, ska du sända examensbetyg och studieutdrag till ansökningstjänsterna senast 10.7.2025 kl. 15 (finsk tid). Du kan göra din läsårsanmälan först efter detta.
Om du inte skickar ett examensbetyg inom tidsfristen, förlorar du den studieplats som erbjuds dig.
Kompletterande studier
Om du blir antagen utan lägre högskolexamen kan du behöva genomföra kompletterande studier utöver minimistudiepoängen i ditt utbildningsprogram för att uppnå de färdigheter som behövs i utbildningen. Omfattningen av kompletterande studier kan vara högst 60 studiepoäng.
De kompletterande studierna ska i regel avläggas under det första studieåret och de antecknas i studerandes individuella studieplan. Du får information om eventuella kompletterande studier i samband med antagningsbeslutet.
De kompletterande studier som krävs är vanligen språkstudier.
Begränsningen vid ansökan
Du kan inte samtidigt söka till den femåriga utbildningen och till de tvååriga magisterstudierna inom samma utbildningsprogram. Om du skickar en ansökan både till den femåriga utbildningen och till de tvååriga magisterstudierna i samma utbildningsprogram, beaktas enbart ansökan till den femåriga utbildningen.
Ansökan om överflyttning från ett annat universitet
Sökande som är flykting eller en person som kan jämställas med en flykting
Språkkrav
Examens- och undervisningsspråket i magisterstudier i scenografi är finska.
För att bli antagen som examensstuderande måste du ha den språkkunskap som krävs för ansökningsmålet. Du ska visa kunskaperna med ett språktest som avlagts med godkänt resultat, en tidigare grundutbildning eller med andra tidigare studier.
Du ska påvisa tillräckliga språkkunskaper före 29.1.2025 kl. 15 (finsk tid). Bifoga till ansökningsblanketten i Studieinfo.fi ett examensbevis eller ett språkprov.
Namnge filen: efternamn_förnamn_dokumentets namn, t.ex.: efternamn_fornamn_yki
Om du visar dina språkkunskaper med ett språkprov och inte hinner få ditt intyg om språkprov före 29.1.2025 kl. 15 (finsk tid) godkänner vi också skriftligt preliminärt testresultat av ett godkänt avlagt språkprov, om ett sådant finns tillgängligt. Även preliminära testresultat ska skickas via ansökningsblanketten före 29.1.2025 kl. 15 (finsk tid).
Om du påvisar tillräckliga språkkunskaper med finländsk studentexamen (avlagd 1990 eller senare) behöver du inte lämna in betyg på detta.
Tvåspråkiga sökande som fått skolutbildning i Finland
Om du har fått din skolutbildning i Finland kan du bevisa dina språkkunskaper i finska eller svenska oberoende av om ditt ansökningsmål är finsk- eller svenskspråkigt. Om du har fått din grundutbildning på ett annat språk än ansökningsmålets undervisningsspråk, ska språkkunskaper bedömas separat vid urvalsprovet, t.ex. genom en intervju.
Examens- och undervisningsspråk vid Teaterhögskolan
Ansökningsavgift
[uppdaterad 18.12.2024]
Sökande som kommer från länder utanför EU, EES eller Schweiz måste betala en ansökningsavgift i samband med ansökan till utbildning som leder till högskoleexamen.
Om du befinner dig utanför ovannämnda område och söker till kandidat- eller magisterstudier i Finland, måste du betala en ansökningsavgift.
Ansökningsavgiften är 100 euro. Ansökningsavgiften tas ut av Utbildningsstyrelsen.
Betalning av ansökningsavgiften garanterar att din ansökan behandlas på det sätt som beskrivs i denna urvalsguide. Ansökningsavgiften garanterar inte att du erbjuds en studieplats.
