Översikt för donatorer och partner 2023

Konstutbildningen och -forskningen stärktes i samarbete med donatorer och partner.

Veikko Kähkönen

Konstuniversitetet 10 år

Konstuniversitetet firade sitt 10-årsjubileum 2023. Konstuniversitetet bildades när Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan slogs samman till ett och samma universitet. På tio år har Konstuniversitetet stärkt sin ställning som en internationell föregångare inom utbildning och forskning inom konstbranscherna och som den mest eftertraktade studieplatsen i Finland.

Rektors hälsning

Bästa donator och partner,   

Att bli en professionell konstnär är inte ett lätt val för en ung människa i dessa tider. Arbetslivet erbjuder inte en konstnär som avlagt universitetsexamen en färdig karriärväg att följa. Konstnärsyrket kräver därför särskilt mycket tro, mod och en brinnande vilja att förverkliga sitt eget konstnärliga kall. En egen uppfattning, vilja och kompetens är inte nödvändigtvis tillräckligt. Att någon tror på en och visar sitt stöd är avgörande för en ung konstnär.

Vi är tacksamma för att du erbjuder möjligheter för de unga. De donationer vi får hjälper dem att modigt ta sina första steg som professionella konstnärer.

Donatorerna är av livsviktig betydelse för Konstuniversitetet. Donationerna ger oss möjligheter att satsa på teman och innehåll som är viktiga för konsten och för att växa till konstnär. För att det konstnärliga tänkandet ska utvecklas och börja blomstra krävs mognad, tid och utrymme för experiment. Mitt bland de motsättningar och den brist på utsikt som hotar vår andliga atmosfär är vi beroende av dessa frukter av mognad och utveckling.
De utgör grunden och utvecklingskraften för vår civilisation och kultur.

Donationerna ger oss möjligheter att satsa på teman och innehåll som är viktiga för konsten och för att växa till konstnär.

Kraften som en donation satt igång kan ha långvariga effekter för konstens och kulturens framtid. Komposi- tören Kaija Saariahos miljondonation för att bygga nya konsertsalsorglar i Musikhuset lockade med sig andra donatorer och gör det nu möjligt för orgelmusiken att blomstra igen. Utbildningen i skrivande vid Konstuniver- sitetet inleddes med hjälp av donationsmedel och bidrar till ny livskraft för den försvagade läs- och skrivkulturen i Finland. Musikteaterutbildningen håller äntligen på att få universitetsstatus – tack vare de betydande donationer vi fått frön stiftelser.

Tack till dig som stöder oss för att du med ditt stöd uppmuntrar de unga och skapar en framtid för konsten.

Kaarlo Hildén
rektor

Ett hjärtligt tack till dem som stöder konsten

Anita och Olavi Seppänens minnesstiftelse, Helsingfors stad, Jane och Aatos Erkkos stiftelse, Jenny och Antti Wihuris fond, Konestiftelsen, Konstsamfundet, Leonora och Yrjö Paloheimos stif- telse, Lisi Wahls stiftelse, Louise och Göran Ehrnrooths stiftelse, Mauno Pudas-stiftelsen, Niilo Helanders stiftelse, stiftelsen Otavan Kirjasäätiö, Outi och Jan Vapaavuoris stiftelse, Pro Musica-stiftelsen, Saastamoinen stiftelsen, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, Stiftelsen Tre Smeder, Stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Svenska litteratursällskapet i Finland, Waldemar von Frenckells stiftelse, William Thurings stiftelse.


Konstutbildningen och -forskningen stärks

Orkesterutbildningen utvecklas som ett finskt-skotskt samarbete

Det treåriga partnerskapet mellan Sibelius-Akademin och Royal Conservatoire of Scotland (RCS) siktar på utveckling av orkesterutbildningen och samarbete på många olika nivåer. Läroanstalterna lär till exempel av varandra hur orkesterstudierna är organiserade. Instru- mentstuderande inom klassisk musik får möjlighet att konsertera i symfoniorkestern vid den andra läroanstalt- en. Våren 2023 deltog ett tjugotal stråkinstrumentstude- rande vid Sibelius-Akademin i en studieperiod för RCS:s symfoniorkester i Glasgow. Föregående år besökte RCS:s bleckblåsare Finland och deltog i Sibelius-Akademins symfoniorkesters övningar och konsert. Även kapell- mästarstuderande har besökt Skottland för att skaffa sig lärdom.

Samarbetsprojektet stöds av Jane och Aatos Erkkos stiftelse.

