Sök till fristående studier i undervisningsämnet musik (be­hö­rig­het för grund­läg­gan­de ut­bild­ning) 60 sp

Urvalsguiden för den 2-åriga studiehelheten i fristående studier i undervisningsämnet musik (läsåren 2025-2027). Tidtabeller för ansökningen, intyg som krävs, förhandsuppgifter samt information om deltagande i urvalsproven.

Viktiga datum

  • Ansökningstiden: 17.12.2024–17.1.2025 kl. 15.00
  • Ansökningsbilagor måste lämnas in: 17.1.2025 kl. 15.00
    • Intyg över avlagd högskoleexamen + studieprestationsutdrag
    • Intyg över pedagogiska studier för lärare (60 sp / 35 sv)
    • Intyg över språkkunskaper
    • Officiellt identitetsbevis
    • Förhandsuppgifter
  • Sibelius-Akademin bestyrker din behörighet för studier senast 14.2.2025
  • Information om tillträde till det andra skedet skickas till de sökande senast 14.2.2025
  • Andra skedets delprov ordnas vid Sibelius-Akademins lokaler i Helsingfors 21–22.3.2025
  • Antagningsresultat delges 4.4.2025
  • Bekräfta din studieplats senast 30.4.2025 kl. 15.00
    • För sökande som antas från reservlistan gäller en tidsfrist på 7 dagar från det att resultatet har offentliggjorts
  • Om du är villkorligt antagen, leverera krävda intyg senast 30.4.2025 kl. 15.00
    • För sökande som antas från reservlistan gäller en tidsfrist på 7 dagar från det att resultatet har offentliggjorts
  • Studierna börjar 9.6.2025

Studiernas längd och undervisningsspråk

Studiernas längd: 2 år
Undervisningsspråk: svenska

Behörighet

Fristående studier i undervisningsämnet musik riktar sig till lärare som arbetar i en svenskspråkig eller tvåspråkig miljö. Du kan till exempel vara klasslärare eller ämneslärare i ett annat ämne än musik. Utbildningen ger behörighet att undervisa i musik i årskurserna 1–9 inom den grundläggande utbildningen.

Urvalsgrunderna i de fristående studierna i undervisningsämnet musik är utöver lämplig utbildningsbakgrund och tillräckliga språkkunskaper den sökandes påvisade musikaliska förmåga samt lämplighet för studier som leder till behörighet som ämneslärare i musik. Dessutom ska den studerande ha tillräcklig erfarenhet av musikalisk verksamhet. Denna erfarenhet utvärderas från fall till fall under ansökningsprocessen.

En person som har den grundutbildning som krävs för studier och tillräckliga språkkunskaper kan söka till studierna. De studerande antas till Sibelius-Akademin på basis av resultaten i urvalsproven.

Före urvalsprovet granskar Sibelius-Akademin varje sökandes behörighet för studier.

Grundutbildningskrav

Du är behörig att söka till denna utbildning om du har avlagt:

  1. högre högskoleexamen; och
  2. pedagogiska studier för lärare (60 sp / 35 sv)

En lägre högskoleexamen ger inte behörighet att söka. 

Du kan också söka till studierna om din grundutbildning blir färdig efter att ansökningstiden gått ut, men före 30.4.2025 kl. 15.00. Antagningsbeslutet för dessa sökande är villkorligt tills den sökande lämnar in ett intyg över avlagda studier som krävs för behörighet. Om du inte lämnar in intyget inom utsatt tid, återkallas studieplatsen.

Sibelius-Akademin kan efter eget övervägande också godkänna ett tillfälligt examensbetyg utfärdat av läroanstalten, om det av intyget framgår att sökanden har utfört alla studieprestationer som krävs för examen och får examensbetyget senare.

Språkkunskapskrav

Enligt förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (986/1998, 9 §) skall en lärare som undervisar i den grundläggande utbildningen eller meddelar förskoleundervisning ha utmärkt förmåga att använda skolans undervisningsspråk i tal och skrift. För att du ska kunna antas som studerande ska du visa att du har de språkkunskapskrav som fastställts för lärare inom den grundläggande utbildningen i svenska. Du kan påvisa dina språkkunskaper med ett godkänt språktest, tidigare grundutbildning eller andra tidigare studier (definieras närmare i punkten ”Sätt att påvisa språkkunskaper i svenska”).

