Jukka-Pekka Saraste: Nya nyanser och energi för unga musiker
– Jag vill ge unga musiker energi och tro på framtiden. Levande musik är fortvarande en viktig del av människors liv.
Så kristalliserar dirigent Jukka-Pekka Saraste budskapet av konserten Oivalluksia ja elämyksiä (”Insikter och upplevelser”).
På konserten Oivalluksia ja elämyksiä framför symfoniorkestern på Konstuniversitetets Sibelius-Akademi verk av Beethoven, Nielsen och Ligeti under ledning av Jukka-Pekka Saraste.
Enligt Saraste är Ligetis dubbelkonsert för flöjt, oboe och orkester ett bra exempel på kompositörens egenartade tonspråk, som bringade nya nyanser i musik.
– Jag tycker att Ligeti är en föregångare och kommer att förbli en av 1900-talets mest märkvärdiga kompositörer. I hans verk bringar olika klangkombinationer nytt färg i musiken, motiverar Saraste.
Beethoven ger tro på framtiden
Saraste beskriver konsertens andra del med orden ”tour de force”. Beethovens tredje symfoni ”Eroica” passar enligt Saraste i den här tidpunkten.
– Vi kämpar i denna stund med pandemin och vill komma loss från den. Unga musiker behöver tro på framtiden. Just detta är Beethovens budskap till världen, motiverar han.
Han tycker att vi nu utöver koronan lever i ett skede, då saker och ting håller på att slå igenom i en ny position.
– Vi alla grubblar över många saker. Hur påverkar till exempel klimatförändringen vår gamla levnadsstil, som vi är vana vid, såsom att resa och gå på konserter. När Beethoven komponerade Eroica var han i en liknande situation. Han var entusiastisk över upplysningen och Napoleon, och levde mitt i en förändring.
Saraste påminner också om hur vi genom Beethovens musik får perspektiv och förståelse för historien.
– Musik ger oss fortvarande en levande kontakt med denna period av förändring. Det hjälper oss också att bättre förstå vår egen tid, tror han och tillägger: – Jag tycker också, att nu när världen håller på att öppna sig igen, ska det göras just med toner av Beethovens Eroica.
Betydelse av konserter och musik ännu viktigare
Trots att de sista ett och ett halvt åren har varit mycket tunga och utmanande på kulturfronten, tror Jukka-Pekka Saraste att människor nu ännu tydligare förstår vilken betydelse musik och konserter har.
– Distans- och virtuellkonserter är inte framtiden. En kollektiv musik upplevd i samma rum ger den upplevelsen som vi behöver.Upplevelser och musik är viktiga stimulerande faktorer för kreativ verksamhet även för andra än musiker.
Saraste önskar att man även i Finland snart tar i bruk koronapassen.
– Jag förstår mycket bra att folk är försiktiga, och tänker på vem de sitter bredvid på en konsert. När koronapassen skulle vara i bruk skulle det lugna oss. På så sätt skulle vi kunna njuta av en levande konsertupplevelse igen.
– All sympati till finska artister, så ansträngande har de sista ett och ett halvt åren varit. Unga studerande har säkert haft det speciellt svårt. I deras liv känns den här tidsperioden mycket lång – den är ju nästan hälften av deras studietid. Nu ska konsertverksamheten snabbt och klokt i gång även i Finland, är Sarastes meddelande till beslutsfattare.