Sök till magisterprogrammet i jazzmusik

Urvalsguiden för den 2,5-åriga magisterutbildningen i jazzmusik (instrument- eller sångstudier och jazzkomposition). Tidtabeller för ansökningen, intyg som krävs, förhandsuppgifter samt information om deltagande i urvalsproven.

Det finns två huvudämnen inom jazzmusik:

  1. Instrument- eller sångstudier
  2. Jazzkomposition

Tidtabell för Sibelius-Akademins urval 2025

  • Ansökningstid: Skicka din ansökan i Studieinfo-systemet mellan 8–22.1.2025 kl. 15.00
  • Förhandsuppgifter och bilagor: Leverera bilagorna och eventuella förhandsuppgifterna i Studieinfo systement senast 29.1.2025 kl. 15.00
  • Behörighet för studier: Sibelius-Akademin bestyrker din behörighet för studier senast 21.2.2025
  • Inlämning av videoinspelningar och andra eventuella urvalprovsuppgifter (online): senast 29.1.2025 kl. 15.00
  • Att leverera språktesten: Om du påvisar dina språkkunskaper med ett språktest, leverera intyg över testresultaten senast 7.4.2025 kl. 15.00
  • Antagninsresultat: Sibelius-Akademin publicerar antagningsresultaten 11.4.2025
  • Att ta emot studieplatsen: Säkra din studieplats senast 10.7.2025 kl. 15.00
    • Ta emot din studieplats
    • Anmäla dig till läsåret
    • Om du är villkorligt antagen, leverera krävt intyg
    • Om du är läsårsavgiftsskyldig, betala din läsårsavgift
  • Antagningen från reservplats: Antagningen från reservplats avslutas 5.8.2025 kl. 15.00
  • Att börja studera: Studierna för nya studerande börjar i augusti 2025

Vem kan söka?

En person som har den grundutbildning som krävs för utbildningsprogrammet och tillräckliga språkkunskaper kan söka till studierna.

Före urvalsprovet granskar Sibelius-Akademin varje sökandes behörighet för studier.

Sökande som erhåller examensbevis under ansökningsvåren anses ha villkorlig behörighet för högskolestudier i ansökningsskedet. Antagningsbeslutet för dessa sökande är villkorligt tills den sökande lämnar in ett intyg över avlagd examen eller övriga studier som krävs för behörighet. Intyget ska lämnas in till Sibelius-Akademins ansökningstjänster före 10.7.2025 kl. 15.00. Om den sökande inte lämnar in intyget inom utsatt tid, återkallas studieplatsen.

Sibelius-Akademin kan efter eget övervägande också godkänna ett tillfälligt examensbetyg utfärdat av läroanstalten som betyg, om det av intyget framgår att sökanden har utfört alla studieprestationer som krävs för examen och får examensbetyget senare.

De studerande antas till Sibelius-Akademin på basis av prestationerna i urvalsprovet. Konstuniversitetet antar inga studerande på basis av betyg och tillämpar inte nybörjarkvoter.

Utbildning som leder till magisterexamen (2,5 år)

En person som har avlagt minst något av följande kan söka till studierna:

  • Lägre högskoleexamen i musikbranschen (kandidatexamen)
  • Lägre yrkeshögskoleexamen i musikbranschen
  • Utländsk utbildning i musikbranschen som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier
  • Lägre högskoleexamen inom något annat område och dessutom högskolestudier inom musikområdet.

Sibelius-Akademin kan förutsätta att den som antagits till studier som leder till högre högskoleexamen utöver minimiantalet studiepoäng i sitt utbildningsprogram avlägger kompletterande studier som förutsätter högst ett års studier för att uppnå de färdigheter som behövs för utbildningen. De kompletterande studierna ska i regel avläggas under det första studieåret och de antecknas i studerandens individuella studieplan. Sökanden informeras i samband med antagningsbeslutet om vilka kompletterande studier som krävs.

Vid antagningen av studerande är det viktigt att fästa uppmärksamhet även vid den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildning. Utbildningen som inleds på magisternivå riktar sig till sökande som inte har avlagt en högre högskoleexamen i området tidigare. En sökande som redan har avlagt en examen på samma nivå hänvisas i första hand till kontinuerligt lärande, fortbildning eller doktorandutbildning.