Sibelius-Akademin rekommenderar starkt att alla sökande intygar sina språkkunskaper innan ansökningstiden går ut. Om du inte har möjlighet att bevisa dina språkkunskaper före ansökningstidens utgång, anses ansökningsbehörigheten vara villkorlig i fråga om språkkunskaperna. I detta fall ska du lämna in ett godtagbart intyg över språkkunskaperna så snart som möjligt, men dock senast 30.4.2025 kl. 15.00.

Om du bevisar tillräckliga språkkunskaper med dina tidigare studier ska examensspråket framgå av examensbetyget eller dess bilaga, studieregisterutdraget eller något annat officiellt dokument från läroanstalten. Examen ska vara avklarad senast 30.4.2025 kl. 15.00 för att den ska kunna användas som bevis på språkkunskaper.

Om du inte bevisar dina språkkunskaper inom utsatt tid får du inte studierätt vid Sibelius-Akademin.

Sätt att påvisa språkkunskaper i svenska

Utmärkta muntliga och skriftliga språkkunskaper i svenska kan påvisas på något av följande sätt:

  • Ett godkänt vitsord i svenska som modersmål i avgångsbetyget för studier som avlagts i enlighet med lagen om grundläggande utbildning (628/1998) eller gymnasielagen (629/1998; 714/2018) eller motsvarande studier samt ett godkänt mognadsprov på svenska vid en högskola
  • Modersmåls- och litteraturprovet i svenska språket i den finländska studentexamen med minst vitsordet magna cum laude approbatur (M)
  • Provet i svenska som andra språk och litteratur i den finländska studentexamen med minst vitsordet eximia cum laude approbatur (E)
  • Utbildningsstyrelsens allmänna språkexamen i svenska (YKI):
    • Examen på högsta nivå har avlagts på färdighetsnivå 6 i alla delprov i provet (textförståelse, skrivande, talförståelse och tal)
    • Olika examenstillfällen kan kombineras
  • Examina i muntliga och skriftliga kunskaper i svenska i statsförvaltningens språkexamen med vitsordet utmärkt
  • Kombination av allmänna språkexamina och språkexamina för statsförvaltning:
    • Delproven i textförståelse och skriftliga färdigheter i allmänna språkexamina har avlagts på färdighetsnivå 6 och den muntliga delen av språkexamina för statsförvaltningen har avlagts med vitsordet utmärkt, eller
    • Delproven i talförståelse och muntliga färdigheter i allmänna språkexamina har avlagts på färdighetsnivå 6 och den skriftliga delen av språkexamina för statsförvaltningen har avlagts med vitsordet utmärkt

Så här söker du

Fyll i ansökningsblanketten i Studieinfo-systemet under tiden 17.12.2024–17.1.2025 kl. 15.00. Observera att du inte behöver registrera dig i Studieinfo innan du fyller i ansökningsblanketten.

Lämna in bilagorna till ansökan enligt anvisningarna. Du ska iaktta god vetenskaplig och konstnärlig praxis. Dokumenten som gäller valet ska vara upphovsmannens egna och de får inte presentera andras idéer, uppgifter, ord, bilder, verk eller annat material utan tillräcklig hänvisning. Felaktig användning av AI kan tolkas som fusk, vilket innebär att prestationen kan underkännas.

Bilagor till ansökan

Lämna in bilagorna som krävs som PDF-filer via Studieinfo-systemet senast 17.1.2025 kl. 15.00. Om betygen inte är på finska, svenska eller engelska ska du bifoga en officiell översättning till något av dessa språk (en auktoriserad translators översättning eller en officiell bilaga som beviljats av en högskola, till exempel Diploma Supplement). Självgjorda eller andra inofficiella översättningar godkänns inte.

Bilagor som krävs av alla:

  • Examensbetyg och studieprestationsutdrag över avlagd högre högskoleexamen
    Om din examen blir färdig först efter att ansökningstiden gått ut räcker det att du lämnar in ditt examensbetyg senast 30.4.2025 kl. 15.00. Alla sökande ska dock lämna in ett studieprestationsutdrag redan under ansökningstiden.

