Arts Management-studerande: Peer learning utgör en betydande del av mina studier på Konstuniversitetet

Läs intervjun med Elizaveta Bomash.

Riikka Hänninen Elizaveta Bomash

Vem är du, vad studerar du och varför valde du Konstuniversitetet i Helsingfors? 

Hej! Jag heter Elizaveta Bomash och för närvarande studerar jag Arts Management på Sibelius-Akademin. Efter min första examen i teaterhistoria/management har jag arbetat med teater-, festival- och eventmanagement i Sankt Petersburg i Ryssland och med stats- och filmfestivalförvaltning i Wellington på Nya Zealand.

Jag hade hört många positiva saker om det här drygt tvååriga Arts Managementprogrammet och hade hållit ett öga på det ett tag. Så när min familj förra året bestämde sig för att flytta tillbaka till Europa sammanföll detta med antagningen till programmet och det gav mig ett utmärkt tillfälle att vidareutveckla mig professionellt. 

Vad tyckte du om urvalsprocessen, kan du beskriva den? 

Processen ägde rum på nätet och den var lättnavigerad med klara och tydliga instruktioner och tidslinjer. Jag fick göra ett TOEFL-test som en del av processen vilket krävde lite planering för att jag säkert kulle få resultatet i tid. Efter den inledande urvalsomgången fick jag kallelse att delta i inträdesprovet och intervjun. Jag fick material att läsa in som förberedelse för provet. I maj 2019 kunde jag personligen delta i både urvalsprovet och intervjun. Men jag minns att det fanns möjlighet att göra det på distans också. 

Hur har det varit att studera här, vad är din upplevelse av Helsingfors? 

Det stärker självkänslan att vara tillbaka på universitetet med tillgång till all den kunskap man eftersträvar. Det finns många stödtjänster för de studerande, och studerandegemenskapen har varit välkomnande, tycker jag. Jag bor i Hyvinge, och är inne i stan på 45-minuter med pendeltåget. Helsingfors är en härlig stad som det är lätt att ta sig runt i. Det är speciellt med stadens närhet till havet och dess fina nationalromantiska arkitektur. Kollektivtrafiken fungerar utmärkt, det finns ett sjudande kulturliv och ställen som serverar supergott kaffe! 

Vilka projekt som du har varit med i minns du bäst? 

På vårt program har vi många möjligheter att delta i olika projekt (ännu fler om man kan lite finska). Mitt favoritprojekt har varit att hjälpa till att producera MuTeFest, en festival som lyfter fram konstnärliga verk skapade av de musikteknologiska studerandena på Sibelius-Akademin.

Det är givande att samarbeta med andra institutioner, lära sig om konstområden som man inte har jobbat med tidigare och öva sin förmåga att producera och marknadsföra jämsides med studierna. MuTeFest’20 (24-27 november) streamades i år på nätet  och det var härligt att få uppleva de experimentella och kreativa konstnärliga verk som skapas på SibA. 

Hur ser en typisk dag ut för dig på Konstuniversitetet? 

Om man spolar tillbaka till tiden före covid: Föreläsningarna hölls vanligtvis måndag till torsdag mellan 9 och 12.30. Sedan gick flera av oss åt lunch tillsammans i skolans kafeteria. Det fördes många bra diskussioner i pauserna mellan föreläsningarna och under lunchen, då vi ofta fortsatte att utbyta tankar och åsikter om ämnet för dagens föreläsning.

Peer learning utgör en betydande del av mina studier på Konstuniversitetet. Nu när vi studerar på distans är det här samspelet utanför klassrummet ännu viktigare. 

Vad är det bästa med att studera på Konstuniversitetet? 

Lätt fråga! Att få lära känna mina Arts Management-kurskamrater. Det är en mångfaldig grupp av professionella och supertrevliga människor. Det känns värdefullt att få studera tillsammans med dem och dela erfarenheter, framgångar och misslyckanden. 

Vilka utmaningar har du mött? 

Om jag hade besvarat frågan förra året skulle jag ha sagt det att få tid att läsa alla böcker och artiklar som jag vill. Men nu har övergången till distansstudier medfört att utmaningarna har blivit större, då vissa kurser har blivit svårare att genomföra än andra, tycker jag. 

Arts Management-programmet har förnyats: På vilket sätt kommer det att bli bättre för våra framtida studerande? 

Institutionen följer tätt de nya teman som framkommer inom Arts Management och inom kulturen i stort, något som återspeglas i undervisningsplanen. Rent praktiskt samlas de studerande en gång per termin för att utvärdera kurserna och ge återkoppling till institutionen. Man strävar ständigt efter att förbättra saker och ting, så det verkar bara bli bättre och bättre för varje antagning.  

Vilka tips kan du ge andra studenter som överväger att söka till Konstuniversitetet i Helsingfors – särskilt utländska studerande?  

Läs Konstuniversitets bloggar så får du en inblick i aktuella branschfrågor, vad som händer på universitetet och institutionerna. Här finns t.ex. Arts Management bloggen: https://blogit.uniarts.fi/en/blogs/the-am-times/