Våra studerande utexamineras till en allt mer internationell arbetsmarknad och vårt mål är att lära dem navigera i en global arbetsmiljö.

Sakari Oramo Professor vid kapellmästar- och orkesterutbildningen

Musikteatern stärks genom professur och magisterutbildning

Waldemar von Frenckells stiftelse har gjort en femårig donation på över en halv miljon euro till Konstuniversite- tets Teaterhögskola, vilket gör det möjligt att inrätta en tidsbunden professur i musikteater. Med donationsprofessuren stärks och utvecklas den finsk- och svensk- språkiga musikteaterutbildningen, något som Konstuniversitetet redan länge har haft som målsättning.

Vid Konstuniversitetet pågår som bäst en utredning om inledandet av ett magisterprogram i musikteater. Planen är att inleda utbildningen 2026. Det finns ett stort behov av magisterutbildning på teaterfältet, eftersom branschen växer kraftigt och det råder brist på yrkeskunniga artister och skapare i Finland.

Förberedelsearbetet för utbildningen stöds av Svenska Litteratursällskapet ur Pacius-fonden.

Framgång i Finlands Akademis finansieringsansökningar

Finlands Akademi valde universitetsforskare Tuulikki Laes till akademiforskare och beviljade 850 000 i forskningsfinan- siering för hennes projekt ”Politik och offentlig pedagogik inom högskoleutbildningen i musik”. Det fyraåriga forsknings- projektet genomförs tillsammans med internationella partner vid nordiska musikuniversitet.

Akademiforskarfinansiering fick också doktorn i bildkonst Tuula Närhinen, vars forskning handlar om hur bilderna bygger upp vår verklighetsuppfattning.

Professor Heidi Westerlunds forskningsprojekt om jämställdhetspolitik i den nepalesiska musikkulturen fick nästan 600 000 euro i finansiering i Finlands Akademis DEVELOP2- ansökan för utvecklingsforskning. Westerlunds projekt bedömdes vara det näst bästa bland sammanlagt 85 ansökningar. Projektet genomförs som ett samarbete mellan Konstuniversitetet och universitetet i Katmandu.

Finansiering för musikforskning från Konestiftelsen

Professorn i kulturell musikforskning Antti-Ville Villéns arbetsgrupp studerar mångfalden av musikarv i Finland med hjälp av ett bidrag på 430 000 euro från Konestif- telsen. I forskningen granskar man hur kunskapen om musikens förflutna och uppfattningar om musikarvet skapas i dagens Finland. Det tvärvetenskapliga projektet strävar efter att öka den interkulturella förståelsen och den samhälleliga pluralismen.

Konestiftelsen har även beviljat 430 000 euro i finansiering för professorn i musikteknologi Jan Schachers studie ”How to Live Together in Sound? Towards Sonic Democracy.” I centrum för studien står ljudvärlden i vår livsmiljö och medborgarnas möjligheter att påverka den. I Konestiftelsens allmänna ansökan hösten 2023 fick Konstuniversitetets forskare sammanlagt 1,2 miljoner euro i finansiering.

Forskningspaviljongen öppnade konstnärlig forskning för allmänheten

Konstuniversitetets Forskningspaviljong presenterar aktuella inriktningar och aktörer inom den konstnärliga forskningen. År 2023 gjorde Forskningspaviljongen det möjligt för allmänheten att uppleva undersökande konst på Sveaborg och i Musikhuset. Tematiskt präglades eve- nemanget av de globala utmaningarna, såsom den ekolo- giska hållbarhetskrisen och de geopolitiska spänningarna.

Forskningspaviljongen genomfördes med stöd från Niilo Helanders stiftelse.

Stipendier för studerande inom ungdomsutbildning

Mauno Pudas-stiftelsen beviljade 2023 stipendier till studerande inom Sibelius-Akademins ungdomsutbildning som siktar på att bli professionella musiker. Med stipendierna stöder stiftelsen begåvade unga, som inte nödvändigtvis har ekonomiska möjligheter att till exempel skaffa ett instrument.

Ungdomsutbildningen är riksomfattande målinriktad utbildning avsedd för musikaliskt specialbegåvade ungdomar. Utbildningen ger färdigheter för musikstudier på högskolenivå. Till utbildningen antas årligen 20–30 studerande under 18 år.


Konsten ökar välbefinnandet

Drömmen är att få undervisning i drama och dans i grundskolan

Nyhetssidorna kommer med allt dystrare läsning från skolvärlden: barn och unga mår dåligt, mobbningen ökar och lärarna blir utmattade. De färdigheter som de performativa konstarterna erbjuder och som grundar sig på växelverkan, kommunikation och fysisk aktivitet kan bidra till att vända utvecklingen i en mer positiv riktning.

