Fortbildningsdag samlar över hundra lärare för att utforska scenkonstens möjligheter i skolorna

Ett seminarium som arrangeras av Konstuniversitetets SMIL-projekt i Malax kommer att erbjuda fortbildning för lärare som är intresserade för att få kompetenser att kunna integrera scenkonst i sin undervisning som en del av läroplanen.

Lördagen den 21 september ordnas en fortbildningsdag på Petalax högstadie i Malax, där förskolelärare och lärare i årskurserna 1-9 inom grundläggande utbildning
får möjlighet att fördjupa sina kunskaper i teaterkonst, dramapedagogik, ordkonst, danskonst och cirkuskonst med fokus på hur scenkonst kan integreras i lärandet.

Huvudtalare är professor Tone Pernille Østern från Norge, professor Rannveig Björk Þorkelsdóttir från Island, docent Hannah Kaihovirta från Helsingfors universitet och Elsa Szatek från Göteborgs universitet. Förutom föreläsningar dagen innehåller workshop där lärarna har möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom scenkonst.

”Fortbildningen skapar möjligheter att via scenkonsten bidra med ett demokratiskt, kritiskt och empatiskt förhållningssätt till kunskap som har betydelse för barn och ungas utveckling och bildning i framtiden. Fortbildningen skapar förutsättningarna för att scenkonsten blir en resurs för att stärka värdegrundsarbetet, psykisk hälsa och lärande”, säger Nina Dahl-Tallgren, forskare vid Teaterhögskolan.

Seminariet arrangeras av projektet Scenkonst med i lärande (SMIL), som startades vid Konstuniversitetets Teaterhögskola 2023. Projektet är finansierat av Svenska Kulturfonden och Konstsamfundet.

Lisätietoa

Nina Dahl-Tallgren