Fair Sculpture

The Fair Sculpture –projekti luo tilaa monimuotoisemmalle Taideyliopistolle. Projekti kannustaa ja voimaannuttaa nuoria kuvanveiston avulla. Siihen osallistetaan erityisesti nuoria, joilla ei ole aiempaa kokemusta taiteesta ja kulttuurista.

Projektin esittely

Fair Sculpture on sukupolvien välinen ja monialainen taiteellinen yhteisöprojekti, joka koostuu kahdesta kokonaisuudesta:

  • Taideresidenssi, jossa taiteilijoita kutsutaan kouluihin.
  • Lasten ja nuorten viikoittainen iltapäiväkerho Kuvataideakatemian ja Teatterikorkeakoulun tiloissa Sörnäisten kampuksella.

Residenssiohjelma

Fair Sculpture -residenssissä taiteilijat työskentelevät koulun tiloissa ammattitaiteilijan roolissa. Tavoitteena on tavoittaa koululaisia, joilla ei yleensä ole mahdollisuutta tavata ammattitaiteilijoita tai osallistua kulttuuritapahtumiin. Samalla residenssi antaa osallistuville taiteilijoille mahdollisuuden luoda taidetta elävässä oppimisympäristössä.

Essi Pitkänen ja Daniela Pascual Esparza työskentelivät keväällä 2023 Joutsan residenssissä. Syksyllä 2024 residensseihin kahteen espoolaiseen lukioon valittiin Iiri Poteri ja Thomas Westphal. Residenssiaika kestää 1.9.–15.11.2024.

Iiri Poterin kasvokuva, kännykkä suurentaa Iirin toisen silmän isoksi.
Iiri Poteri Kuva: Santeri Happonen

Iiri Poteri, Matinkylän lukio

Olen helsinkiläinen kuvataiteilija, alun perin Espoosta lähtöisin. Taiteellisessa työssäni olen viime vuosina tutkinut kuvataiteen yleisön, taideteoksen ja sen tekijän välillä olevaa suhdetta. Hyödynnän työskentelyssäni usein performanssi-, video- ja valokuvataidetta, joilla asetan itseni – oman kuvani, kehoni tai sen osan – osaksi teosta. Taiteessa minulle on tärkeää heittäytyä uusiin tilanteisiin, aika- ja paikkasidonnaisuuden hyödyntäminen, haastaa totuttuja käytäntöjä ja asenteita kuvataiteen kokemisesta, haavoittuvuuden näkeminen mahdollisuutena kokea empatiaa ja ymmärtää toista sekä vilpitön uteliaisuus. Koulu – erityisesti taidekoulut – on ollut minulle tärkeä ympäristö kasvaa ihmisenä ja taiteilijana. Siksi olenkin innoissani siitä, että pääsen Matinkylän lukioon tutustumaan nuoriin taiteen kokijoihin ja tekijöihin. Taiteilijana haluan tarjota heille yllättäviä kokemuksia ja toisaalta itse yllättyä ja oppia heidän reaktioistaan ja tulkinnoistaan. Olen utelias siitä millaista kuvataidetta nuoret haluavat kokea ja millaiseen suuntaan kuvataide on mahdollisesti menossa.

Valmistuin Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, tila-aikataiteiden osastolta, vuonna 2021 ja sen lisäksi olen opiskellut valokuvatausta Pekka Halosen akatemiassa. Teoksiani on esitetty sekä Suomessa että kansainvälisesti, viimeisimpänä yksityisnäyttelyssäni “Näkemisiin! / See you and Let’s see!” (Rovaniemi, FI, 2024) ja ryhmänäyttelyssä “Puun takaa” – Mäntän kuvataideviikot (Mänttä-Vilppula, FI, 2023). Teoksiani löytyy Jenny ja Antti Wihurin säätiön taidekokoelmasta.

Thomas Westphal, kasvokuva pipopäisestä Thomaksesta, taustalla iltavalaistu silta.
Thomas Westphal

Thomas Westphal, Viherlaakson lukio

Olen saksalaissyntyinen kuvataiteilija, asun ja työskentelen Helsingissä. Opiskelin Enscheden taideakatemiassa Hollannissa ja olen suorittanut maisteritutkinnon täällä Kuvataideakatemiassa. Teoksiani on ollut esillä eurooppalaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä, ja niitä kuuluu Kiasman, EMMAn ja Suomen Kansallisgallerian kokoelmiin.