Begränsningar i anslutning till ansökan

Den sökande kan inte under samma år söka till både 5,5-årig och 2,5-årig utbildning inom samma utbildningsprogram, huvudämne eller huvudinstrument. Om sökanden ändå lämnar in ansökan till båda, beaktar Sibelius-Akademin

  • Ansökan till den 2,5-åriga utbildningen om sökanden är behörig för den; eller
  • Ansökan till den 5,5-åriga utbildningen om sökanden inte har behörighet för den 2,5-åriga utbildningen

Om den sökande har avlagt en högskoleexamen vid Sibelius-Akademin kan hen inte på nytt söka till samma utbildningsprogram, huvudämne eller huvudinstrument.

Antagningen av studerande till grundexamensutbildningen gäller sökande som inte har gällande studierätt vid Konstuniversitetet när den studierätt som ansökts börjar. En grundexamensstuderande som är inskriven vid Konstuniversitetet kan ansöka om utbyte av studierätt inom Sibelius-Akademin eller mellan akademierna. Separata anvisningar finns för ansökan om utbyte av studierätt. Läs mera om regeln om en studierätt.

Språkkunskapskrav

Undervisningsspråk på utbildningsprogrammet för jazzmusik är finska, svenska och engelska. Du måste bevisa dina språkkunskaper på något av de ovan nämnda språken inom utsatt tid. Huvuddelen av gruppundervisningen på Sibelius-Akademin sker dock på finska eller engelska.

Så här söker du

Sök i vårens första gemensamma ansökan 8–22.1.2025 före kl. 15.00 i Studieinfo-systemet. Observera att du inte behöver registrera dig i Studieinfo innan du fyller i ansökningsblanketten. Läs mera om hur man fyller i ansökningsblanketten i gemensam ansökan till högskolor.

I den första gemensamma ansökan kan du skicka in endast en ansökan. Om du skickar in flera beaktas endast den som du skickat in senast och alla tidigare ansökningar raderas. Sibelius-Akademin informerar inte densökande skilt om ansökningar som har raderats.

Lämna in bilagorna till ansökan och eventuella förhandsuppgifter enligt anvisningarna. Du ska iaktta god vetenskaplig och konstnärlig praxis. Dokumenten som gäller valet ska vara upphovsmannens egna och de får inte presentera andras idéer, uppgifter, ord, bilder, verk eller annat material utan tillräcklig hänvisning. Felaktig användning av AI kan tolkas som fusk, vilket innebär att prestationen kan underkännas.

Bilagor till ansökan

Lämna in bilagorna som krävs som PDF-filer via Studieinfo-systemet senast 29.1.2025 kl. 15.00.

Om betygen inte är på finska, svenska eller engelska ska du bifoga en officiell översättning till något av dessa språk (en auktoriserad translators översättning eller en officiell bilaga som beviljats av en högskola, till exempel Diploma Supplement). Självgjorda eller andra inofficiella översättningar godkänns inte.

Bilagor som krävs av alla:

  • Examensbetyg och studieprestationsutdrag över avlagd grundutbildning
    • Om din examen blir färdig först efter att ansökningstiden gått ut räcker det att du lämnar in ditt examensbetyg senast 10.7.2025 kl. 15.00. Alla sökande ska dock lämna in ett studieprestationsutdrag redan under ansökningstiden.
    • Du behöver inte lämna in ett intyg över din grundutbildning (examensbetyg, studieprestationsutdrag), om:
      • du har avlagt en finländsk studentexamen år 1990 eller senare; eller
      • du har avlagt en finländsk yrkesinriktad grundexamen år 2017 eller senare; eller
      • du har avlagt en finländsk yrkesexamen eller specialyrkesexamen år 2018 eller senare.
    • I fallen ovan får vi dina uppgifter från det elektroniska examensregistret. Sibelius-Akademin ber dig vid behov om ytterligare information per e-post.
    • Om det är fråga om en utländsk examen kan Sibelius-Akademin begära en tilläggsutredning om examens ställning i landets utbildningssystem.
  • Intyg över språkkunskaper
    • Om du påvisar dina språkkunskaper med dina tidigare studier ska det av examensbetyget eller en bilaga till det tydligt framgå på vilket språk examen har avlagts. Examen som påvisar språkkunskaperna ska vara klar senast 10.7.2025 kl. 15.00.
    • Om du inte kan påvisa dina språkkunskaper med dina tidigare studier ska du lämna in ett internationellt språktestresultat enligt kraven till Sibelius-Akademins ansökningsservice. Tidsfrist anges i antagningsguiden för varje ansökningsobjekt.
  • Officiellt identitetsbevis
    • Bifoga en kopia av ditt pass, EU-identitetskort eller finländska körkort till din ansökan. Identitetsbeviset används för att styrka den sökandes identitet i de delar av urvalsprovet som genomförs via fjärruppkoppling och videoinspelningar.

