Tutkimuspaviljonki-hanke

Tutkimuspaviljonki on järjestetty Venetsiassa vuosina 2015, 2017 ja 2019 ja Helsingissä vuonna 2021 ja 2023.

Suomenlinnan vanhan kivitalon vaaleanpunaisessa seinässä kaksi lipputankoa, joissa Tutkimuspaviljongin liput. Taustalla sininen taivas ja pilviä.

Esittely

Tutkimuspaviljonki on Taideyliopiston koordinoima jatkuva projekti, joka tuo taiteellisen tutkimuksen kysymykset osaksi merkittäviä nykytaiteen tapahtumia. Tutkimuspaviljonki on järjestetty Venetsian biennaalin yhteydessä vuosina 2015, 2017 ja 2019. Kesällä 2021 ja 2023 oli vuorossa Helsinki.

Tutkimuspaviljonki on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa taiteellisen tutkimuksen polttopisteenä, joka tuo yhteen alan kansainväliset tekijät. Tutkimuspaviljongin avulla Taideyliopisto tarjoaa alustan taiteellisesta tutkimuksesta nousevalle ajattelulle, keskustelulle ja yhteistyölle. Vuosien 2019 ja 2021 tutkimuspaviljongit on toteutettu Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön tuella. Vuoden 2023 Tutkimuspaviljongin mahdollisti Niilo Helanderin säätiö.

Research Pavilion 2023: Helsinki

Viides Tutkimuspaviljonki järjestettiin keväällä 2023 yhteistyössä Taideyliopiston, Helsinki International Artist Programme (HIAP) residenssiohjelman sekä Koneen Säätiön residenssikeskus Saaren Kartanon kanssa.

Sen lähtökohtia määrittivät globaalit kriisit, jotka asettavat painavia – jopa painostavia – haasteita myös taidealan harteille: ekologinen kestävyyskriisi, pandemian jälkeinen jälleenrakennustyö, globalisaation kärjistyvät lieveilmiöt ja geopoliittiset jännitteet. Projektin temaattinen Puzzled Together – ja suomeksi Osin yhdessä -otsikko kiteyttää ajatuksen osallisuudesta ja toisaalta vääjäämättömästä osittaisuudesta suhteessa ylivoimaiselta tuntuvaan yhteiskunnalliseen ongelmakenttään, joka on ratkottavissa vain toimimalla yhdessä.  

Projektin keskiössä oli halu purkaa raja-aitoja akateemisen ja instituutioiden ulkopuolella tapahtuvan, ns. taiteen vapaan kentän taiteellisen tutkimuksen välillä – löytää ja tehdä laajemmin näkyväksi taidetutkimuksellisia yhteyksiä, yllätyksiä ja toimijuuksia.  

Research Pavilion 2021: Helsinki

Tutkimuspaviljonki #4 Helsinki tarjosi 5.6.–28.8.2021 Helsingissä kuvataidetta, konsertteja, esityksiä, työpajoja ja keskusteluja, joita kaikkia leimasi tutkiva, kysyvä ote. Neljäs paviljonki sijoittui yhteisöllisenä kulttuuritilana palvelevaan Hietsu Paviljonkiin ja sen ympäristöön Hietaniemen uimarannalle. Tutkimuspaviljonki järjestettiin tällä kertaa ensimmäisen Helsinki Biennaalin yhteydessä.

Tapahtuma järjestettiin Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön tuella ja se oli osa Tutkitun tiedon teemavuotta.

Research Pavilion 2019: Research Ecologies

Vuoden 2019 tutkimuspaviljongin arkistoidulle sivustolle

Vuoden 2019 tutkimuspaviljonki Research Catalogue -tutkimustietokannassa

Research Pavilion 2017: Utopia of Access

Vuoden 2017 tutkimuspaviljongin sivustolle

Research Pavilion 2015: Experimentality

Taideyliopisto järjesti 56. Venetsian taidebiennaalin yhteydessä 7.5.–28.6.2015 taiteellisen tutkimuksen paviljongin. Tutkimuspaviljonki oli sekä korkeatasoinen kansainvälinen nykytaidenäyttely että kohtaamispaikka monimuotoisille taiteellisen tutkimuksen tapahtumille. Taiteellisen tutkimuksen ja nykytaiteen välistä suhdetta pohdittiin kokeellisuuden teeman kautta. Näyttelyn taiteilijat olivat Tiong Ang & Alejandro Ramirez, Magnus Bärtås, Dirk Hoyer, Henna-Riikka Halonen, Simo Kellokumpu, Matts Leiderstam, Antti Nykyri, Maija Närhinen, Tuula Närhinen, Janis Rafa, Heli Rekula ja Hito Steyerl.

Tutkimuspaviljongin komissaari oli professori, FT Anita Seppä ja kuraattoreina toimivat kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jan Kaila, taiteellisen tutkimuksen neuvonantaja Ruotsin tiedeakatemiassa sekä professori, filosofian tohtori Henk Slager.

Yhteistyökumppaneita olivat EARN (European Artistic Research Network), Valand Academy (University of Gothenburg), MaHKU Utrecht Graduate School of Visual Art and Design, GradCAM (Graduate School of Creative Arts and Media, Dublin, Università IUAV di Venezia, Journal for Artistic Research (JAR), Visuaalisen taiteen keskus Frame ja Suomen Alvar Aalto -paviljonki.

Hankkeen nimi

Tutkimuspaviljonki

Rahoittaja

Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö (2019 ja 2021)

Niilo Helanderin säätiö (2023)