Sofia Haapamäki, Jakob Höglund och Maija Kauhanen är Konstuniversitetets Årets alumner 2024
Valet av årets alumner är ett erkännande som årligen delas ut till personer som fått sin utbildning vid Konstuniversitetets tre akademier och som genom sin verksamhet på ett föredömligt sätt har stärkt konstens och konstnärsutbildningens unika värde och betydelse. Konstuniversitetets årets alumner 2024 är unga konstnärer som urskiljer sig genom att se saker och ting annorlunda, och som upptäckt nya arbetssätt och samband i det konstnärliga skapandet.
Konstuniversitetet utser årligen tre av sina tidigare studerande till Årets alumner, en från varje akademi. Årets alumner 2024 är unga kreatörer som fördomsfritt och målmedvetet följt sin egen unika väg inom konstens breda fält och samtidigt suddat ut gränserna mellan olika uttrycksformer.
Enligt Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén är syftet med erkännandet att synliggöra konstutbildningen och initiera en diskussion om hur Konstuniversitetet och dess alumner påverkar och syns i samhället.
”I år valdes unga kreatörer till Årets alumner, som utmärker sig genom att se saker annorlunda och hitta nya sätt att skapa konst och kontaktytor. Konstuniversitetet erbjuder den högsta utbildningen i musik, bildkonst, performativa konstarter och skrivande, och vi vill uppmärksamma hur konsten påverkar vårt föränderliga samhälle på olika sätt,” säger Hildén.
Årets alumner 2024
Årets alumn vid Bildkonstakademin är Sofia Haapamäki som utexaminerades som magister i bildkonst förra året. Hennes arbete grundar sig på djupa reflektioner om konst, dess skapande och konstnärens identitet. Haapamäkis fördomsfrihet och experimentalitet tar sig uttryck i hennes sätt att observera och tolka världen med hjälp av teckning, målning, datorprogrammering, rörlig bild och deltagarbaserade verk. Ständig utveckling av nya arbetsredskap och material är också centralt i den unga konstnärens arbete.
Årets alumn vid Teaterhögskolan är Jakob Höglund som utexaminerades som magister i teaterkonst från den svenskspråkiga utbildningen i skådespelarkonst år 2007. Höglund som sedan dess har haft framgång som regissör och teaterchef, är känd för sin unika stil som kombinerar berättande med musik, rörelse och visuella element genom ensemblens-teaterns metoder. De senaste åren har dockteater blivit en permanent del av Höglunds arbete, och han upplever det som viktigt att förbättra kännedomen om konstformen och dess ställning i Finland.
Årets alumn vid Sibelius-Akademin är Maija Kauhanen som utexaminerades som musikmagister från ämnesgruppen för folkmusik år 2015. Den mångsidiga ljudkonstnären tolkar musiken hon själv komponerat, skrivit text för och arrangerat genom att vilt blanda kanteletraditionen med improvisation. Förutom sång och kantele använder Kauhanen bland annat vindspel, emaljkärl och bockhorn som slaginstrument. Visuell framtoning är ett viktigt element i den mångkonstnärliga artistens ständigt växande repertoar, vilket syns på scenen i form av spektakulära kostymer och ljuskonstverk.