Drömlandet: Musikminnen relaterade till migrationen tas tillvara

Vi samlar in minnen av de finländska immigranternas musik i Nordamerika och Sovjetkarelen från slutet av 1800-talet till i dag. Det är enkelt att svara och även et litet minne är viktigt!

En finsk-amerikansk man framför sitt hus lyssnar på en grammofon på 1920-talet. Bild: Kalervo Mustonen / Migrationsinstitutet (USA_1091).

Har du hört immigranternas berättelser om sången och spelandet i kyrkor, arbetarhus eller skogskojor? Minns du när mamma nynnade hemma? Hörde du arbetaren sjunga under arbetet eller på strejkmarscher? Vilken typ av musik dansades det till? Vilka låtar gav tröst? Vilken typ av musik gillade du inte? 

Musiken spelade en viktig roll i immigranternas liv, både i vardagen och till fest. Den stora utvandringsvågen från Finland till Förenta staterna respektive Kanada från och med 1860-talet gav upphov till ett fantastiskt klingande arv. Sången och spelandet ekade i nykterhetsföreningar, arbetarhus och kyrkor, men även i hem och bygemenskaper. Immigranterna sjöng ohämmat om mödorna, vemodigt om hemlängtan och brast även ut i upproriska kampsånger för sina rättigheter. 

Vid sidan av sången spelade finländarna i hornmusikkårer, spelmans- och dansmusikgrupper samt i andra ensembler. I kyrkor ackompanjerades sången av ett orgelharmonium eller en piporgel. Finländarna spelade in, samlade och skrev sånger. En del turnerade mellan orter och tjänade sitt levebröd på musiken. Musiken skapade gemenskap och gjorde det lättare slå sig ner i det nya hemlandet. Än i dag är musiktraditionen levande i USA och Kanada. 

Från Nordamerika flyttade många till Sovjetkarelen kring 1920- och 1930-talen för att söka en bättre framtid. Även bland de finländare som bosatte sig där uppkom en intressant musikkultur och som man vet relativt lite om. 

Insamlingen av minnesuppgifter genomförs som en del av forskningsprojektet Haavemaa (Drömlandet). Vi samlar minnen från hela Finland och Nordamerika. Utifrån det insamlade materialet bedrivs forskning om migration och det utarbetas vetenskapliga, konstnärliga och populärvetenskapliga publikationer. Det insamlade materialet lagras i Migrationsinstitutets arkiv. 

Minnen som samlas in

Minnen kan gälla till exempel egna, en släktings, familjemedlems eller väns musikaliska aktiviteter på amatör- eller yrkesnivå under migrationen eller efter återkomsten till Finland. Minnet behöver dock inte vara en lång historia, utan det kan också vara till exempel bara ett litet minne av vaggvisan eller aftonpsalmen som mormor tog med sig. Minnena kan väcka både varma och smärtsamma känslor. 

Skriv fritt och med din egen stil. Om du vill kan du använda dig av följande frågor: 

  • Vilken typ av musik spelade/sjöng en immigrant eller en person som återvänt hem? 
  • Vilka minnen eller tankar väcker den här musiken hos dig? 
  • Till vilken situation var musicerandet knutet? 
  • I vilken social miljö levde personen du minns (släkt, bygemenskap, arbetsplats, föreningar, församling osv.)? 
  • Vilka sångböcker eller notutgåvor användes? 
  • Hurudan musik och vilka typer av musikmaterial sändes mellan de som bodde i det gamla och det nya hemlandet? 

Svaranvisningar

Svarens längd är inte begränsade. Förutom texter tar vi även emot fotografier, brev, dagböcker, inspelningar, videor, tidigare gjorda memoartexter, intervjuer osv. Skicka endast sådant material som du har rätt/tillstånd till. Med ditt tillstånd lagrar vi materialet i Migrationsinstitutets arkiv. Efter att du gett tillstånd kan material lämnas ut för forsknings-, undervisnings- och studieändamål i enlighet med arkivets regler. 

Skicka ditt svar senast 31.12.2025 på något av följande sätt: 

  • Elektronisk blankett
  • Via post: Konstuniversitetets enhet i Seinäjoki, Kalevan Navetta, Nyykoolinkatu 25, 60100 Seinäjoki 
  • Via e-post: saijaleena.rantanen@uniarts.fi eller samuli.korkalainen@uniarts.fi 
  • Per telefon: Saijaleena Rantanen 040 710 4200 eller Samuli Korkalainen 050 406 0649 

Om du skickar ditt svar via post ska du ange koden ”Minnesinsamling” på kuvertet och bifoga dina kontakt- och bakgrundsuppgifter samt tillstånd att arkivera materialet i Migrationsinstitutets arkiv. Berätta också ifall ditt namn får nämnas i forskningsrapporter (böcker, artiklar, föredrag med mera). 

Ytterligare information

Saijaleena Rantanen  
saijaleena.rantanen@uniarts.fi  
tel. 040 710 4200   
  
Samuli Korkalainen  
samuli.korkalainen@uniarts.fi  
tel. 050 406 0649   

Vi behandlar dina uppgifter i enlighet med Konstuniversitetets dataskyddspolicy