Bedömningskriterier
Bedömningskriterier för förhandsuppgifterna och urvalsprovets uppgifter:
- förmåga att förmedla den egna konstnärliga stilen och synsättet
- förmåga att hantera tekniska, konstnärliga och sociala arbetsprocesser som ingår i scenografens arbete
- förutsättningar för fördjupade universitetsstudier
Förhandsuppgifter
Ytterligare förklaringar av förhandsuppgifterna ges inte. Förhandsuppgifterna kan göras på finska eller svenska. Ange ditt namn i varje uppgift.
1. Meritförteckning
I meritförteckningen ska namn, utbildning och arbetserfarenhet med anknytning till branschen samt eventuella utställningar, publikationer, priser, studieresor och förtroendeuppdrag inom området för ansökningsmålet uppges. Namnge PDF filen: efternamn_fornamn_1_meritforteckning
2. Motivationsbrev
I motivationsbrevet ska den sökande motivera varför hen söker till magisterstudier i scenografi, vilka hens särskilda intressen inom utbildningsområdet är samt förväntningarna på studierna. Sökanden uppmanas att göra sig förtrogen med studieutbudet som presenteras i studiehandboken på universitetets webbplats.
Motivationsbrevets maximala längd är två A4-sidor, fontstorlek 12, radavstånd 1,5. Namnge PDF filen: efternamn_förnamn_2_motivationsbrev
3. Portfölj med arbetsprover
I portföljen med arbetsprover ska den sökande presentera tidigare konstnärlig och/eller yrkesmässig verksamhet via sina tre enligt sig själv viktigaste arbeten. På första sidan i portföljen med arbetsprov ska den sökandes namn, adress och telefonnummer uppges. På följande sida ska det finnas en förteckning över de arbeten som presenteras i portföljen. I förteckningen ska verkets namn och art (t.ex. scendekor) uppges samt tid, plats och arbetsgrupp för genomförandet. I fråga om verk som framställts i grupp ska den sökandes roll som medlem i arbetsgruppen lyftas fram. Adressen och lösenordet till eventuella videolänkar ska läggas till i förteckningen. Den sammanlagda maximilängden för eventuellt videomaterial är 10 minuter. Portföljen med arbetsproven skickas som en fil. Namnge PDF filen: efternamn_fornamn_3_portfolj
4. Analysuppgift
Skriv en essä där du beskriver arbetsprocessen för den senaste scenografin du gjort: verkets utgångspunkter, ditt eget planeringsarbete samt samarbetet med den konstnärliga arbetsgruppen. Avsluta textanalysen där du kombinerar processen med slutresultatet och berättar om din syn på scenografins betydelse för helheten. Bifoga verkets uppgifter (vad, var, när) och ett fotografi av slutresultatet. Textens längd 3–4 A4-sidor, fontstorlek 12, radavstånd 1,5.
Analysuppgiften placeras på sista sidorna i portföljen med arbetsproven i följande ordning 1) uppgifter om verket 2) essä 3) fotografi.
Så här söker du
Magisterstudier i scenografi hittar du på Studieinfo.fi under;
Magisterantagning: scenografi, konstmagister (2 år)
1. Fyll i och skicka den elektroniska ansökningsblanketten: Första gemensamma ansökan till högskolor, våren 2025
Fyll i och skicka den elektroniska ansökningsblanketten under tiden 8.1 – 22.1.2025 senast kl. 15 (finsk tid) i Studieinfo-portalen.
När du har skickat in din ansökan får du ett bekräftelsemeddelande till din e-post. Meddelandet innehåller en länk till ansökan, du kan lägga till bilagor i din ansökan inom tidsfristen.
2. Skicka förhandsuppgiften och bilagorna
Skicka förhandsuppgiften och bilagorna före 29.1.2025 kl. 15 (finsk tid) via Studieinfo-portalen.