Dans är mycket matematiskt och koncentrationsövningar i dramapedagogik kan också utnyttjas för att öka den matematiska kompetensen.

De konstämnen som lärs ut i grundskolorna är bildkonst, musik och slöjd. Teaterhögskola deltar i ett pilotprojekt, vars ambitiösa syfte är att inkludera även performativa konstarter i förskoleundervisningens och den grundläggande utbildningens läroplaner. Syftet med projektet är att främja inlärningen och välbefinnandet i skolorna samt att stärka konstens ställning i skolvärlden i allmänhet. Av de performativa konstarternas olika former fokuserar man på dans och teater.

Samarbetspartner i projektet är Teaterhögskolans utbildningar i teater- och danspedagogik, lärarutbildningarna vid Åbo Akademi och Helsingfors universitet samt de performativa konstarternas pedagogik vid yrkeshögskolan Novia. Projektet genomförs i den svensk- språkiga skolmiljön i Malax kommun i Österbotten åren 2024–2026. I pilotprojektet deltar en förskolegrupp samt grupper från årskurs 4 och 7. Under det andra läsåret utvidgas verksamheten till flera svenskspråkiga skolor.

Finansieringen för projektet Scenkonst med i lärande (SMIL) kommer från Svenska Kulturfondens SKAPA- fond. Planen är att lansera ett motsvarande projekt även på finska.

Konst som hjälp i inlärningen av matematik

I projektet inkluderas teater och dans i undervisningen som självständiga konstämnen, men även som metoder i
undervisningen i de vanliga skolämnena. I undervisningen utnyttjas bland annat de olika teknikerna i skådespelarens verktygslåda, såsom interaktionsövningar, rollspel och berättande. Färdigheter som behöver utvecklas är kreativitet, kritiskt tänkande, identitetsbyggande samt förmåga att kommunicera.

Även för läroämnen som matematik har de performativa konstarterna något att erbjuda, säger Nina Dahl-Tallgren från Åbo Akademi, som fungerar som projektchef för SMIL-projektet.

Inom projektet bedrivs kvalitativ forskning. Forskare och konstpedagoger besöker skolan varje vecka. I forskningen jämförs två elevgrupper, där man i undervisningen av den ena gruppen utnyttjar performativa konstarter, medan den andra gruppen fortsätter som tidigare. Projektet är också intensiv fortbildning för lärarna, som måste lära sig att utnyttja konstens metoder i undervisningen.

Målet är att öka det mänskliga kapitalet

SMIL-projektet ska vara färdigt före utgången av 2026. Då vet vi vilka konsekvenser betoningen av performativa
konstarter i undervisningen har haft. Utifrån resultaten utarbetas ett förslag för hur dans och teater kan integreras i skolornas förskoleundervisning och grundläggande utbildning.

Målen för projektet sträcker sig dock längre än läroplanen. Dahl-Tallgren och Teaterhögskolans prodekan Ville Sandqvist betonar konstens betydelse för att öka det mänskliga kapitalet och välbefinnandet. ”Vi arbetar för
att skapa en framtid för våra barn och unga. De måste få utveckla de färdigheter som de behöver för att kunna hantera både sig själva och sitt liv i den här världen.”


Höjdpunkter år 2023

Konstuniversitetet deltar i den europeiska alliansen för musik och konst

Europeiska kommissionen stöder de europeiska konstuniversitetens allians, som inleddes hösten 2023, med åtta miljoner euro. Universiteten som anslutit sig till alliansen förbinder sig till att bygga upp ett tätare samarbete sinsemellan och att förbättra konstutbildningens och forskningens kvalitet, resultat och internationella kon- kurrenskraft. Konstuniversitetets partner inom projektet är Norges musikhögskola, nationella musikuniversitet
i Bukarest, nationella musik- och danskonservatoriet i Paris, Kataloniens musikhögskola, universitetet för musik och performativa konstarter i Wien, konstuniversitetet-Kungliga konservatoriet i Haag samt konstuniversitetet i Belgrad. Alliansen berör cirka 9 000 konststuderande och över 4 000 aktörer som representerar akademisk, forsknings- och förvaltningspersonal runt om i Europa.