    Om det är fråga om en utländsk examen kan Sibelius-Akademin begära en tilläggsutredning om examens ställning i landets utbildningssystem.
  • Betyg över pedagogiska studier för lärare som avlagts vid universitet eller yrkeshögskola (60 sp / 35 sv)
    Om dina pedagogiska studier blir klara först efter att ansökningstiden gått ut räcker det att du lämnar in ditt examensbetyg till Sibelius-Akademin senast 30.4.2025 kl. 15.00.
  • Intyg över språkkunskaper i svenska
    • Om du påvisar dina språkkunskaper med dina tidigare studier ska det av examensbetyget eller en bilaga till det tydligt framgå på vilket språkexamen har avlagts. Examen som påvisar språkkunskaperna ska vara klar senast 30.4.2025 kl. 15.00.
    • Om du inte kan påvisa dina språkkunskaper med dina tidigare studier ska du lämna in ett språktestresultat enligt kraven till Sibelius-Akademin. Språktestresultatet ska inlämnas till Sibelius-Akademin senast 30.4.2025 kl. 15.00.
  • Officiellt identitetsbevis
    Bifoga en kopia av ditt pass, EU-identitetskort eller finländska körkort till din ansökan. Identitetsbeviset används för att styrka din identitet i de delar av urvalsprovet som genomförs via videoinspelningar.
  • Förhandsuppgifter
    • Förhandsuppgifterna för det första skedet ska lämnas in som bilaga till ansökan senast 17.1.2025 kl. 15.00.
    • Av förhandsuppgifterna ska tydligt framgå ditt namn. Lämna inte in andra uppgifter än de som begärs i urvalskriterierna. Ladda upp materialet i Studieinfo-systemet i ett så tidigt skede som möjligt. Stora filer kan laddas upp till och med i flera timmar.
    • Förhandsuppgifter som sänts via e-post eller som e-postbilaga beaktas inte.

Urvalsproven

Du kan bli kallad till urvalsproven om:

  1. Du inom utsatt tid har sparat den elektroniska ansökan och de bilagor som krävs i Studieinfo-systemet; och
  2. Sibelius-Akademin har konstaterat att du är behörig att söka på basis av de dokument du lämnat in. 

Urvalsprovet består av två skeden och skedena innehåller flera delprov. Om du inte returnerar allt urvalsprovsmaterial, inte avlägger alla obligatoriska delprov i urvalsprovet med godkänt resultat eller om dina prestationer i urvalsprovet inte uppfyller de krav som ställs, kan du inte antas som studerande.

Sibelius-Akademin skickar anvisningar för deltagande i det andra skedet av urvalsproven till de sökande i kallelsen till urvalsprovet. De exakta klockslagen för de individuella urvalsprovsprestationerna fastställs senast på urvalsprovsdagens morgon.

Urvalsprovet är ett slutet evenemang där den sökande, urvalsnämnden och de överenskomna medarbetarna deltar (till exempel ackompanjatör, övningskör, nämndens biträde eller den sökandes biträde). Urvalsprovsprestationerna får inte spelas in.

Om du vill avbryta ditt deltagande i urvalsprovet, meddela detta så snart som möjligt till Sibelius-Akademin per e-post.

Urvalsgrunder för fristående studier i undervisningsämnet musik

Urvalsprovet består av två skeden som inkluderar ett instrumentprov samt andra delprov som mäter förmågan att tillgodogöra sig utbildning inom musikfostran.

Eventuella frågor om urvalsproven kan skickas till siba.musiklararen@uniarts.fi.

Första skedet: Förhandsuppgifter

Det första skedet av urvalsprovet genomförs med hjälp av videoinspelningar. Lämna in följande förhandsuppgifter till Sibelius-Akademin via Studieinfo-systemet senast 17.1.2025 kl. 15.00. Du ansvarar själv för att producera och leverera videoinspelningarna enligt de delspecifika anvisningarna.

Även om uppgifterna inte bedöms med tanke på den videotekniska kompetensen, vänligen kontrollera att bilden och ljudet fungerar i videorna. 

