Vid Konstuniversitetets promotion promoverades 51 doktorer, 57 magistrar och åtta hedersdoktorer

Den andra promotionen i Konstuniversitetets historia ordnades i Helsingfors den 16–18 augusti 2024. Publiken följde med evenemanget på Konstens fest i Musikhuset samt festprocessionen på gatorna i centrum.

Petri Summanen Promotionens festprocession

Under evenemanget promoverades utexaminerade magistrar och doktorer från Konstuniversitetets tre akademier – Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan. Vid promotionen promoverades dessutom åtta hedersdoktorer som representerar föregångare inom sina branscher, konstutbildning eller påverkare som främjat konstens samhälleliga ställning och betydelse från Finland och andra länder.

Till hedersdoktorer promoverades republikens president Alexander Stubb, kapellmästare Susanna Mälkki, tolkaren och insamlaren av romernas sångtradition Hilja Grönfors, påverkaren inom teaterbranschen Hanna Helavuori, verkställande direktör Heikki Lehtonen, den brasilianska dansaren, koreografen och läraren Lia Rodrigues, den tyska filmskaparen, författaren och forskaren Hito Steyerl samt den brittiska nutidskonstnären Tacita Dean. Promotion till hedersdoktor är den högsta utmärkelsen som ett universitet kan bevilja.

Konstuniversitetets hedersdoktorer Hanna Helavuori, Lia Rodrigues, Hito Steyerl, Tacita Dean, Hilja Grönfors, Susanna Mälkki, Heikki Lehtonen och republikens president Alexander Stubb; photo: Petri Summanen

”Promotionen är ett sätt att tillsammans visa uppskattning för akademiska och konstnärliga prestationer och för hela universitetsväsendet. Mitt i polariseringsutvecklingen har universiteten en allt viktigare roll när det gäller att föra samman olika perspektiv, kulturer, världsåskådningar och tolkningar och som plattform för en fri dialog mellan dem”, sade Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén.

”I en värld som präglas av oro behöver vi också stunder då vi tillsammans får känna glädje och stolthet över vad vi som akademiskt samfund har åstadkommit.”

Den händelserika veckan värnar om akademiska traditioner

Promotionsveckan inleddes med dansövningar där promovenderna under ledning av professor i musikpedagogik Marja-Leena Juntunen lärde sig dansa akademiska festdanser under festmiddagen.

Vid kransbindningen band magisterpromovendernas följeslagare en krans till sina promovender av lagerblad som symboliserar lärdom och enligt romersk tradition, seger. Doktorspromovenderna och hedersdoktorerna med följeslagare deltog i sin tur i Doktorshattprovningen.

Promotionshelgen inleddes med Konstens fest i Musikhusets konsertsal som var öppen för allmänheten fredagen den 16 augusti 2024. Festen inleddes med en mångkonstnärlig produktion av studerande vid Konstuniversitetet som förde betraktaren på en musikalisk resa längs människans livscykel. Efter föreställningen ordnades musik och performance i Musikhusets foajé och på terrassen samt en bildkonstutställning som presenterar verk av åtta studerande vid Bildkonstakademin. Utställningen visas i utställningsvitrinerna som finns i Konsertsalen till den 29 augusti 2024.

Promoveringen till akademisk grad skedde vid promotionens viktigaste och mest högtidliga evenemang, Promotionsakten, som hölls i Musikhusets konsertsal på lördag morgon den 17 augusti 2024.

Vid promoveringen fick magistrarna lagerkransarna och doktorerna doktorshattarna. Bildkonstakademins promotor var professor Riikka Stewen i konsthistoria och -teori, Sibelius-Akademins promotor var professor Tuire Kuusi i musikforskning, och Teaterhögskolans promotor var professor Kirsi Monni i koreografi.

Promotionsakten i Musikhusets konsertsal den 17 augusti 2024; photo: Petri Summanen

”Konsten ger inte upp inför svåra frågor i tiden. Konsten lever, förändras, söker kontakt, skapar nya alternativa utrymmen, former, med nya aktörer. Bär era kunskaper och färdigheter med stolthet”, sade Teaterhögskolans promotor Kirsi Monni i sitt tal till promovenderna.

”Låt konsten fortsätta där orden slutar”

På lördag eftermiddag fick stadsborna följa med en av promotionens mest imponerande stunder då festprocessionen för magistrar, doktorer och hedersdoktorer gick genom Helsingfors centrum. Längs processionen som startade från Musikhuset kunde man följa med ett mångsidigt konstprogram innan processionen delades upp för Ekumenisk Jubelfest i Tempelplatsens kyrka och Glädjefest i Kulturkasernen.

Festdagen kulminerade i en högtidlig middag i Gamla studenthuset, där såväl färska magister- och doktorspromovender, deras följeslagare som hedersgäster deltog. Kvällen avslutades med promotionsdans.

”Konstuniversitetets outtömliga naturresurs är kreativitet och en kontinuerlig förmåga att återskapa sig själv. Förmedlar traditionen och kulturarvet samtidigt som man prövar nytt och misslyckas, prövar igen och slutligen lyckas. Frigör konsten till fosterlandets och mänsklighetens samvete, låter konsten fortsätta där orden slutar”, sade Sibelius-Akademins magisterpromovend Annika Lyytikäinen i sitt tal till Konstuniversitetet. 

Promotionsveckan avslutades enligt promotionstraditionerna med en utflykt som Konstuniversitetets studentkår ordnade på ön Lonna söndagen den 18 augusti 2024. 

Konstuniversitetets promotion

Konstuniversitetets första magister- och doktorspromotion ordnades 2018. Magister- och doktorspromotioner har ordnats vid Sibelius-Akademin åren 1997, 2003 och 2012 samt vid Bildkonstakademin 2006. Vid Teaterhögskolan ordnades en doktorspromotion 2009.

Tidigare nyheter