Taiteen lähtökohtana on usein hyvän idean arvostaminen, mielenkiinto kiehtovaa ajatusta kohtaan tai oivaltavan havainnon tiedostaminen, ja sitten näiden impulssien vahvistaminen ja seuraaminen. Prosessiin kuuluu jatkuva sisäinen dialogi, jota voi jakaa ja josta voi keskustella muiden kanssa ja joka kasvaa vahvaksi taiteelliseksi ilmaisuksi. Toteutusvaiheeseen kuuluu ylä- ja alamäkiä, ja on arvokasta oppia, kuinka voittaa epäilykset ja jatkaa eteenpäin.

Residenssin aikana käytän koululla olevaa työhuonetta ensisijaisena työtilana, jossa olen säännöllisesti läsnä. Käytän annettua tilaa ateljeena ja työskentelen käynnissä olevien hankkeiden parissa. Ennen kaikkea pidän ajatuksesta, että oppilaat voivat vain piipahtaa tilassa ja tehdä omia projektejaan. Meidän ei tarvitse aina puhua taiteesta, vaan voisimme keskustella elämästä ja muusta. Haluan, että se on turvallinen tila, jossa on hauska käydä ja jossa syntyy ideoita.

Iltapäiväkerho Myllyssä

Keväällä 2024 Fair Sculpture -hanke on mukana Espoon kaupungin toisen asteen kulttuurikasvatusmallin pilotissa. Sen tavoitteena on harrastuneisuuden, luovuuden ja oppimisen vahvistaminen. Ryhmä nuoria Espoon lukioista ja ammattikouluista osallistuu viikoittaiseen taideiltapäivään Myllyssä. Ryhmän vastuuopettajana toimii Aura Kotkavirta.

Keväällä 2022 lapset ja nuoret Itä-Helsingin Kontulan taidekoulusta (KAS!) liittyivät Fair Sculpture -projektiin. He työskentelivät viikoittain Taideyliopiston uudessa Mylly-rakennuksessa ja sen kuvanveiston tiloissa.

Rahoitus

Fair Sculpture -projektin molemmat osiot rahoitetaan Talent Boost -rahastosta pilottihankkeiden toteuttamiseen.

Talent Boost -rahoituksen avulla Fair Sculpture pystyi maksamaan kaikille opettajille ja muulle asiantuntijahenkilöstölle metroliput, materiaalit sekä ruokailun. Projekti sai myös tukea kuvanveisto-opiskelijoilta, jotka antoivat tilaa viikoittaiselle iltapäiväkoululle.

Hankkeen nimi

Fair Sculpture

Ajankohta

01/2022

Rahoittaja

Talent Boost

Tiimi

Hanketiimi

  • Andy Best, kuvanveiston professori, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
  • Frank Brümmel, kuvanveiston lehtori, tohtoriopiskelija, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
  • Aura Kotkavirta, taiteilija

Hankkeen tukena:

  • Kuvanveiston opiskelijat, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
  • Vesa Rahikainen, kuvanveiston työmestari
  • Oliver Backmann, kuvanveiston työmestari

Henkilöt, jotka ovat työskennelleet hankkeen parissa:

  • Heidi Hänninen, taiteilija, tohtoriopiskelija, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
  • Tero Nauha, professori, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
  • Arlene Tucker, taiteilija, monimuotoisuus-asiantuntija
  • Kim Jotuni, kuvanveiston työmestari
  • Fjolla Hoxha, performanssitaiteilija
  • Pablo Alvarez, taiteilija, monimuotoisuus-asiantuntija
  • Maija Fox, taiteilija

Yhteistyökumppanit

 

Vastuuorganisaatio

Kuvanveiston opetusalue, Kuvataideakatemia

Yhteyshenkilöt

  • Frank Brümmel

    Lehtori, Kuvanveisto, Kuvataideakatemia
    +358408609514
    frank.brummel@uniarts.fi