Av dem som söker till en engelskspråkig utbildning krävs dessutom:

  • Handling som befriar från läsårsavgift
    • Om du söker till ett engelskspråkigt utbildningsprogram är du skyldig att betala läsårsavgift tills du lämnar in en handling som befriar dig från läsårsavgiften.
    • Läs mera om lårsavgifter.

Flyktingar, personer i en ställning som kan jämställas med flyktingar eller asylsökande

Om du är flykting (har beviljats uppehållstillstånd på grund av asyl) eller i sådan ställning som kan jämställas med en flykting (har uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd eller har beviljats tillfälligt skydd) men inte kan bevisa din examen med dokument, kan du trots det konstateras vara behörig att söka.

Lämna in till Sibelius-Akademins ansökningstjänster:

  • en tillförlitlig utredning om en examen som påvisar ansökningsbehörighet och om varför handlingarna inte är tillgängliga; och
  • ett myndighetsbeslut om sin flyktingstatus (asylbeslut, uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd eller intyg över tillfälligt skydd).

Skicka in de dokument som krävs per e-post till siba.ansokan@uniarts.fi senast 29.1.2025 kl. 15.00.

Sibelius-Akademin avgör din behörighet utifrån den givna utredningen. Beslutet grundar sig på dina inofficiella dokument eller en redogörelse för utbildningen som begärts av dig. Uppgifterna som du har meddelat ska försöka bekräftas med lämpliga metoder.

En sökande med flyktingstatus måste påvisa att hen har de språkkunskaper som krävs för studierna på något av de sätt som anges i urvalskriterierna.

Förhandsuppgifter

Eventuella förhandsuppgifter nämns i urvalskriterierna för ansökningsobjektet. Förhandsuppgifterna ska returneras som bilaga till ansökan senast 29.1.2025 kl. 15.00.

Av förhandsuppgifterna ska tydligt framgå den sökandes namn och det ansökningsobjekt som de hänför sig till. Lämna inte in andra uppgifter än de som begärs i urvalskriterierna. Ladda upp materialet i Studieinfo-systemet i ett så tidigt skede som möjligt. Stora filer kan laddas upp till och med i flera timmar.

Förhandsuppgifter som sänts via e-post eller som e-postbilaga beaktas inte.

Urvalsproven

Du kan bli kallad till urvalsproven om:

  1. Du inom utsatt tid har sparat den elektroniska ansökan och de bilagor som krävs i Studieinfo-systemet; och
  2. Sibelius-Akademin har konstaterat att du är behörig att söka på basis av de dokument du lämnat in. 

Genomförandet av urvalsproven för varje ansökningsobjekt beskrivs i urvalskriterierna för ansökningsobjektet. Tidtabellerna för urvalsprovet för olika ansökningsobjekt kan överlappa varandra. Om du har sökt till flera ansökningsobjekt ska du i sådana situationer välja vilket ansökningsobjekts urvalsprov du deltar i.

Urvalsprovet för ansökningsobjektet kan bestå av flera skeden och skedena kan innehålla flera delprov. Om du inte returnerar allt urvalsprovsmaterial, inte avlägger alla obligatoriska delprov i urvalsprovet med godkänt resultat eller om dina prestationer i urvalsprovet inte uppfyller de krav som ställs, kan du inte antas som studerande.

Sibelius-Akademin skickar anvisningar för deltagande i urvalsproven till de sökande i kallelsen till urvalsprovet. De exakta klockslagen för de individuella urvalsprovsprestationerna fastställs senast på urvalsprovsdagens morgon. De individuella provtiderna kan endast ändras av tvingande skäl som inte beror på sökanden. Sådana orsaker är studentskrivningar (eller motsvarande) samt olyckor eller plötsliga sjukdomar (läkarintyg krävs). I dessa fall kan tiderna dock ändras endast inom ramen för urvalsnämndernas arbetstidtabeller.

