Sök till Dok­to­rand­pro­gram­met i konst­när­lig forsk­ning i te­a­ter, dans och per­for­man­ce

Bekanta dig med antagningsanvisningarna och urvalskraven för Teaterhögskolans doktorandstudier som inleds 2025. Ansökningstiden är 2.–16.9.2024.

Ansökningstid och att ifyllande av ansökan

Ansökningstiden börjar 2 september 2024 kl. 9.00 (lokal finsk tid, UTC+3). En elektronisk ansökan enligt antagningsanvisningen ska lämnas in inom utsatt tid 16 september 2025 kl. 15.00 (lokal finsk tid, UTC+3). Ansökan görs på nätet via tjänsten Studieinfo. Länken till ansökningsblanketten öppnas när ansökningstiden börjar. 

Ansökan ska innehålla en elektronisk ansökningsblankett som fyllts i via Studieinfo samt bilagor till ansökan i elektroniskt format. Alla bilagor ska skickas via tjänsten Studieinfo och vara framme inom utsatt tid.

Ansökan kan göras på finska, svenska eller engelska.

Ansökningar endast via tjänsten Studieinfo

Vi utvärderar endast material som laddats upp på plattformen Studieinfo. Länkar som hänvisar till externa webbplatser eller informationskällor behandlas inte. Ansökningar eller delar av ansökan som kommit per post, kurirleverans, hämtats på egen hand eller skickats per e-post behandlas inte.

När du har skickat ansökningsblanketten får du ett bekräftelsemeddelande per e-post.

Vid tekniska problem med Studieinfo kontakta: teak.doctoral.admissions@uniarts.fi.

Kom ihåg att reservera tillräckligt med tid för processen eftersom ansökningstiden är ovillkorlig.

För långa eller bristfälliga ansökningar behandlas inte.

Länken till ansökningsformuläret i Studieinfo kommer att läggas till här kl. 09.00 den 2.9.2024.

Antagningsantal

Teaterhögskolan antar högst 8 (åtta) nya doktorander som inleder doktorandstudier i danskonst, teaterkonst eller konst i doktorandprogrammet i konstnärlig forskning i teater, dans och performance under hösten 2025.

Om du planerar att göra en kollaborativ doktorsavhandling som en del av din doktorsexamen ska du i forskningsplanen presentera ett eget forskningsämne som kan preciseras. Du ska också redogöra för hur din egen konstnärliga forskning anknyter till det gemensamma forskningsprojektet. En kollaborativ forskningsplan kan inte förutsätta att en annan eller flera andra sökande kommer in. Lämna in ansökan och alla nödvändiga bilagor till Studieinfo självständigt.

Ansökans innehåll

En elektronisk ansökningsblankett med följande dokument som bilagor i pdf-format:

  • Forskningsplan, högst 1,100 ord.
    • En så grundlig beskrivning som möjligt av forskningsidén, dess kontext och genomförandesätt.
    • Hurdana forskningselement den planerade doktorsavhandlingen består av. Forskningselementen är doktorsavhandlingens konstnärliga delar och en kommentar eller kombinationer av dessa (mer information från läroplanen, på finska). Forskningselementen ska beskrivas tydligt och deras roll i forskningen ska motiveras.
    • Dessutom ska forskningsplanen presentera hur forskningselementen offentliggörs eller publiceras, vilka resurser de behöver och med vilken tidtabell de är avsedda att genomföras.
    • Beakta urvalskriterierna när du skriver din forskningsplan.
    • Läs närmare anvisningar för hur du skriver en forskningsplan.
  • Forskningsplanens sammandrag på engelska.
  • Preliminär litteraturförteckning.
  • Preliminär finansieringsplan.
  • Meritförteckning (högst 3 sidor).
    • Personuppgifter (även födelseår).
    • Tidigare utbildning.
    • Konstnärlig och/eller pedagogisk verksamhet, publikationer samt andra meriter som den sökande anser att stöder doktorandstudierna.
  • Vidimerade kopior av examensbetyg eller officiella översättningar av dem samt ett eventuellt intyg över språkkunskaper i elektroniskt format.
  • Om den sökande har avlagt examen utomlands bifogas till ansökan en redogörelse för examens ställning i landets utbildningssystem på antingen finska, svenska eller engelska.
  • Kort portfolio över konstnärlig verksamhet som den sökande anser vara central (högst 5 sidor och/eller 15 minuter audiovisuellt material).

Bifoga video- eller audiofiler

Godkända filformat för rörliga bilder och ljudmaterial är följande:

  • Komprimerad digital fil H264 (max. filstorlek 1GB)
  • Audio: mp3, m4a, aiff, wma, wav, aac
  • Video: mpeg, mpg, mp4, mov, avi, wmv, m4v, vob

Namnge bilagorna enligt följande modell: efternamn_fornamn_filens namn (t.ex. meikalainen_matti_forskningsplan). Skandinaviska tecken (ö, ä, å) eller specialtecken ska inte användas i filnamnet.

