Promotionsprocession

Konstuniversitetets doktors- och magisterpromotion firar konsten och konstnärerna. Processionens rutt går från Musikhuset genom Helsingfors centrum.

Välkommen till procession där de nyutnämnda magistrarna, doktorerna och hedersdoktorerna samt universitetets akademiska personal vandrar genom Helsingfors centrum i svartvita högtidsdräkter. I processionen finns också ett mångsidigt konstprogram för studerande vid Konstuniversitetet.

Väg

Processionen avgår från Musikhuset förbi Kiasma mot Mannerheimvägen, varifrån den fortsätter via Paasikivenaukio mot Salomongatan och Antinkatu. På Antinkatu är processionen uppdelad i Tempelplatsens kyrka och Kulturkasernen.

De bästa platserna att följa processionen är Medborgartorget eller Mannerheimvägen, eftersom processionen kommer ut från ingången på Medborgartorgets sida av Musikhuset.

Ordningen på processionen

När man lämnar Musikhuset står festledaren i spetsen för processionen. Efter kommer initiativtagarna, som är de högsta dignitärerna i promotionen. Promotorer är vanligtvis också de äldsta professorerna i akademier. Därefter marscherade hedersdoktorer, doktorer, magister, universitets- och akademiledningar, akademisk personal och andra inbjudna gäster.

Program

Medieskärmar i Musikhuset och Glaspalatset

Videoverk av Bildkonstakademins studerande.

“untitled” (600 repetitions) 
”utan titel” (600 repetitioner) 
Viktor Sundman  
2024 

Hiusten aika (Hårtid) 
Vita Edwards 
2021 

this reoccuring dream (denna återkommande dröm) 
Sakari Kyyrönen 
2024 

Conversation with an angel (Samtal med en ängel) 
Niklas Feinik  
2024 

Nimeämätön (Utan titel) 
Ian Laitinen 
2024 
Videoverk + staty (faner, metall, ytbehandling) 

Syftet med en stor reklamskärm är att fånga förbipasserandes uppmärksamhet så bra att det som annonserats på skärmen blir det som fastnar i minnet när hen passerat platsen. Man lägger till exempel inte märke till den förtjusande takformen under tavlan!  

Utgångspunkten för verket är att styra denna uppmärksamhet. Skulpturens form är hämtad från Glaspalatset och dess omgivnings rumsliga fenomen. På så sätt, via en mellanhand, strävar verket efter att styra uppmärksamheten tillbaka till själva platsen. Verket undersöker hur uppmärksamheten fångas och hur den fästs på en offentlig plats. 

Medborgartorget

Päästä varpaisiin (Från huvudet till tårna)
Outi Wright

Stolparna står livlösa. 
Stolparna avgränsar vårt område. 
Stolparna styr vår färd, vägleder våra rutter. 

Verket kommenterar mänsklighetens roll i ett begränsat stadsrum. I vår omgivning finns alltid små, diskreta tecken på mänsklighet, kärlek. De kikande tårna är blygsamma och glimtar fram i smyg i en annars stor stadsmiljö. 

Den kalla metallen möter tårna. 
Det känns. 
Från huvudet till tårna. 

Kiasma balkong

Folkmusik för processionen på två violiner
Pihla Perämäki och Tuike Suomalainen

Paasikivi torg

Veden sylistä (Från vattnets famn) 
Suvi Sievilä och sångkollektivet Sabrina ja Saarten tyttäret

Från vattnets tysta famn höres en röst, 
Ekots väv kretsar, glittrar, 
Viskningen träffar klippor i fjärran, 
Vågorna bär röstens budskap med öppna armar. 

Verket är ett gemensamt verk för Konstuniversitetets promotionsprocession av Suvi Sievilä, studerande i scenografi och sångkollektivet Sabrina ja Saarten tyttäret.

Hörnet av Salomongatan och Antinkatu

POLTTOPISTE  (BRÄNNPUNKT) 
Hanna Kangasluoma

Det fryser, bränns, rinner, släcks 

Det fräser, viner, smäller 

Det bränns, bits, blir skört 

Från ytan, botten, inifrån 

Vid brännpunkten 
Kärnan är skör 
Miljö 

Artist: Olavi Angervo 
Verkets ljud: Yle Arkiv 

Lekarna som följer med processionen

Pi Sandås och Sofia Kistol från utbildningsprogrammet i danskonst

I slutet av 1200-talet fanns det i Magnus Erikssons lagbok redan ett eget avsnitt om lekare, där det gavs tillstånd att vid behov straffa lekarna till och med hårt, vilket visar att dessa uppträdare nästan var fredlösa till sin status. Å andra sidan finns det i tidens källor omnämnanden om hur man har skänkt dem sådana fina och färgglada kläder som ingen annan än adeln hade tillåtelse att använda. I samband med Finland förekommer också termen larvator, dvs. maskerad, uppenbarligen som en behornad varelse. Det kan alltså också vara fråga om en uppträdare som är associerad med karneval, vintertidens gamla djurlekar eller djävulen. 

Källa: Pentti Paavolainen: Finlands teaterhistoria 1.2. Medeltida teater, okänd 

Tid

17.8.2024 kl 14:00 – 15:00

Plats

Musikhuset

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Plats på kartan

Se vägbeskrivning