Årets alumn Sofia Haapamäki: Allt börjar med en idé
Sofia Haapamäki är en oliktänkare som söker svar på livets stora frågor via konsten. Haapamäki är en av Årets alumner vid Konstuniversitetet år 2024.
Vad mer kan finnas? Vad avslöjas när något tas bort? Konstnären Sofia Haapamäki har ställt sig själv de samma frågorna om och om igen. I sin jakt på svar har hon tagit bort färgerna från oljefärgen och konstnären från konsten, och ersatt sig själv med teknologi.
Bakom allt ligger Haapamäkis vilja att förstå vad det innebär att vara människa i en mångdimensionell värld.
”Jag frågar mig hela tiden varför saker och ting är som de är. Jag kan sitta i mitt arbetsrum i flera timmar och bara stirra på mina arbeten och fundera över saker. Det är verkligen intressant att försöka förstå omvärlden genom konsten,” säger hon.
Haapamäki utexaminerades som magister i bildkonst från Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2023. Hennes examensarbete bestod av storskaliga teckningar och målningar. De gjordes av en enorm plotter som Haapamäki själv designade och byggde för att se om hon kunde rita på något annat sätt än med sina egna händer.
Teknologi är dock bara ett av de många verktygen som finns i Haapamäkis stora verktygslåda. Hon har också reproducerat anonyma fingeravtryck med hjälp av kol, gjort fototeckningar genom att använda ljus och fotopapper, samt skapat interaktiva installationer för att observera sig själv.
I Haapamäkis arbete utgår allt från en idé och allt annat följer efter.
”Jag blandar och kombinerar traditionella och nya tekniker utan begränsningar. Jag gör ingenting bara för att en metod historiskt sett har använts på ett visst sätt. Ju mer jag kan experimentera, desto bättre. Det gör arbetet roligare.”
Modet tar henne framåt
Haapamäki föddes i Björneborg och tillbringade sin barndom i S:t Karins tills familjen flyttade till Sverige när Haapamäki var nio år gammal.
Som finsk invandrare har Haapamäki lärt sig att hantera känslan av utanförskap sedan barnsben. Som barn tog hon mod till sig att tala svenska även om andra lade märke till hennes finlandssvenska accent.
”I Sverige har jag aldrig känt mig tillräckligt svensk, men i Finland är jag inte tillräckligt finsk. Jag är ett barn av Östersjön, något mittemellan,” säger hon.
När Haapamäki som hade sysslat med konst sedan hon var liten, i tonåren insåg att det också var möjligt att göra karriär inom konsten, bestämde hon sig för att gå den vägen. Haapamäki studerade konst först i Umeå och senare vid Falkenbergs konstskola.
När Haapamäki blev antagen till Konstuniversitetets Bildkonstakademi stärktes hennes strävan att göra saker på sitt eget sätt ännu mera. Haapamäki beslöt än en gång att modigt använda sin unika röst – denna gång genom konsten.
”Tack vare stödet jag fick från akademin vågade jag utmana mig själv att prova metoder som var helt nya för mig, även om jag inte hade gjort något liknande tidigare”, säger hon.
Haapamäki utexaminerades från avdelningen för måleri, men hon upplever egentligen inte sig själv som målare. Konceptkonstnär är närmare sanningen, men även det uttrycker bara en del av Haapamäkis mångdimensionella konstnärsidentitet.
”Jag tänker att jag är mycket mer än så, och en del av det är att vara målare. Jag låter min nyfikenhet styra allt jag gör, och därför bryr jag mig inte särskilt mycket om vilken kategori jag tillhör,” säger hon.
Experimenterade i fokus
Året efter sin examen har Haapamäki arbetat som vikarierande arbetsmästare vid Bildkonstakademins konst- och teknologilaboratorium. Vid sidan av sitt dagliga arbete har hon börjat bygga sin karriär som bildkonstnär.
Nu som då har Haapamäki funderat över om det finns någon vettig mening med vad hon gör och om konstnärslivet med dess osäkra framtidsutsikter är värt all möda. Men gång på gång har hon kommit fram till samma slutsats.
”Jag har bara ett liv och det här är vad jag vill göra med min tid. Jag vill inte göra något annat”, säger hon.
I början av nästa år inleds en ny fas i Haapamäkis liv då hon flyttar från Helsingfors till Stockholm och lämnar Bildkonstakademin bakom sig. I den nya miljön vill Haapamäki fortsätta att utveckla sina arbetstekniker och -material med ett öppet sinne.
Doktorandstudier är också ett tänkbart alternativ. De skulle erbjuda möjlighet att på djupet utforska nya och intressanta frågor.
”Jag vet ännu inte vad som kommer att hända, men jag vill fortsätta att upptäcka nya saker, experimenterandet är så roligt och viktigt. Jag är förberedd på att jag kommer att få 99 nej-svar och ett ja. Det är så jag kommer framåt,” säger hon.
Text: Laura Iisalo
* * *
Valet av årets alumner är ett erkännande som årligen delas ut till personer som fått sin utbildning vid Konstuniversitetets tre akademier och som genom sin verksamhet på ett föredömligt sätt har stärkt konstens och konstnärsutbildningens unika värde och betydelse. Konstuniversitetets årets alumner 2024 är unga konstnärer som urskiljer sig genom att se saker och ting annorlunda, och som upptäckt nya arbetssätt och samband i det konstnärliga skapandet.