Urvalsprovet är ett slutet evenemang där den sökande, urvalsnämnden och de överenskomna medarbetarna deltar (till exempel ackompanjatör, övningskör, nämndens biträde eller den sökandes biträde). Urvalsprovsprestationerna får inte spelas in.

Om du vill avbryta ditt deltagande i urvalsprovet, meddela detta så snart som möjligt till Sibelius-Akademins ansökningsservice per e-post.

Individuella arrangemang vid urvalsprovet

Om du på grund av sensoriska funktionshinder eller rörelsehinder, sjukdom eller av någon annan orsak som kan jämföras med dessa behöver individuella arrangemang i urvalsprovet, ska du separat ansöka om rätt till individuella arrangemang i urvalsprovet. Ansökan ska lämnas in till Sibelius-Akademins ansökningstjänster senast 29.1.2025 kl. 15. I ansökan beskriver du de nödvändiga individuella arrangemangen för urvalsprovet samt motiverar varför dessa arrangemang behövs.

Du ska också skicka ett specialläkarutlåtande eller annat motsvarande specialistutlåtande, där skadans eller sjukdomens art och behovet av individuella arrangemang framgår.

Läs mera om individuella arrangemang här.

Urvalsprovet (instrument- eller sångstudier)

De som söker till det 2,5-åriga utbildningsprogrammet i instrument- eller sångstudier i jazz ska välja på ansökningsblanketten till vilket av de tre inriktningsalternativen de söker:

  1. Inriktningsalternativet instrumentalist/sångare
  2. Pedagogiskt inriktningsalternativ
  3. Forskningsmässigt inriktningsalternativ

Du kan endast välja ett inriktningsalternativ. Det valda inriktningsalternativet påverkar studievägen i huvudämnet. I varje inriktningsalternativ väljs nya studerande som en egen urvalsgrupp.

Urvalsprovet genomförs med videoinspelningar och eventuella andra urvalsprovsuppgifter som lämnas in elektroniskt. I urvalsprovet ingår också en eventuell intervju som genomförs på distans. Utöver videoinspelningarna kan du också till din ansökan bifoga länkar till material som finns på internet. Nämnden beaktar dem i bedömningen enligt prövning.

Inriktningsalternativet instrumentalist/sångare

Lämna in följande videoinspelningar till Sibelius-Akademin via Studieinfo-systemet senast 29.1.2025 kl. 15.00:

  1. Spel-/sångvideo
    Program som ska förberedas i videoinspelningen: 
    • Ett fritt valt jazzverk eller t.ex. en egen komposition som ska spelas eller sjungas utantill, med ord eller utan
    • En fritt vald solotranskription som spelas ensam eller med metronom (max. 2 min). Ange stycket, solisten och inspelningen för videon. 
    • En obligatorisk uppgift:
      • Instrumentalisternas obligatorisk uppgift: “Along Came Betty” (B. Golson). Stycket ska spelas utantill.
      • Sångarnas obligatorisk uppgift: ”Just One Of Those Things” (C. Porter) eller ”Embraceable You” (G. Gershwin/ I. Gershwin). Stycket ska sjungas utantill.

        Använd ackompanjerande rytmsektion eller alternativt en bakgrundsinspelning på videoinspelningen. Du svarar själv för produktionen av videoinspelningen och att skaffa en eventuell ensemble för ändamålet.

        Ett enskilt verk ska spelas in som en oavbruten, oklippt tagning. Alla verk behöver dock inte spelas in samtidigt. Enskilda verk kan skickas som separata videofiler via Studieinfo-systemet, hela urvalsprovsprogrammet behöver inte kombineras till en videoinspelning.

        Spela eller sjung vänd mot kameran så att händerna syns hela tiden. Videon får inte spelas in på alltför långt håll. Du ska synas i bild från huvudet till knäna.

  2. Presentation
    Presentera dig kort på finska, svenska eller engelska (bakgrund, utbildning, motivering till varför du söker till Sibelius-Akademin och utbildningen i jazzmusik). Presentationen får ta 3–4 minuter. Du kan bifoga presentationen i början av spel- eller sångvideon eller skicka den som en separat fil.

