Ämnesgruppen för komposition och musikteori
Djupgående sakkunskap om musik i ett av världens bästa universitet för performativa konstarter
Djupgående sakkunskap om musik i ett av världens bästa universitet för performativa konstarter
Vi ger utbildning i komposition, musikteori och musikhistoria till huvudämnesstuderande i vår ämnesgrupp och till studerande i andra ämnesgrupper. Vi värnar om traditionerna inom utbildning och forskning i komposition och musikteori i Finland och internationellt. Vi bedriver forsknings- och utvecklingsarbete samt verkar i stor utsträckning på det internationella konst- och forskningsfältet. Våra alumner är framstående konstnärer och forskare: de arbetar mångsidigt med komposition, expertuppgifter som kräver djupgående kännedom om musik, som lärare, redaktörer, forskare och musiker både i Finland och runt om i världen.
Docenter i ämnesgruppen är kompositörerna Jukka Tiensuu och Eero Hämeenniemi, inom musikvetenskap emeritusprofessor Eero Tarasti, inom musikteori doktor Tiina Koivisto och inom musikfilologi doktor Timo Virtanen.
Komposition, musikteori och musikhistoria är branscher under utveckling och vi arbetar kontinuerligt för att främja utbildning och forskning inom vårt eget område. Vi ordnar påbyggnadsutbildning i samarbete med doktorandskolorna DocMus och MuTri vid Sibelius-Akademin. Vi samarbetar även med andra ämnesgrupper, Historieforum och andra forskningscenter samt med Konstuniversitetets två andra akademier, Teaterhögskolan och Bildkonstakademin inom undervisning, forskning och konstnärlig verksamhet.
Kärnan i vår utbildning är satslära, musikanalys, tonträff, musikhistoria, instrumentering och instrumentstudier. I kompositörernas huvudämnesstudier är både olika traditioner av tonsatt musik och ny musik och elektroakustisk musik närvarande. Utbildningens innehåll och former återspeglas i behoven av en föränderlig kompositörbild samt i stärkandet av utbildningssamarbetet mellan Konstuniversitetets akademier. Musikteoretiker fördjupar sig i musikforskning och fördjupade studier i sitt eget forskningsämne.
Satsiopilla on sävellyksen ja musiikinteorian opinnoissamme vahva rooli.
Som stöd för undervisningen publicerar vi webbläromedel för komposition, musikteori och musikhistoria.
Vuonna 2020 uudistettu musiikin historian sivusto Muhi palvelee kaikkia musiikista kiinnostuneita.
Sivuston oppimateriaalissa painopiste on 1900-luvun jälkipuolen musiikki-ilmiöissä. Viime vuosisadan musiikkia tarkastellaan sivustolla taiteellisten, teknisten ja ideologisten pyrkimysten vyyhtenä.
En egen föreläsningsserie om komposition och musikteori, där de mest aktuella yrkesutbildade inom branschen berättar om och diskuterar sitt arbete och sina verk.
De som avlagt magisterexamen i ämnesgruppen komposition och musikteori kan fortsätta sina studier vid doktorandskolorna vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Professorerna i ämnesgruppen samt övriga forskare och kompositörer samarbetar inom undervisning och forskning med Sibelius-Akademins båda doktorandskolor (DocMus och MuTri) samt med forskningscenter, i synnerhet Historieforumet.
Utbildningen och forskningen vid doktorandskolan DocMus är i huvudsak inriktad på utövande tonkonst, komposition och musikteori samt kyrkomusik. på föreställande tonkonst, komposition och musikteori samt kyrkomusik.
Doktorandskolan och forksningsenheten MuTri ansvarar för doktorandutbildning på avdelningen för musikpedagogik, jazz och folkmusik vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.
Historieforumet främjar ansvarsfull och framtidsinriktad historieforskning inom musik och annan konst.