- Förhandsuppgifter
- Dokument över utbildningsbakgrund som påvisar lämplighet för magisterstudier
- Intyg över språkkunskaper
Inlämning av material via Studieinfo-portalen
Efter att ha fyllt i och skickat in din elektroniska ansökningsblankett på Studieinfo-portalen, ska du skicka in förhandsuppgifter och/eller annat begärt material till Konstuniversitetet via Studieinfo-portalen inom utsatt tid. Du kan komplettera bilagorna till din ansökan antingen i Min Studieinfo-tjänsten eller via länken som du fått per e-post i bekräftelsemeddelandet för din ansökan.
Innan du laddar upp materialet till ansökan, kontrollera att materialet öppnas och fungerar som planerat. Kontrollera också att du har laddat upp alla bilagor som hör till ansökan innan du skickar in ansökan.
Ge alla dina filer namn enligt anvisningarna i samband med uppgiften och bilagor. Inga skandinaviska tecken eller specialtecken ska användas i filnamn.
Studieinfo stöder de vanligaste standardfilerna (bild, ljud, video, dokument och textfiler). Speciellt gällande mediefiler (video, ljud) lönar det sig att kontrollera extra noggrant att filformatet har sparats enligt standarderna. Då bilagan laddas upp på blanketten kan det hända att slutledet ändras till filens egentliga format, så du behöver inte bli orolig om slutledet ändras.
Studieinfo-portalen accepterar följande audio- / video- / dokument- / bildformat:
- Audio – mp3, m4a, aiff, wma, wav, aac
- Video – mpeg, mpg, mp4, mov, avi, wmv, m4v, vob, qt (vi rekommenderar format mp4)
- Dokument – alla textfiler ska levereras i pdf-format
- Bilder – jpeg, png, gif, jpg
Filens maximala storlek är 1 GB.
Försäkra dig om att din dator och din webbläsare är uppdaterade. Använd en stabil internetförbindelse. Se också till att din dator inte övergår till strömsparläge medan uppladdningarna pågår.
Den sökande bär ansvaret för inlämnandet av ansökan (ansökningsblanketten, förhandsuppgifterna, bilagorna).
Material som är delvis uppladdade eller ofullständiga förkastas. Förhandsuppgifter som sänts via e-post eller som e-postbilaga beaktas inte.
Ladda upp materialen till Studieinfo-plattformen så tidigt som möjligt
Det kan ta upp till flera timmar för stora filer att laddas upp ifall systemet är belastat. Du kan snabba på uppladdningen genom att komprimera t.ex. videofiler. Påbörja uppladdningen i god tid innan tidsfristens utgång.
Levererans av material via system utanför Studieinfo
Vi rekommenderar att du laddar upp materialen direkt i Studieinfo.
Om du till exempel på grund av risken för systemöverbelastning vid inlämnande via Studieinfo ändå önskar lämna in en länk till ett system utanför Studieinfo (t.ex. YouTube eller Vimeo), ska länken laddas upp som en pdf-fil i Studieinfo som en separat fil som endast innehåller länken/länkarna.
Materialet ska vara uppladdat inom utsatt tid och därefter kan inga ändringar göras. Sökandens uppgift är att säkerställa att länken fungerar under hela ansökningsomgången.
Länken ska vara i sin ursprungliga form, dvs. man får inte skapa en kortlänk (url shortener). Länken ska leda direkt till provet, dvs. inte till exempelvis en sammanställningssida med nya länkar.
Sökanden ska säkerställa att provens sekretessinställningar är sådana att urvalsprovens jury kan granska videon direkt via länken. Du kan om du så önskar skydda materialet med ett lösenord som ska skickas till Konstuniversitetet utöver länken.
Materialet ska förvaras i systemet i fråga i minst 6 månader efter att ansökningstiden gått ut.
Konstuniversitetet ansvarar inte för informationssäkerhetsriskerna i system som tillhandahålls av en tredje part, eventuella kränkningar av upphovsrätten, tystande av kopieringsskyddade ljudspår, eller användarvillkor. Notera också att tredje parter i allmänhet sparar uppgifter i användarprofiler och använder dem för reklam, marknadsundersökningar och/eller andra kommersiella syften.