Utöver de ovan nämnda uppgifterna i urvalsprovet kallar urvalsnämnden eventuellt en del av de sökande till intervju. Intervjun utförs på distans.

Pedagogiskt inriktningsalternativ

Lämna in följande videoinspelningar till Sibelius-Akademin via Studieinfo-systemet senast 29.1.2025 kl. 15.00:

  1. Undervisningsprovet
    Ett undervisningsprov i föreläsningsform får pågå i 15–20 minuter. Ämnet för undervisningsprovet är valfritt, men ämnet ska anknyta till jazz.

  2. Spel-/sångvideo
    Framför följande oblikatorisk uppgift med ditt huvudinstrument:
    • Instrumentalisternas obligatorisk uppgift: “Along Came Betty” (B. Golson). Stycket ska spelas utantill.
    • Sångarnas obligatorisk uppgift: ”Just One Of Those Things” (C. Porter) eller ”Embraceable You” (G. Gershwin/ I. Gershwin). Stycket ska sjungas utantill.

      Använd ackompanjerande rytmsektion eller alternativt en bakgrundsinspelning på videoinspelningen. Du svarar själv för produktionen av videoinspelningen och att skaffa en eventuell ensemble för ändamålet.

      Ett enskilt verk ska spelas in som en oavbruten, oklippt tagning. Alla verk behöver dock inte spelas in samtidigt. Enskilda verk kan skickas som separata videofiler via Studieinfo-systemet, hela urvalsprovsprogrammet behöver inte kombineras till en videoinspelning.

      Spela eller sjung vänd mot kameran så att händerna syns hela tiden. Videon får inte spelas in på alltför långt håll. Du ska synas i bild från huvudet till knäna.

  3. Presentation
    Presentera dig kort på finska, svenska eller engelska (bakgrund, utbildning, motivering till varför du söker till Sibelius-Akademin och utbildningen i jazzmusik). Presentationen får ta 3–4 minuter. Du kan bifoga presentationen i början av spel- eller sångvideon eller skicka den som en separat fil.

Utöver de ovan nämnda uppgifterna i urvalsprovet kallar urvalsnämnden eventuellt en del av de sökande till intervju. Intervjun utförs på distans.

Forskningsmässigt inriktningsalternativ

Lämna in följande urvalsprovsuppgifter till Sibelius-Akademin via Studieinfo-systemet senast 29.1.2025 kl. 15.00:

  1. Forskningsprov
    Presentera din preliminära forskningsplan för de forskningsmässiga magisterstudierna och ett prov från ett tidigare skriftligt arbete (till exempel kandidatens skriftliga slutarbete). Lämna in provet som en PDF-fil.

  2. Spel-/sångvideo
    Framför följande oblikatorisk uppgift med ditt huvudinstrument:
    • Instrumentalisternas obligatorisk uppgift: “Along Came Betty” (B. Golson). Stycket ska spelas utantill.
    • Sångarnas obligatorisk uppgift: ”Just One Of Those Things” (C. Porter) eller ”Embraceable You” (G. Gershwin/ I. Gershwin). Stycket ska sjungas utantill.

      Använd ackompanjerande rytmsektion eller alternativt en bakgrundsinspelning på videoinspelningen. Du svarar själv för produktionen av videoinspelningen och att skaffa en eventuell ensemble för ändamålet.

      Ett enskilt verk ska spelas in som en oavbruten, oklippt tagning. Alla verk behöver dock inte spelas in samtidigt. Enskilda verk kan skickas som separata videofiler via Studieinfo-systemet, hela urvalsprovsprogrammet behöver inte kombineras till en videoinspelning.

      Spela eller sjung vänd mot kameran så att händerna syns hela tiden. Videon får inte spelas in på alltför långt håll. Du ska synas i bild från huvudet till knäna.

  3. Presentation
    Presentera dig kort på finska, svenska eller engelska (bakgrund, utbildning, motivering till varför du söker till Sibelius-Akademin och utbildningen i jazzmusik). Presentationen får ta 3–4 minuter. Du kan bifoga presentationen i början av spel- eller sångvideon eller skicka den som en separat fil.

Utöver de ovan nämnda uppgifterna i urvalsprovet kallar urvalsnämnden eventuellt en del av de sökande till intervju. Intervjun utförs på distans.