Bildkonstakademin firade sin 175-åriga utbildning

Bildkonstakademin fick sin början 1848 i och med Finska Konstföreningens ritskola och är en av de äldsta läro- inrättningarna i Finland. Konstföreningen var en av sin tids trendigaste tankesmedjor, vars viktigaste uppgift var att skapa ramarna för konstlivet i Finland. Föreningen stödde framväxten av unga konstnärer, och det skulle vara omöjligt att föreställa sig det finländska sinnesland- skapet utan konstnärerna som studerade vid ritskolan på 1800-talet: Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Akseli Gallén-Kallela, Ellen Thesleff. Dagens Bildkonstakademi bygger på många olika konstuppfattningar och varierande tidsbundenheter. Världen blir synlig genom verken av studerande, som kommer från olika håll i Finland och världen.

Bildkonstakademin firade sitt jubileumsår genom att publicera sin konstsamling med över 300 verk. Jubileumsårets utställning hedrade akademins långvariga rektor, professor Lauri Anttilas (1938–2022) livsverk.

40 år av utbildning i jazz och folkmusik

På 1980-talet stod Sibelius-Akademin inför en stor fråga med långtgående konsekvenser, när man inkluderade jazz och folkmusik i sitt utbildningsutbud. Även internationellt var det exceptionellt att en institution för klassisk musik började undervisa i jazz. Det fanns ett klart behov av utbildningen i Finland och Sibelius-Akademin har i praktiken producerat alla betydande finländska jazzmusiker under de senaste årtiondena. Akademin har också spelat en viktig roll för nyetableringen av den finländska folkmusiken och för uppkomsten av ett fält för professionella folkmusiker i Finland.

Professor Otso Huopaniemi blev ny dekan för Teaterhögskolan

Professor, doktor i teaterkonst Otso Huopaniemi inledde 1.8.2023 sitt arbete som dekan vid Teaterhögskolan. Huopaniemi är en internationellt inriktad föreställningskonstnär, pjäsförfattare, dramaturg och forskare, som har arbetat som professor i dramaturgi och skrivande av pjäser.


Den finländska konstutbildningen har ett utmärkt rykte

Nöjda studerande

Enligt en riksomfattande studerandeenkät är studerandena vid Konstuniversitetet nöjda med sina studier.

De mest eftertraktade studieplatserna i Finland

6,3 % av de sökande fick en studieplats. De populäraste utbildningsprogrammen var skådespelarkonst, bildkonst och musikteknologi.

Ett av Finlands mest internationella universitet

31 % av de nya studerandena kommer från länder utanför Finland. 75 % av de internationella studerandena är
fortfarande i Finland ett år efter sin utexaminering.

Världstoppen

Sibelius-Akademin ligger på 25:e plats internationellt bland över 2 200 läroanstalter för performativa konstarter världen över (QS World University Ranking).

Konstuniversitetet 2023

  • 2 000 examensstuderande
  • 320 högre högskoleexamina
  • 189 lägre högskoleexamina
  • 1 300 föreställningar, konserter och utställningar
  • 11 doktorsexamina

Konstuniversitetets grundkapital 94 miljoner

Den tilltagande inflationen och de ökade fasta kostnaderna har medfört utmaningar för Konstuniversitetets ekonomiska situation. Personal- och lokalkostnadernas andel av universitetets utgifter är större än för universitet i genomsnitt. De försämrade utsikterna för den offentliga ekonomin och universitetens nya finansieringsmodell skapar ett ökat tryck på Konstuniversitetet, som också är mer beroende av finansiering från undervisnings- och kulturministeriet än andra universitet. Den ekonomiska balansen kan förbättras under de kommande åren genom att gallra i utgifterna och sträva efter att öka den kompletterande privata finansieringen.

I slutet av 2023 uppgick det sammanlagda marknadsvärdet för Konstuniversitetets kapital till 94 miljoner euro. Placeringsåret 2023 var som helhet mycket varierande, men under årets sista månader höjdes dock avkastningen så den blev positiv. Avkastningen på Konstuniversitetets placeringsport- följ var 4,7 procent, dvs. 4,3 miljoner euro. Universitetet har en rådgivande placeringskommitté som består av yrkespersoner inom placering och som är ett sakkunnigorgan som lyder under styrelsen och rektorn i förvaltningen av universitetets medel. Vid placeringarna iakttas kontrollerad risktagning, god riskhanteringssed och principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet.

Intäkterna från placeringstillgångarna används för att förverkliga universitetets strategiska mål. År 2023 höjdes intäkterna från placeringsverksamheten med 3 miljoner euro. Intäkterna styrdes bland annat till utbildningen i skrivande och stärkande av den svenskspråkiga undervisningen i konstpedagogik. För att utveckla och stärka den multidisciplinära forskningen grundades ett gemensamt forskningsinstitut för hela Konstuniversitetet.