Forskningsplan

Forskningsplanen ska innehålla en så grundlig beskrivning som möjligt av forskningsidén, dess kontext och genomförandesätt.

Forskningsplanen ska iaktta god vetenskaplig praxis. Den sökandes forskningsplan kan vid behov granskas med hjälp av plagiatkontrollprogrammet Turnitin.

Vem kan ansöka

En sökande som har den utbildningsbakgrund som krävs och som har påvisat sina språkkunskaper på det sätt som krävs och som har lämnat in ansökan jämte bilagor inom utsatt tid konstateras efter ansökningstidens utgång vara behörig att ansöka.  Ansökningarna för de sökande som konstaterats vara behöriga bedöms och utifrån bedömningen kallas en del av de sökande till nästa skede av antagningen.

Utbildningsbakgrund

För att antas för att avlägga doktorsexamen behöver du ha avlagt:

  • lämplig högre högskoleexamen
  • lämplig högre yrkeshögskoleexamen
  • lämplig utländsk utbildning som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier.

Även en person som universitet annars konstaterar ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna kan antas som doktorand.

Universitetet kan förutsätta att den som antas som studerande för studier som leder till påbyggnadsexamen fullgör ett behövligt antal kompletterande studier för att inhämta de färdigheter som behövs i utbildningen. (Universitetslagen 24.7.2009/558, 37 §)

Språkkunskaper för doktorandstudier

Undervisningen inom doktorandprogrammet i konstnärlig forskning i teater, dans och performance sker på finska och engelska.
 Den sökande ska visa sina språkkunskaper i finska eller engelska under ansökningstiden antingen med tidigare studier eller med ett intyg över godkänt språktest. Ingen undervisning ordnas på svenska, men själva forskningen kan ändå genomföras på svenska.

Bevis på behörighet

Påvisande av utbildningsbakgrund

Utbildningsbakgrunden påvisas med ett examensbetyg eller ett utbildningsbevis. Om den sökande har avlagt examen utomlands ska ansökan innehålla en redogörelse för examens ställning i landets utbildningssystem på antingen finska, svenska eller engelska. Redogörelsen kan vara Diploma Supplement eller läroanstaltens redogörelse för examens ställning i studielandets utbildningssystem. Det vill säga en redogörelse för huruvida examen i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier på doktorsnivå.

Om du inte ännu har utexaminerats men får ett examensbetyg innan studierätten börjar kan du skicka det till ansökningstjänsten teak.doctoral.admissions@uniarts.fi senast 31 juli 2025 kl. 15 (lokal finsk tid, UTC+3).

Om ditt betyg är skrivet på ett annat språk än engelska, finska eller svenska ska dokumenten översättas till engelska, finska eller svenska av en auktoriserad translator. Översättningen är officiell om den gjorts av högskolan som beviljat examen eller av en auktoriserad translator. Översättningar av en auktoriserad translator ska vara försedda med translatorns stämpel och underskrift.

Påvisande av språkkunskaper

Språkkunskaper ska påvisas under ansökningstiden antingen med sökandens tidigare studier eller med ett intyg över godkänt språktest. Det är särskilt viktigt att påvisa sina språkkunskaper inför påbyggnadsstudierna, så vi säkerställer att de sökande har tillräckliga kunskaper för att klara av dem. Enbart modersmålet räcker inte som bevis på språkkunskaper.

Urvalskriterier

  1. Forskningsplanens konstnärliga, vetenskapliga och forskningsmässiga kvalitet:
    • forskningsfrågans relevans,
    • forskningsplanens konsekvens, analys och tydlighet,
    • kännedom om den konstnärliga och teoretiska referensramen,
    • beskrivning av och motiveringar till elementen i den planerade doktorsavhandlingen (inklusive de konstnärliga delarna).
  2. Forskningsplanens koppling till någon bransch som Teaterhögskolan representerar och forskningen i anslutning till den.
  3. Forskningsplanens lämplighet för den examensstruktur och de inlärningsmål som beskrivs i läroplanen. 
  4. Forskningsplanens praktiska genomförbarhet: resurser, ramar och tidtabell.  
  5. Stark yrkeserfarenhet och meriter inom något konstområde som Teaterhögskolan representerar.
  6. Beredskap att utveckla forskningsplanen på basis av uppgiften.
  7. Beredskap för långsiktiga studier och forskningsarbete.

Urvalsprocessen och tidtabellen

Urvalsjury

Doktoranderna väljs av en urvalsjury som består av representanter för den akademiska personalen vid Forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke) samt professorer, lektorer och forskare från Teaterhögskolans utbildningsprogram.

