Promotionens historia
Vårt lands första magistervigning hölls vid Åbo akademi år 1643, tre år efter att akademin grundades.
Den första doktorn, inom teologi, promoverades år 1648. Filosofie doktorer började promoveras först år 1828. Fram till dess var kandidat den högsta titel man hade uppnått inom filosofi.
Tusenårig tradition
Promotionstraditionen härstammar från de första universitetens gradbeteckningar för cirka tusen år sedan. Festligheterna vid finländska promotioner har i huvudsak förblivit oförändrade. Promotorn har hållit tal, primus för de magistrar och doktorer som ska vigas har i tur och ordning svarat på de frågor som de blivit ställda. Som tecken på den akademiska graden har magistrar som vigts fått en lagerkrans, en ring och ett diplom, doktorshatt, ett svärd och diplom.
En viktig och imponerande del av promotionsfesten är den procession som följer akten varefter följer gudstjänsten samt de middagar, nöjesutflykter och baler, dvs. gammeldanserna, som är väsentliga för promotionen. En stor del av promotionstraditionen har också utformats av en promotionsdikt som först var populär på latin, sedan på svenska och senare på finska.
Ungdomens fest
Även om promotionen i första hand är en fest där de akademiska graderna delas ut, en värdefull och högtidlig fest, är den också en ungdomens fest där man kan inkludera roliga element och där man kan knyta livslånga bekantskaper.
Nationella storfester
Under den första hälften av 1800-talet var promotionerna betydande nationella storfester. Politiska idéer som fördes fram med hjälp av promotionerna har också gett promotionen en vidare betydelse. Även den kraftiga språktvisten utbröt vid promotioner. Även om det i dag är svårt att föreställa sig promotion som ett omvälvningsfält för politiska syften, fungerar promotionen fortfarande som en stor granskning av den nationella traditionen.