Urvalsprovet (jazzkomposition)

Urvalsprovet genomförs med videoinspelningar och andra urvalsprovsuppgifter som lämnas in elektroniskt. I urvalsprovet ingår också en eventuell intervju som genomförs på distans.

Lämna in följande urvalsprovsuppgifter till Sibelius-Akademin via Studieinfo-systemet senast 29.1.2025 kl. 15.00:

  1. CV

  2. Två (2) kompositionsuppgifter såväl som noter som ljudinspelning 
    • Ett arrangemang av stycket: “Have You Met Miss Jones” (R. Rogers/L. Hart). Ensemble: big band.
    • En egen komposition. Valfri ensemble, även lead sheet räcker.

      Arrangemanget skall visa dina kunskaper i att behandla tonala melodier och funktionella harmonier samt baskunskaper i att skriva för big band.

      Ljudinspelningen behöver inte nödvändigtvis vara inspelade med en ensemble. Den största tillåtna sidstorleken för kompositionsuppgifter är A3.

  3. Spel- eller sångvideo
    Framför en jazzstandard eller en annan känd jazzkomposition från listan över 20 kända jazzkompositioner som urvalsnämnden har utarbetat:
    • A Beautiful Friendship
    • A Weaver Of Dreams
    • Blame It on My Youth
    • Del Sasser
    • Firm Roots
    • I Didn’t Know What Time It Was
    • Invitation
    • Just in Time
    • Just Of Those Things
    • Lazy Bird
    • Like Someone In Love
    • Maiden Voyage
    • Pent Up House
    • Scrapple From The Apple
    • Social Call
    • The Way You Look Tonight
    • U.M.M.G.
    • We’ll Be Together Again
    • Without A Song
    • You Stepped Out Of A Dream

      Stycket ska spelas eller sjungas utantill. Fristilistisk tolkning (t.ex. swing, latin, bebop, rock-jazz eller free osv.). För sångare räcker tolkning av melodin.

      Använd ackompanjerande rytmsektion eller alternativt en bakgrundsinspelning på videoinspelningen. Du svarar själv för produktionen av videoinspelningen och att skaffa en eventuell ensemble för ändamålet.

      Ett enskilt verk ska spelas in som en oavbruten, oklippt tagning. Alla verk behöver dock inte spelas in samtidigt.

      Spela eller sjung vänd mot kameran så att händerna syns hela tiden. Videon får inte spelas in på alltför långt håll. Du ska synas i bild från huvudet till knäna.

  4. Presentation
    Presentera dig kort på finska, svenska eller engelska (bakgrund, utbildning, motivering till varför du söker till Sibelius-Akademin och utbildningen i jazzmusik). Presentationen får ta 3–4 minuter. Du kan bifoga presentationen i början av spel- eller sångvideon eller skicka den som en separat fil.

Utöver de ovan nämnda uppgifterna i urvalsprovet kallar urvalsnämnden eventuellt en del av de sökande till intervju. Intervjun utförs på distans.

Bedömning av urvalsprovet

Urvalsnämnder som utnämnts enligt ansökningsobjekt bedömer de sökandes urvalsprovsprestationer.

Nämnden bedömer dina kunskaper, färdigheter och beredskap samt dina förutsättningar att genomföra de studier som leder till examen inom den för examen fastställda vägledande tiden. I bedömningen beaktas hur din tidigare utbildning och erfarenhet syns i kunnandet samt din kompetens i förhållande till målen i undervisningsplanen. Vid bedömningen av din förmåga att tillgodogöra dig utbildning beaktas också att den nya examen ska ge dig tillräckligt med ny kompetens.

  1. Inriktningsalternativet instrumentalist/sångare
  2. Pedagogiskt inriktningsalternativ
  3. Forskningsmässigt inriktningsalternativ

Instrument- eller sångstudier (inriktningsalternativet instrumentalist/sångare):
Utöver bedömer nämnden dessutom behärskandet av tonspråket och jazzrytmiken som baserar sig på den tonala jazztraditionen, förmågan att spela i ensemble och den jazzmusikaliska synen. I intervjun bedömer nämnden din studiemotivation samt förmåga att uttrycka dina åsikter om din framtid och dina drömmar som konstnär.

