Feel Helsinki genomförs trots begränsningarna, festivalen för konststuderande flyttas delvis till webben
Konstuniversitetets festival Feel Helsinki ordnas i Musikhuset lördagen den 4 september 2021. På grund av coronabegränsningarna inom evenemangsbranschen måste en del av programmet annulleras, men det återstår fortfarande en mångsidig dukning av konst att uppleva på plats eller på webben.
Festivalen Feel Helsinki, som presenterar kunskaperna hos studerande, lärare och alumner vid Konstuniversitetet, ordnas den första lördagen i september i Musikhuset. På grund av de begränsningar som regionförvaltningsverket i Södra Finland har fastställt kan endast cirka hälften av programmet vid den unika konstfestivalen framföras för en livepublik. En del av programmet flyttas till webben, en del måste annulleras helt.
Festivalens diskussionsprogram Taidepiste ordnas i enlighet med gällande begränsningar för en närvarande publik på sammanlagt 50 personer samt som direktsändning på YouTube. I diskussionerna deltar till exempel president Tarja Halonen, kapellmästaren Esa-Pekka Salonen, författaren Miki Liukkonen, redaktören Saska Saarikoski, tränaren Anu Nieminen och aktivisten Suvi Auvinen. Mellan diskussionerna ses studerandenas konstföreställningar, såsom musik och monologer.
Också musikprogrammet med åtta olika ensembler som planerats på Musikhusets terrass genomförs med iakttagande av mötesbegränsningarna. På terrassen får man klockan 12–20 höra musik som kombinerar olika genrer, från jazz till rock och från folkmusik till fusionsrap. Till terrassen tas in 50 personer åt gången.
Evenemanget tjuvstartar redan den 18 augusti med en utställning i Musikhuset där 13 studerande vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi medverkar. Bland dessa konstverk ligger fokus särskilt på målning, men utställningen innefattar också andra tekniker såsom fotografi, keramik, skulpturkonst, textilkonst och grafik. Under festivaldagen den 4 september visas dessutom sex studerandes videokonst på Musikhusets medievägg.
Den 4 september på kvällen ordnas Sibelius Academy Folk Big Bands 10-årsjubileumskonsert i Musikhusets stora konsertsal. På grund av begränsningarna kan man inte ta emot utomstående publik. Konserten kan dock följas som livesändning på Konstuniversitetets YouTube.
Besvikelsen över begränsningarna är stor
Ända in i det sista ville man ordna festivalen Feel Helsinki som ett live-evenemang. Festivalens program har sammanställts av förslag från Konstuniversitetets studerande och lärare och dess bärande tema var de unga konstnärernas brinnande vilja att äntligen, efter över ett och ett halvt års paus, komma i kontakt med publiken.
Begränsningarna i evenemangsverksamheten som meddelades den andra veckan i augusti gjorde det dock omöjligt att ordna evenemanget på planerat sätt. Studerandena, lärarna och hela konstfältet är besvikna över de stränga begränsningarna för konst- och kulturbranschen.
”Många upplever att coronapandemin har berövat konsten framtiden. Att begränsningarna är orättvisa och oändamålsenliga och att kommunikationen är motstridig förstärker denna upplevelse. Växelverkan med publiken är en nödvändighet för konstnärsstuderande och därför ordnar vi evenemanget, även om begränsningarna gör det mycket svårt”, säger Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén.
Historiens tredje Feel Helsinki
Det första Feel Helsinki-evenemanget ordnades i Musikhuset i Helsingfors i juni 2019. Den nya stadsfestivalen lockade över 5500 besökare. År 2020 ordnades evenemanget enbart virtuellt på grund av coronapandemin, men nådde över 63 000 åskådare.