Tiedeosaaminen muuttaa maailmaa, taidekasvatus avartaa ajattelua

Hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan 5.–9.-luokkalaisille nuorille kohdennettuja tiede- ja taidekasvatuksen malleja Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Kehittämisyhdistys Liiverin ry:n yhteisellä toiminta-alueella.

Rodion Kutsaiev / Unsplash

Hankkeessa suunnitellaan ja pilotoidaan 5.–9.-luokkalaisille nuorille kohdennettuja tiede- ja taidekasvatuksen malleja Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Kehittämisyhdistys Liiverin ry:n yhteisellä toiminta-alueella. Päätoteuttaja Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö on yksi Seinäjoen yliopistokeskuksessa toimivista yliopistoista.

Etelä-Pohjanmaan alueen haasteena on matala koulutustaso eli yliopistokoulutettujen vähäinen määrä, mikä vaikuttaa alueen elin- ja vetovoimaan sekä innovaatiokyvykkyyteen. Lapsille ja nuorille suunnattu toiminnallinen tiede- ja taidekasvatus on tehokas keino kasvattaa osaamista, avartaa ajattelua ja lisätä kiinnostusta yliopisto-opintoihin sekä oman alueen opintotarjontaan. Tiede- ja taidekasvatus aktivoi koko perhettä, vanhempia ja sisaruksia osaamisen ja sivistyksen kartuttamiseen.

Tiedekasvatuksessa tutustutaan tieteeseen, tutkimukseen ja niiden yhteiskunnalliseen merkitykseen. Hankkeessa lisätään tiedeosaamista, joka auttaa nuoria hankkimaan ja arvioimaan tietoa. Tiedekasvatus tukee myös elinikäistä oppimista. Se kehittää ajattelun ja oppimisen taitoja ja tukee osallistumista tiedepohjaiseen keskusteluun.

Taidekasvatus liittyy erilaisiin taiteen muotoihin kuten kuvataiteeseen, musiikkiin, tanssiin, teatteriin ja mediaan. Se tukee hyvinvointia kehittämällä itsetuntoa, empatiakykyä ja osallisuuden tunnetta. Taidekasvatuksen tavoitteena on kokea luovuuden iloa ja onnistumista erilaisten taidemuotojen parissa. Se korostaa ekososiaalista sivistystä, joka tarkoittaa muiden huomioimista ja eettisekologista toimintaa. Taidekasvatus tukee myös globaalien ongelmien ratkaisemista luovan ajattelun avulla.

Hankkeessa järjestetään yhteistyökumppaneiden tuella työpaja- ja kerholuonteista toimintaa Liiveri-alueella. Tavoitteena on laadukas ja monipuolinen, paikallisiin tarpeisiin räätälöity ja paikallisesti vaikuttava tiede- ja taidekasvatustoiminta. Teemoissa keskitytään tieteen ja taiteen ajankohtaisiin ilmiöihin unohtamatta globaaleja haasteita kuten esimerkiksi ilmastonmuutos, digitaalisuus ja vihreä siirtymä.

Taideyliopiston rooli

Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö vastaa tiede- ja taidekasvatustoimijoiden verkoston ja hankkeen toimintamallien luomisesta alueella.

Rahoitus ja toteuttajat

Hanke on saanut Kehittämisyhdistys Liiveri ry:n myöntämää EU:n maaseuturahoitusta. Päätoteuttaja Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö on yksi Seinäjoen yliopistokeskuksessa toimivista yliopistoista. Hanke toteutetaan yhteistyössä Taideyliopiston pääkampuksen, yliopistokeskuksen ja alueen tiede- ja taidealan toimijoiden ja oppilaitosten kanssa.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 85 911,63 €, josta EU:n rahoitusosuus on 33 203,46 €.

Hankkeen yhteystiedot

Anita Salmela, suunnittelija, Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö anita.salmela@uniarts.fi puh. +358505241367

Ajankohta

01/2025-02/2026

Rahoittaja

Kehittämisyhdistys Liiveri ry:n myöntämä EU:n maaseuturahoitus. Osarahoittajina ovat Seinäjoen yliopistokeskus ja Seinäjoen korkeakoulusäätiö.

Yhteistyökumppanit

Seinäjoen yliopistokeskus, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys ry., Etelä-Pohjanmaan Musiikkiopisto EPMO, Etelä-Pohjanmaan Opisto ja muut alueen oppilaitokset sekä tiede- ja taidekasvatustoimijat.