Instrument- eller sångstudier (pedagogiskt inriktningsalternativ):
Utöver bedömer nämnden din substanskompetens i jazz, det pedagogiska innehållet och muntliga framförandet i urvalsproven. I spel- eller sångprovet bedömer nämnden dessutom behärskandet av tonspråket och jazzrytmiken som baserar sig på den tonala jazztraditionen, förmågan att spela i ensemble och den jazzmusikaliska synen. I intervjun bedömer nämnden din studiemotivation samt förmåga att uttrycka dina åsikter om din framtid och dina drömmar som pedagog och konstnär.

Instrument- eller sångstudier (forskningsmässigt inriktningsalternativ):
Utöver bedömer nämnden din substanskompetens i jazz, analysförmåga samt den producerade textens tydlighet och flyt. I spel- eller sångprovet bedömer nämnden dessutom behärskandet av tonspråket och jazzrytmiken som baserar sig på den tonala jazztraditionen, förmågan att spela i ensemble och den jazzmusikaliska synen. I intervjun bedömer nämnden din studiemotivation samt förmåga att uttrycka dina åsikter om din framtid och dina drömmar som pedagog och konstnär.

Jazzkomposition:
Utöver utvärderar nämnden din melodiharmoniska tydlighet i kompositioner och arrangemang, kompositionernas och arrangemangens helhetsform samt kännedomen om jazzmusikens tradition. I intervjun bedömer nämnden din studiemotivation samt förmåga att uttrycka dina åsikter om din framtid och dina drömmar som konstnär.

Urvalsprovets poängsättning

Nämnden bedömer dina prestationer som en helhet på skalan 0–25 poäng. 

Antagningsbeslut

Urvalsnämnderna placerar de sökande i varje ansökningsobjekt i rangordning enligt framgången i urvalsprovet. Sibelius-Akademins dekanus fattar det slutliga beslutet om vilka studerande som ska antas till olika ansökningsobjekt och vilka sökande som ska placeras på reservplatser.

De sökande som fått högst poäng och som uppfyller urvalskriterierna erbjuds en studieplats. Efter de studerande som antagits till utbildningen kan sökande som placerats näst i rangordning enligt poängen placeras i reservplatskön i väntan på en studieplats som eventuellt öppnas senare. Reservplatserna är specifika för ansökningsobjektet eller köspecifika, ifall det finns flera köer till ansökningsobjektet.

En studieplats kan frigöras för en sökande som placerats på reservplats endast om någon av dem som valts till ifrågavarande ansökningsobjekt inte tar emot studieplatsen eller om en villkorligt vald sökande inte lämnar in det intyg som krävs inom utsatt tid. Om inga personer har placerats på reservplats i samband med antagningsbeslutet är det inte möjligt att välja personer till reservlistan senare under samma urvalsomgång, även om alla valda inte skulle ta emot den erbjudna studieplatsen.

Nya studerande godkänns inte nödvändigtvis till alla ansökningsobjekt, om det inte finns sökande som uppfyller urvalskriterierna. Om inga nya studerande antas till ansökningsobjektet, kan ingen heller placeras på reservplats till det aktuella ansökningsobjektet.

Offentliggörande av resultaten

Resultaten från urvalsproven publiceras på Konstuniversitetets webbplats, och inkluderar de personer som har gett tillstånd att publicera sitt namn på internet. Dessutom ser du din egen situation i Studieinfo.

De som valts och de som är på reservplatser får information om resultaten från urvalsproven per e-post. Resultaten meddelas inte till andra sökande per e-post.

Respons på urvalsprovet

Du kan be om respons på din prestation i urvalsprovet. I responsen får du information om hur bedömningskriterierna i urvalskriterierna har tillämpats vid bedömningen av din prestation i urvalsprovet. Anvisningar för hur man begär respons publiceras på Konstuniversitetets webbplats i samband med att antagningsbeslutet publiceras.

Rättelseyrkande

Om du upplever att Sibelius-Akademin har handlat i strid med sina urvalskriterier kan du hos Sibelius-Akademin skriftligen söka rättelse i antagningsbeslutet inom 14 dagar från det att antagningsresultatet publicerades.

Rättelseförfarandet är inte avsett för att få respons, för att få tilläggsuppgifter om valet eller för att begära en ny bedömning utan motivering.

Läs mera om rättelseyrkanden.

Mottagande av studieplats och inledning av studierna

Studieplatsen bör mottagas senast 10.7.2025 kl. 15. Försenade meddelanden beaktas ej.