Delar som ska videofilmas: 

1) Presentation och pedagogisk tänkande

Gör en video som är 3–5 minuter lång där du presenterar dig själv och reflekterar över följande teman: 

  • Presentera dig och berätta varför du söker till den här utbildningen
  • Berätta om din musikaliska verksamhet hittills
  • Beskriv dig själv som lärare och dela dina pedagogiska tankar
  • Visualisera din framtid som ämneslärare i musik: Hur ser du dig själv som ämneslärare i musik? Hurdan verksamhetskultur inom musik skulle du vilja bygga upp i din skola? 

Välj en kameravinkel så att du syns från huvud till knä. Ditt ansikte ska vara synligt hela tiden.

I den här delen bedömer nämnden den sökandes uttrycks- och kommunikationsfärdigheter, tidsanvändning, färdigheter i reflektion och förmåga att motivera sina åsikter.

2) Ett kort sjunget stycke eller ett avsnitt från ett stycke

Sjung ett kort stycke eller ett avsnitt från ett stycke (minst 1 min och högst 3 min) som bäst lyfter fram din kompetens. Ange i början av videon namnet på det stycke du framför.

  • Den här delen kan vara ett soloframförande utan ackompanjemang, eller så kan du använda ackompanjemang eller inspelat ackompanjemang om du vill. Du får inte ackompanjera dig själv.
  • Videoinspelningarna ska motsvara livespelning. Videofilma ett enskilt stycke som en hel tagning. Du ska inte redigera tagningarna i efterhand (t.ex. lägga till reverb, equalizer , eller stämma).
  • Välj en kameravinkel så att du syns från huvud till knä. Ditt ansikte och dina händer ska vara synliga hela tiden. 
  • De tekniska egenskaperna eller genomförandet av bakgrundsmusiken eller ackompanjemanget bedöms inte i urvalsproven. Observera dock att ett eventuellt ackompanjemang inte får skymma ditt eget framförande och nyanserna i provet. Noter får användas.

3) Ett kort stycke eller ett avsnitt från ett stycke på piano

Framför på  piano ett kort stycke eller ett avsnitt från ett stycke (minst 1 min och högst 3 min) som bäst lyfter fram din kompetens. Ange i början av videon namnet på det stycke du framför.

  • Den här delen kan vara ett soloframförande utan ackompanjemang, eller så kan du använda ackompanjemang eller inspelat ackompanjemang om du vill
  • Videoinspelningarna ska motsvara livespelning. Videofilma ett enskilt stycke som en hel tagning. Du ska inte redigera tagningarna i efterhand (t.ex. lägga till reverb, equalizer , eller stämma).
  • Välj en kameravinkel så att du syns från huvud till knä. Ditt ansikte och dina händer ska vara synliga hela tiden. 
  • De tekniska egenskaperna eller genomförandet av bakgrundsuppspelningen eller ackompanjemanget bedöms inte i urvalsproven. Observera dock att ett eventuellt ackompanjemang inte får skymma ditt eget framförande och nyanserna i provet. Noter får användas.

4) Ett prov på dina övriga musikaliska kunskaper (minst 1 min och högst 3 min)

I den här delen kan du presentera sådana färdigheter som inte framgår av del 2 och 3. Du kan genomföra provet till exempel med något annat instrument eller i någon annan musikstil för piano eller sång än i tidigare avsnitt. Du kan också till exempel visa ditt musikteknologiska kunnande eller andra musikaliska kunskaper i provet. En del kan vara ett oavbrutet framförande eller innehålla flera korta framföranden.

  • Delen kan vara utan ackompanjemang eller så kan du använda en ackompanjatör eller inspelat ackompanjemang. Du kan också ackompanjera dig själv.
  • I den här delen kan du sammanställa provet/proven från flera tagningar, men observera att videons tekniska genomförande inte bedöms.
  • Lämna in delen som en videofil. Om delen består av flera prov, kombinera dem till en videofil.
  • Välj en kameravinkel så att du syns från huvud till knä. Ditt ansikte och dina händer ska vara synliga hela tiden.
  • De tekniska egenskaperna eller genomförandet av bakgrundsuppspelningen eller ackompanjemanget bedöms inte i urvalsproven. Observera dock att ett eventuellt ackompanjemang inte får skymma ditt eget framförande och nyanserna i provet. Noter får användas.

