1,5 miljoner euro för internationalisering av konsten
Konstuniversitetets Bildkonstakademi har fått en donation på 1,5 miljoner euro av Saastamoinenstiftelsen, vilket möjliggör ett långsiktigt stöd för internationaliseringen av studerande, forskare och alumner inom bildkonsten.
Konstuniversitetets Bildkonstakademi och Saastamoinenstiftelsen har samarbetat sedan 2014. Partnerskapet i anslutning till internationalisering fortsätter under åren 2021–2025 och i och med detta kompletteras de redan pågående programmen med flera nya helheter.
Öppningar för att skapa internationella nätverk
Diskussionsserien Ac/kademie Talks som inleds hösten 2021 representerar en ny slags distanspedagogik. Bildkonstakademin ordnar den tillsammans med nederländska Jan van Eyck Academie och Rijksakademie, som båda hör till de viktigaste akademierna i Europa som erbjuder forskarstudier för konstnärer. Akademierna öppnar dörrarna till sina studior vid virtuella evenemang som ordnas en gång i månaden och där man diskuterar konstnärligt arbete på olika konstnärers arbetsrum. Diskussionerna är öppna för alla konstintresserade.
Bildkonstakademin besöks årligen av ett stort antal internationella professorer, som hör till de främsta konstnärerna och konstexperterna. Saastamoinenstiftelsens donation möjliggör en långsiktig utveckling av programmet för gästprofessorer. Med hjälp av donationen skapas också ett nytt utbytesprogram för doktorander och forskare inom konstnärlig forskning.
”Diskussioner och nätverk med anknytning till konst och dess utveckling är internationella till sin karaktär. Saastamoinenstiftelsens donation har en betydande inverkan, eftersom vi med hjälp av den kan erbjuda våra studerande unika möjligheter att skapa internationella kontakter och synvinklar redan under studietiden”, tackar Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén.
”Nya öppningar i skapandet av internationella nätverk skulle inte vara möjliga utan långvarigt engagemang och kontinuerligt samarbete mellan Bildkonstakademin och Saastamoinenstiftelsen. Vi är glada över att kunna fortsätta ett fungerande och fruktbart partnerskap”, säger Marja Karttunen, som ansvarar för samarbetet med Konstuniversitetet vid Saastamoinenstiftelsen.
Ny residensdestination för Bildkonstakademins alumner
Helheterna som påbörjades under det tidigare samarbetet mellan Saastamoinenstiftelsen och Bildkonstakademin, dvs. mentorskapsprogrammet som stöder de studerandes internationalisering, residensprogrammet för alumner samt de årliga Keynote-föreläsningsbesöken av betydande konstnärer och aktörer inom konstbranschen, fortsätter. Samarbetet har fört konstvärldens superpåverkare som Martha Rosler och Okwui Enwezor till Finland för att föreläsa och gjort det möjligt för cirka tjugo utexaminerade från Bildkonstakademin att studera vidare vid ansedda internationella residens.
Till alumnresidensprogrammet kommer ett nytt residens i Skottland, särskilt riktat till skulptörer, där samarbetspartnerna är Cove Park och Scottish Sculpture Workshop. Redan tidigare har fem kända residenscentrum ingått i programmet: Jan van Eyck Academie i Maastricht, ISCP – International Studio & Curatorial Program i New York, LIFT Liaison of Independent Filmmakers of Toronto i Toronto, SPACE i London och Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam.
”Ett högklassigt internationellt residens ger konstnären nya perspektiv samt utrymme och tid att fördjupa sig i sitt eget arbete. Vi är mycket glada över att vi med Saastamoinenstiftelsens stöd kan erbjuda våra alumner sådana möjligheter”, säger Hanna Johansson, dekan vid Bildkonstakademin.
Saastamoinenstiftelsen är en långvarig och betydande stödjare av Konstuniversitetet. I fjol gjorde Saastamoinenstiftelsen en donation till universitetet som möjliggör en femårig professur i konstnärspedagogik. Magnus Quaife från Storbritannien började som professor i februari 2021. Donationsprofessuren medräknad stiger stiftelsens stöd till Konstuniversitetet till två miljoner euro under den senaste tiden.
Till internationaliseringsprogrammet som stöds av Saastamoinenstiftelsen hör åren 2021-2025 residenser för Bildkonstakademins alumner, mentorskapsprogrammet för studerande, gästprofessorsprogrammet, Keynote-föreläsningarna, diskussionsserien Ac/kademie Talks samt utbytesprogrammet för doktorander och forskare inom konstnärlig forskning.