Anmälan om mottagande av en studieplats är bindande och kan inte ändras eller annulleras. Om du ändå vill avstå från din studieplats efter att ha tagit emot den, anses du ha tagit emot ifrågavarande studieplats för hela terminen (se bestämmelsen om en högskoleplats).

Läsårsavgifter och betalningslättnader från läsårsavgiften

Konstuniversitetet uppbär en läsårsavgift av studerande som kommer från länder utanför EU- och EES-området eller Schweiz och som studerar inom grundexamensutbildningen på ett främmande språk. Vid Sibelius-Akademins studentantagning berör läsårsavgiften sökande som söker till den engelskspråkiga utbildningen. Avgiften förblir oförändrad för studeranden i fråga under den tid som den lagenliga studierätten gäller.

Om du ansöker om en studieplats på engelska, meddela i ansökningsblanketten om du har ett dokument som berättigar till befrielse från betalningsskyldigheten och lämna in till ansökningstjänsterna de nödvändiga dokumenten före ansökningstiden tar slut. Om din situation gällande betalningsskyldigheten förändras efter ansökningstidens utgång, kontakta ansökningsservicen omedelbart.

Inom ramen för Konstuniversitetets stipendiesystem kan avgiftsskyldiga studerande beviljas betalningslättnader från läsårsavgiften. Stipendiesystemet tillämpas på studerande vars studierätt vid Konstuniversitetet börjar före 1.8.2026.

De betalningsskyldiga sökande ska ange på ansökningsblanketten om de vill ansöka om Konstuniversitetets betalningslättnad om de blir antagna. Betalningslättnader beviljas för ett läsår i taget på basis av studerandes ansökningar. De lättnader i läsårsavgifterna som beviljats ur stipendiesystemet för nya studerande är 50 procent för det första läsåret.

Läs mera om läsårsavgifter vid Konstuniversitetet.

Att börja studera

Studierna inleds i mitten av augusti med en orienteringsperiod som är en obligatorisk del av alla nya studerandes studier. Nya studerande får mer detaljerad information om inledandet av sina studier som bilaga till antagningsmaterialet.

Du ska registrera dig som närvarande på universitetet enligt de anvisningar som finns i bilagan till antagningsmaterialet. Du kan anmäla dig som frånvarande under det första läsåret endast av lagstadgade skäl. Frånvarotillstånd ska sökas skriftligt hos universitetet innan anmälan till läsåret går ut. Bifoga i din ansökan ett intyg som berättigar till frånvaro.

Läs mera om att anmäla dig som frånvarande under ditt första läsår.

Frågor eller kommentarer?

Du kan skicka in frågor och respons per e-post till siba.ansokan@uniarts.fi.

Om du har frågor, vänligen kolla först att vi inte ännu har svarat på din fråga här: Vanliga frågor om Sibelius-Akademins urval. Sidan uppdateras kontinuerligt, kontrollera sidan för nya frågor med jämna mellanrum. Vänligen observera, att i princip vi kan inte förklara urvalsuppgifterna. Anvisningarna finns i urvalsguiden.

Om du har frågor om studentliv vid Sibelius-Akademin eller i Helsingfors kan du gärna kontakta våra studentambassadörer på siba.student.ambassadors@uniarts.fi (endast på engelska och finska).

Liveevenemang på Instagram

Instagram Live: Kysy ha­ke­mi­ses­ta Sibelius-​Akatemiaan (på finska)

Kiinnostaako opiskelu Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa? Hakuaika lähestyy: 8.-22. tammikuuta 2025!
Tule kysymään ja kuulolle IG Liveen torstaina 12.12.2024 klo 17-18.  Mukana Sibelius-Akatemian opiskelijoita, henkilökuntaa ja hakijapalvelut.

IG Live Taideyliopiston Instagramissa osoitteessa: https://www.instagram.com/uniartshelsinki/

The Sibelius Acad­emy Ad­mis­sions Chat (på engelska)

Thinking of applying to the Sibelius Academy? Save the date and join our interactive Admissions Chat on the Sibelius Academy Instagram live on Tuesday, 19 November 2024 at 7 pm (UTC+2)! You will meet our students and staff, learn about your study options and how to apply – and get answers to your most important questions.

More information on our Instagram: https://www.instagram.com/sibeliusacademy/

Visa utbildningsprogram detaljer