Förfrågningar
Du kan kontakta teak.ansokan@uniarts.fi.
Urvalsproven
Du underrättas om resultatet av kontrollen av din behörighet per e-post senast vecka 9.
De som klarat sig vidare på basis av förhandsuppgifterna får en kallelse till urvalsprovets andra skede per e-post senast vecka 12. Angivna tider för inträdesproven ändras inte. Även de som på basis av förhandsuppgiften inte klarat sig vidare meddelas om detta via e-post.
Urvalsprov skede 1
Ansökan till Studieinfo och inlämning av förhandsuppgifterna samt bilagorna
Urvalsprov skede 2
10.4.2025
En del av de sökande kallas till en personlig intervju på basis av förhandsuppgifterna.
Urvalsproven ordnas på Teaterhögskolan, Aspnäsgatan 6 i Helsingfors.
Det andra skedet i urvalsproven kan genomföras antingen på finska eller på svenska.
Mera information om Teaterhögskolans urvalsprov och bedömning
Individuella arrangemang vid urvalsprovet
Tillkännagivande av resultaten
Antagningsresultaten publiceras 7.5 och 28.5 i Studieinfo-tjänsten och på Konstuniversitetets webbsida. I samband med att du fyller i ansökningsblanketten kan du också meddela om du inte vill att ditt namn publiceras på nätet.
Resultaten av antagningen av studerande delges:
7.5 kl. 9
- Magisterstudier i ljuddesign
- Magisterstudier i ljusdesign
- Magisterstudier i regi
- Magisterstudier i scenografi
- Magisterstudier i skådespelarkonst (på finska)
- Magisterprogram Choreography
- Magisterprogram Comparative Dramaturgy and Performance Research (double-degree)
- Magisterprogram Live Art and Performance Studies
- Magisterprogrammet i skrivande
28.5 kl. 9
- Magisterprogrammet i scenframställning i dans
- Utbildningsprogrammet i dramaturgi och dramatiskt skrivande
- Utbildningsprogrammet i ljuddesign
- Utbildningsprogrammet i ljusdesign
- Utbildningsprogrammet i regi
- Utbildningsprogrammet i scenografi
- Utbildningsprogrammet i skådespelarkonst (på finska)
De som blivit antagna och de som fått reservplats får information om antagningsresultaten per e-post samma dag som antagningsbeslutet offentliggörs. Övriga sökande meddelas inte om antagningsresultaten per e-post.
Man kan också fråga efter resultaten genom att mejla ansökningstjänsten.
Antal nya studerande och reservplatser
Rättelseförfarande
Mottagande av studieplats
Meddela senast 10.7.2025 kl. 15 (finsk tid) om du tänker ta emot studieplatsen.
Om du har en finländsk personbeteckning ska du ta emot studieplatsen i tjänsten Min Studieinfo.
Om du inte har en finländsk personbeteckning får du ett e-postmeddelande av Studieinfo. Meddelandet innehåller en länk, och via den kan du meddela om du tar emot studieplatsen.
Din anmälan om mottagande av en studieplats är bindande. Om du ändå vill avstå från din studieplats efter att ha tagit emot den, anses du ha tagit emot ifrågavarande studieplats för hela terminen (se bestämmelsen om en högskoleplats).
Om du inte tar emot den erbjudna studieplatsen inom den utsatta tiden förlorar du den.
Anmälningen vid universitet
De som blivit antagna får besked per e-post samt anvisningar för hur man anmäler sig vid universitet.
Att anmäla sig som frånvarande under det första läsåret
Att börja studera
Sökande som blir antagna i urval 2025 inleder sina studier i augusti 2025.
Kontakta ansökningstjänsterna
Hittade du inte svaret på din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig.
Du kan ställa din fråga om antagning via e-post eller telefon.
E-post: teak.ansokan@uniarts.fi
Telefon: +358 50 349 6672