I alla musikprov bedömer nämnden den sökandes musikaliska och instrumenttekniska färdigheter, musikaliska uttrycksförmåga och kreativitet. I del 4 bedömer nämnden dessutom den sökandes påvisade musikaliska mångsidighet.

Dessutom bedömer nämnden den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildning inom musikpedagogik.

Nämnden kallar en del av de sökande till urvalsprovets andra skede utifrån poängen i det första skedet. Du får information per e-post senast 14.2.2025 om du har valts till det andra skedet eller inte.

Andra skedet

Det andra skedet av urvalsprovet ordnas i Sibelius-Akademins lokaler i Helsingfors (Musikhuset) 21–22.3.2025. Du ska förbereda dig på att vara närvarande under båda urvalsprovsdagarna.

Ta med dig trådbundna hörlurar med miniplug, penna och gummi till urvalsprovet. Sibelius-Akademin förser alla sökande med papper, notpapper och färgpennor.

Andra skedet består av följande delprov:

1) Uppgift i kroppsrytmik (längd 1–3 min)

Uppgift i kroppsrytmik publiceras i antagningsguiden senast 14.2.2025. Förbered uppgiften enligt de givna instruktionerna och presentera den för utvärderingsnämnden.

I kroppsrytmikuppgiften bedömer nämnden den sökandes följsamhet till anvisningar, det musikaliska uttrycket, den rytmiska och kroppsliga kontrollen samt den kreativa förmågan vid genomförandet av uppgifter.

2) Ackompanjemangsuppgift

Sjung och ackompanjera dig själv med ett ackordinstrument du valt. I klassrummet finns piano, akustisk gitarr, elgitarr och ukulele tillgängliga. Om du vill använda något annat ackompanjemangsinstrument måste du själv ta med det till urvalsprovet.

Du får noterna på plats och du har 10 minuter på dig att förbereda uppgiften.

I ackompanjemangsuppgiften bedömer nämnden den sökandes förmåga att gestalta notbilden samt hens färdigheter att spela och sjunga samtidigt.

3) Intervju (längd ca. 10 min)

Under intervjun bedömer nämnden den sökandes utbildningsbarhet och lämplighet för arbetsuppgifter inom musikpedagogik. Dessutom bedöms den sökandes engagemang i att avlägga studiehelheten.

4) Arrangeringsuppgift

Vid provtillfället får du en melodi som du ska harmonisera med ackordbeteckningar och skriva ett arrangemang för tre instrument. Arrangemanget ska vara sådant att det kan användas under en vanlig musiklektion för årskurs 7. Välj instrument för arrangemanget från följande lista: piano, gitarr, bas, ukulele, slagverk, sång, klangspel, blockflöjt, melodika eller femsträngad kantele.

Du har 60 minuter på dig att utföra uppgiften och du har tillgång till ett klaviaturinstrument.

I arrangeringsuppgiften bedömer nämnden den sökandes förmåga att uppfatta harmonier utifrån enbart en melodi och hens förmåga att göra en välklingande sats. Dessutom bedömer nämnden arrangemangets helhet och lämplighet för att en elevgrupp i årskurs 7 ska kunna spela det.

Individuella arrangemang vid urvalsprovet

Om du på grund av sensoriska funktionshinder eller rörelsehinder, sjukdom eller av någon annan orsak som kan jämföras med dessa behöver individuella arrangemang i urvalsprovet, ska du separat ansöka om rätt till individuella arrangemang i urvalsprovet. Ansökan ska lämnas in till Sibelius-Akademin senast 17.1.2025 kl. 15.00. I ansökan beskriver du de nödvändiga individuella arrangemangen för urvalsprovet samt motiverar varför dessa arrangemang behövs.

Du ska också skicka ett specialläkarutlåtande eller annat motsvarande specialistutlåtande, där skadans eller sjukdomens art och behovet av individuella arrangemang framgår.

Läs mera om individuella arrangemang vid urvalsprovet.