Om någon av dessa är en person som du har haft nära samarbete med (till exempel konstprojekt eller forskningsprojekt), som har varit din chef eller underordnad eller som har fungerat som utsedd handledare eller granskare för ditt lärdomsprov under de senaste tre åren är hen skyldig att förklara sig jävig vid bedömningen av din ansökan.

Omgångar

Urvalsförfarandet sker i tre omgångar.

  • I den första omgången väljer urvalsjuryn på basis av ansökningarna vilka sökande som går vidare till följande omgång.
  • I den andra omgången preciserar de sökande sin forskningsplan enligt uppgiften.
  • I intervjuerna i den tredje omgången kan urvalsjuryn ställa preciserande frågor till den sökande och den sökande till urvalsjuryn.
  • Efter den tredje omgången presenterar urvalsjuryn ett förslag på nya doktorander och sedan fattar dekanen vid Teaterhögskolan beslut om antagning.

Tidtabell

  • 2 september 2024: Ansökningstiden börjar kl. 9.00 (lokal finsk tid, UTC+3)
  • 16 september 2024: Ansökningstiden går ut kl. 15.00 (lokal finsk tid, UTC+3): Den sökandes behörighet bedöms efter att ansökningstiden gått ut och den sökande ombeds vid behov komplettera ansökan med följande: examensbetyg, examens ställning i utbildningssystemet, intyg över språkkunskaper. Övriga bilagor behöver inte kompletteras.
  • 27 september 2024: Ansökningstiden går ut kl. 15 (lokal finsk tid, UTC+3)
  • Oktober–november 2024: Första omgången: Urvalsjuryn behandlar ansökningarna och beslutar om de sökande som går vidare. Dessa får en urvalsuppgift som preciserar forskningsplanen.
  • Första veckan i december 2024–januari 2025: Den sökande preciserar forskningsplanen enligt uppgiften.
  • 7 januari 2025: Sista inlämningsdagen för den preciserade forskningsplanen. Inlämningstiden upphör kl. 15 (lokal finsk tid, obs! vintertid UTC+2).
  • Januari 2025: Andra omgången: Urvalsjuryn beslutar om vilka sökande som ska kallas till intervju utifrån de preciserade forskningsplanerna. Inbjudan till intervju skickas senast 3 februari 2025.
  • 13–14.2.2025: Tredje omgången: Urvalsjuryn intervjuar de sökande som gått vidare.
  • Mars 2025: Urvalsjuryn presenterar sitt förslag på vilka doktorander som väljs. Teaterhögskolans dekan beslutar om antagning av studerande.
  • 10 mars 2025: Antagningsresultaten publiceras.

Den sökande bör reservera tid för fortsatt bearbetning av forskningsplanen från början av december 2024 till slutet av den första veckan i januari 2025.

Med kompletteringstid för ansökningar avses den tid då du ännu kan lämna in ditt examensbetyg, en översättning av examensbetyget, ett intyg över examens ställning i det land där examen avlagts eller ett intyg över språkkunskaper. Om du får en begäran om komplettering kan du lägga till den bilaga som saknas i Studieinfo.

Kontakta teak.doctoral.admissions@uniarts.fi, om du har tekniska problem med att lägga till bilagor i Studieinfo.

Offentliggörande av resultat

Antagningsresultaten publiceras den 10 mars 2025 på Konstuniversitetets webbplats. Detta gäller dem som i ansökningsformuläret gett sitt tillstånd till att deras namn publiceras på webbplatsen. Antagna doktorander får information om antagningen per e-post samma dag som antagningsbesluten publiceras.

Respons på ansökan

Om du inte blir vald kan du om du vill få respons på din ansökan. Vi erbjuder ett begränsat antal responstider efter att valen gjorts i mars–maj 2025. Du får information om möjligheten att få respons i beslutsbrevet från Forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke).

Begäran om rättelse

Enligt 82 § i universitetslagen (558/2009) får den som ansökt om att bli antagen som studerande hos universitetet skriftligen begära rättelse i beslutet inom 14 dagar från det att resultatet av antagningen offentliggjordes. Begäran om rättelse ska göras skriftligen och lämnas in till Konstuniversitetets registratorskontor.

Se anvisningar.

Kontaktuppgifter och frågor

Om du inte hittar svar på din fråga i denna antagningsanvisning eller på webbsidan som presenterar utbildningen, skicka ett e-postmeddelande till adressen teak.doctoral.admissions@uniarts.fi.  Kontakta inte Teaterhögskolans undervisnings- och forskningspersonal, det förbättrar inte dina möjligheter att bli vald. 

Mer information

teak.doctoral.admissions@uniarts.fi

Visa utbildningsprogram detaljer