En donation från Jenny och Antti Wihuris fond stöder stärkandet av den berättande kompetensen i hälso- och sjukvårdens vardag
Vid Konstuniversitetets Teaterhögskola inleds på hösten kurser med syfte att stärka kompetensen i skrivande och berättelser. Kurserna är avsedda för yrkespersoner inom social- och hälsovården.
Utbildningen inom projektet ”Health, Narrative and the Arts” som inleds hösten 2021 fokuserar på identifiering, utveckling och tillämpning av narrativ kompetens hos yrkesutbildade personer inom hälso- och socialvården.
Att lyssna på patienterna är centralt i hälso- och sjukvårdspersonalens arbete. Det är därför bra för personalen inom branschen att stanna upp och fundera på hur berättelserna fungerar och hur man lyssnar på och tolkar dem. Berättelsekompetens hjälper dem att bättre utnyttja sin medicinska yrkesskicklighet.
Vid Teaterhögskolan inleds på hösten två kurser som fokuserar på skrivande och läsning. Syftet med kurserna är att erbjuda tillfällen att utveckla förmågan att lyssna och förmågan till självreflektion. Våren 2022 kompletteras utbildningen med en föreläsningsserie av internationella gäster.
Ny öppning i Finland
I Finland har motsvarande utbildning hittills ordnats i liten utsträckning. Även internationellt sett är branschen fortfarande ung men livlig.
Till exempel vid Columbia University och vid universiteten i New York och Nottingham granskas hälsa, sjukdom och dödlighet sektorsövergripande ur medicinska, konstnärliga och humanistiska perspektiv.
”Vid flera internationella universitet finns redan forskning och utbildning i ämnet”, berättar författaren och psykologen Jussi Valtonen, som ansvarar för projektets innehåll. Valtonen är professor vid magisterprogrammet i skrivande vid Konstuniversitets Teaterhögskola och forskare vid Helsingfors universitets medicinska fakultet.
Inför höstens kurser har en grupp timlärare vid Teaterhögskolan under våren utbildats virtuellt vid Columbia Universitys workshop Narrative Medicine. Gruppen består av studerande som ska utexamineras från magisterprogrammet i skrivande samt yrkespersoner inom hälso- och sjukvården.
Projektet hämtar också toppexperter inom narrativ medicin till Finland för att föreläsa våren 2022.
”Vi vill väcka människor att märka att konsten är en mångsidig resurs även i frågor som gäller sjukdom och dödlighet”, säger Valtonen.
Som en del av projektet inleds forskning inom området vid Konstuniversitetet.
Konst främjar välbefinnandet
För Konstuniversitetet handlar det om en ny, men naturlig landvinning.
”I denna tid är det mycket viktigt att undersöka och utveckla utnyttjandet av metoder och praxis inom olika konstarter i främjandet av välfärd och hälsa”, konstaterade Konstuniversitetets tidigare rektor Jari Perkiömäki 2020, när man fick finansiering för projektet från Jenny och Antti Wihuris fond.
Jämlik tillgång till konst och konstens inverkan på välbefinnandet bland annat inom hälso- och sjukvården och vid vårdinrättningarna har undersökts i projektet ArtsEqual, som koordinerades av Konstuniversitetet med finansiering från Finlands Akademis råd för strategisk forskning.
Understödet för projektet ”Health, Narrative and the Arts – stärkande av den narrativa kompetensen inom konsten och hälso- och sjukvården” är 75 000 euro för år 2021. Man håller på att ansöka om fortsatt finansiering för projektet.