Konstuniversitetets stödstiftelser

Över 700 000 euro från stödstiftelserna till studerande och utveckling av verksamheten

De stödstiftelser som verkar i anslutning till Konstuniversitetet beviljar stipendier till studerande och bidrar ekonomiskt till att utveckla universitetets verksamhet. Stödstiftelsernas medel kommer huvudsakligen från privatpersoners testamenten och donationer samt från placeringsintäkter. I samarbete med Konstuniversitetet ordnade stödstiftelserna två offentliga evenemang om testamentsdonationer 2023. Evenemangen väckte intresse och ledde till att nya testamenten upprättades.

Sibelius-Akademins stödstiftelse

Sibelius-Akademins stödstiftelse stöder musikstudier och musikutbildning. År 2023 delade stiftelsen ut sammanlagt 650 000 euro i understöd, stipendier och andra stöd. Över 300 musikstuderande fick ett personligt understöd eller stipendium. Stipendierna riktades bland annat till mästarkurser, tävlingar och renovering av instrument. Stiftelsen stödde också Sibelius-Akademins projekt, såsom inter- nationella utbyten, konsertserien Unga konstnärer och Barockakademin. Dessutom reserverades avkastning för pianotävlingar som ordnas under de kommande åren.

I slutet av 2023 uppgick marknadsvärdet för Sibelius- Akademins stödstiftelses kapital till 26,4 miljoner euro. Stiftelsen har förbundit sig till principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet och placeringstillgångarna analyseras med tanke på miljöansvar, samhällsansvar och god förvaltningssed. Under 2023 mottog Sibelius-Akademins stödstiftelse två nya testamenten.

Till styrelsen för Sibelius-Akademins stödstiftelse hörde: Mammu Kaario (ordförande), Tom von Weymarn (vice ordförande), Emilie Gardberg, Eeva Ahdekivi, Jorma Ollila och Tapio Oksanen.

Konstuniversitetets stödstiftelse

Konstuniversitetets stödstiftelse stöder studier och utbildning i bildkonst och performativa konstarter. År 2023 beviljades 46 bildkonstnärer ett personligt understöd eller stipendium från Bildkonstakademins fond, sammanlagt cirka 35 000 euro. Från Teaterhögskolans fond beviljades personliga understöd eller stipendier för 88 studerande eller blivande magistrar inom performativa konstarter, sammanlagt 51 000 euro.

Marknadsvärdet för Konstuniversitetets stödstiftelses placeringstillgångar uppgick i slutet av 2023 till 1,1 miljoner euro. Stiftelsen har förbundit sig till principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet och följer regelbundet upp hur den genomförs.

Till styrelsen för Konstuniversitetets stödstiftelse hörde: Heikki Lehtonen (ordförande), Kaarlo Hildén (vice ord- förande), Leif Jakobsson, Teijamari Jyrkkiö och Mikael Karkkonen.

Vi ger gärna mer information om stödstiftelsernas verksamhet och donationer:

Ombud Anni Pokki
Sibelius-Akademins stödstiftelse och Konstuniversitetets stödstiftelse
050 476 6961 och anni.pokki@uniarts.fi uniarts.fi/donera


Sveaborgs residens erbjuder konstnären en fin arbetsmiljö

Från Bildkonstakademins fond inom Konstuniversitetets stödstiftelse beviljas årligen ett stipendium för arbete vid Sveaborgs konstnärsresidens för en nyutexaminerad bildkonstnär. Stipendiet möjliggörs av en testamentsdonation som en privatperson gjort till Bildkonstakademin. Stipendiet täcker hyran för arbetsrummet, underhållskostnaderna samt residensorganisationens HIAP:s tjänster under ett års tid.

Från och med sommaren 2023 har bildkonstnär Verneri Salonen arbetat som residenskonstnär på Sveaborg. Sveaborg öppnade en ny möjlighet för Salonen att skapa konst. Enligt Salonen erbjuder ön lugn och ro för konst- närligt arbete, som inte heller turisterna stör. Salonen berömmer Sveaborgs estetiskt vackra miljö, de gamla träden och byggnadshistorien från 1700-talet. Utöver skönheten uppskattar Salonen gemenskapen på ön:
i närheten bor många andra konstnärer från olika delar av världen.

Den här platsen ger möjlighet att fokusera endast på konsten. Plikterna och vardagens jäkt stannar kvar på fastlandet.

Verneri Salonen Bildkonstnär