Sibelius-Akademin kan avslå ansökan om individuella arrangemang, om arrangemangen t.ex. på grund av tidsschemat är omöjliga att ordna (t.ex. om ansökan inkommit så sent att det inte längre är möjligt att vidta åtgärder på basis av den).

Bedömning av urvalsprovet

Urvalsnämnden för musikpedagogik bedömer de sökandes urvalsprestationer. Utifrån prestationen i urvalsprovet bedömer nämnden den sökandes kunskaper, färdigheter och förmågor samt hens förutsättningar att avlägga studierna inom en för dem fastställd riktgivande tidsram. Nämnden bedömer också den sökandes utbildningsbarhet inom musikpedagogik. I bedömningen tas hänsyn till hur den sökandes tidigare utbildning och erfarenhet avspeglas i hens kompetens.

Utöver dessa allmänna bedömningskriterier beskrivs de faktorer som bedöms i delproven i urvalsprovsbeskrivningen för varje delprov.

Nämnden bedömer dina prestationer enligt skalan 0–25 poäng.

Delproven viktas i det slutliga poängantalet enligt följande:

Första skedet:

  • Pedagogisk tänkande 49 %
  • Sångprov 17 %
  • Pianoprov 17 %
  • Ett prov på annan musikalisk kompetens 17 %

Andra skedet:

  • Första skedet 50 %
  • Uppgift i kroppsrytmik 10 %
  • Ackompanjemangsuppgift 15 %
  • Intervju 10 %
  • Arrangeringsuppgift 15 %

Antagningsbeslut

Urvalsnämnderna placerar de sökande i rangordning enligt framgången i urvalsprovet. Sibelius-Akademins dekanus fattar det slutliga beslutet om vilka studerande som ska antas och vilka sökande som ska placeras på reservplatser.

Resultaten från urvalsproven meddelas de sökande senast 4.4.2025 per e-post till den adress som angetts i ansökan. Dessutom ser du din egen situation i Studieinfo.

Respons på urvalsprovet

Du kan be om respons på din prestation i urvalsprovet. I responsen får du information om hur bedömningskriterierna i urvalskriterierna har tillämpats vid bedömningen av din prestation i urvalsprovet.

Anvisningar för hur man begär respons meddelas i samband med antagningsbeslutet.

Rättelseyrkande

Rättelse i beslutet om Sibelius-Akademins antagning av studerande får sökas enligt § 82 i universitetslagen (558/2009). Avsikten med det skriftliga rättelseförfarandet är att ge den sökande möjlighet att åberopa fel som eventuellt begåtts i samband med beslutsfattandet för att få felaktiga beslut korrigerade. Antagningsbeslutet kan endast korrigeras om Sibelius-Akademin har gjort ett fel i urvalsförfarandet och felet motiverar rättelse av urvalsbeslutet.

Rättelseförfarandet är inte avsett för att få respons, för att få tilläggsuppgifter om valet eller för att begära en ny bedömning utan motivering.

Anvisningar för rättelseyrkande meddelas i samband med antagningsbeslutet.

Mottagande av studierätt

Du ska ta emot den studierätt för fristående studier som du beviljats enligt de instruktioner som skickas med brevet om godkännande. Studierätten ska tas emot senast 30.4.2025 kl. 15.00. Försenade meddelanden beaktas ej.  

Om du beviljas studierätt på reservplats ska studierätten godkännas inom 7 dagar från delfåendet av beslutet.

Att börja studera

Studierna börjar 9.6.2025 och då måste alla nya studerande vara på plats. Nya studerande får mer detaljerad information om inledandet av sina studier som bilaga till antagningsmaterialet.

Den tidsbegränsade studierätten för separata studier i undervisningsämnet musik vid Sibelius-Akademin beviljas för två läsår (2025–2027), under vilka utbildningen och studierna genomförs. Studierna är avgiftsfria för deltagarna.

Frågor?

Du kan skicka in frågor om studiernas innehåll och ansökningsprocess per e-post till siba.musiklararen@uniarts.fi.

Ansvarig lärare: Minna Muukkonen (minna.muukkonen@uniarts.fi)

Planerare: Eeva-Lotta Paavola (eeva-lotta.paavola@uniarts.fi)

Visa utbildningsprogram detaljer