Forsk­nings­plan för Teaterhögskolans dok­to­rand­sö­kan

Detaljerade anvisningar för hur man skriver en forskningsplan för sökande till Tutkes Doktorandprogrammet i konstnärlig forskning i teater, dans och performance.

Allmänt om forskningsplanen

Du kan skriva forskningsplanen och avlägga examen på svenska, men svenska är inte ett undervisningsspråk på Forskningscentret för teater, dans och performance (Tutke). Därför görs inte heller intervjun, som är en del av ansökningsprocessen, på svenska.

Forskningsplanen ska innehålla en så grundlig beskrivning som möjligt av forskningsidén, dess kontext och genomförandesätt. Dessutom ska det framgå av forskningsplanen vilka slags forskningselement den planerade doktorsavhandlingen består av. Forskningselementen är doktorsavhandlingens konstnärliga delar och en kommentar eller kombinationer av dessa. Forskningsplanen ska iaktta god vetenskaplig praxis.

En bra forskningsplan går snävt in på djupet i stället för att beskriva hela ditt forskningsområde. I den första omgången är det bra att skriva ner på vilket sätt du anser att din forskning är konstnärlig forskning, dvs. vad du frågar genom din konstnärliga praktik och varför. Fundera även på hur de olika elementen i din forskning motsvarar dina forskningsfrågor, hurdana teoretiska och praktiska utgångspunkter din forskning har och hur du i praktiken tänkte genomföra forskningen. Du kan också använda budget och källförteckning (som separata dokument) för att beskriva genomförandet av din forskning.

Kollaborativ forskning

I den kollaborativa forskningen forskar flera sökande i samma forskningshelhet ur olika synvinklar. Varje sökande ska ha en klart självständig andel av helheten.

En kollaborativ forskningsplan kan inte förutsätta att en annan eller flera andra sökande antas som doktorander. Med andra ord måste samarbetet planeras så att forskningen kan genomföras även om alla sökande inte antas till doktorandstudierna.

Forskningselement

Forskningselementen ska beskrivas tydligt i forskningsplanen och deras roll i forskningen ska motiveras. Dessutom ska forskningsplanen redogöra för hur forskningselementen presenteras offentligt för granskning, hurdana resurser som behövs för detta och med vilken tidsplan forskningen som helhet är tänkt att genomföras.

Forskningselementen är doktorsavhandlingens konstnärliga delar och en kommentar eller kombinationer av dessa. Läs mera: Läroplan för Teaterhögskolans doktorandprogram 2021–2026 (på Engelska).

Planens längd

Forskningsplanen får vara högst 3 sidor och 1100 ord lång. Skiljetecken eller mellanslag påverkar inte ordantalet. I ansökningsprocessens första omgång jämför juryn forskningsplanerna och bedömer dem i förhållande till urvalskriterierna. På grund av det stora antalet ansökningar uppskattar vi att man uttrycker sig koncist och gör upp en tydlig plan. En del av de sökande väljs till den andra omgången, där de ombeds utvidga och precisera forskningsplanen i förhållande till urvalskriterierna.

Planens struktur

  • Ur min egen konstnärliga praktik uppstår en fråga, som jag vill undersöka. Varför är den viktig?
  • Praktiska medel och verktyg för att undersöka detta ämne.
  • Teoretiska källor som stöder mig i att besvara frågan.
  • En kort beskrivning av den planerade forskningens skeden och varaktighet.

Utnyttjande av artificiell intelligens och plagiatkontroll

Den sökandes forskningsplan kan vid behov kontrolleras med Turnitin för att fastställa textens ursprung. Plagiering, det vill säga olovligt lånande, är en allvarlig kränkning av god vetenskaplig sed. Plagiering är till exempel att direkt citera en annan forskares text utan citattecken, att presentera en något modifierad text som skriven av en själv eller att presentera en text som producerats av artificiell intelligens som egen produktion. Om det uppstår misstanke om att forskningsplanen eller någon annan del av ansökan har producerats av någon annan än dig själv, kan urvalsjuryn granska dokumentet med hjälp av plagiatkontrollprogrammet.

Läs mer om doktorandprogrammet Sök till dok­to­rand­pro­gram­met