Teatterikorkeakoulun toh­to­ri­ha­ku: näin laa­dit tut­ki­mus­suun­ni­tel­man

Yksityiskohtaiset ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Tutken Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman hakijoille.

Yleistä tutkimussuunnitelmasta

Tutkimussuunnitelman tulee sisältää mahdollisimman perusteellinen kuvaus tutkimusideasta, sen kontekstista ja toteuttamistavasta. Lisäksi tutkimussuunnitelmasta tulee käydä ilmi, minkälaisista tutkimuselementeistä suunniteltu väitöstutkimus koostuu. Tutkimuselementtejä ovat väitöstutkimuksen taiteelliset osat ja kommentaari tai näiden yhdistelmät. Tutkimussuunnitelman tulee noudattaa hyvää tieteellistä käytäntöä. 

Hyvä tutkimussuunnitelma luotaa kapeasti syvälle sen sijaan, että kuvailisi laveasti koko alaasi. Ensimmäisessä vaiheessa on hyvä kirjoittaa auki, miten näet tutkimuksesi olevan taiteellista tutkimusta eli mitä kysyt taiteellisen praktiikkasi kautta ja miksi, miten tutkimuksesi eri elementit vastaavat tutkimuskysymykseesi, millaisia teoreettisia tai käytännöllisiä lähtökohtia tutkimuksellasi on ja miten käytännössä ajattelit tutkimuksen toteuttaa. Voit käyttää tutkimuksesi toteutuksen kuvaamiseen myös budjettia ja lähdeluetteloa (erillisinä dokumentteina).

Kollaboratiivinen tutkimus

Kollaboratiivisessa tutkimuksessa useampi hakija osallistuu saman tutkimuskokonaisuuden tutkimiseen eri näkökulmista. Kullakin hakijalla tulee olla selkeästi itsenäinen osuus kokonaisuudessa. 

Kollaboratiivinen tutkimussuunnitelma ei voi edellyttää toisen hakijan sisäänpääsyä. Yhteistyö on toisin sanoen suunniteltava niin, että tutkimus on toteutettavissa, vaikka kaikki hakijat eivät pääsisi sisään tohtoriopintoihin.

Tutkimuselementit

Tutkimuselementit tulee luonnehtia tutkimussuunnitelmassa selkeästi ja niiden rooli tutkimuksessa tulee motivoida. Lisäksi tutkimussuunnitelmassa tulee esittää, miten tutkimuselementit julkistetaan tai julkaistaan, millaisia resursseja tähän tarvitaan ja minkälaisella aikataululla tutkimuksen kokonaisuus on tarkoitus toteuttaa.

Tutkimuselementtejä ovat väitöstutkimuksen taiteelliset osat ja kommentaari tai näiden yhdistelmät. Katso tarkemmin: Teatterikorkeakoulun tohtoriohjelman opetussuunnitelma 2021–2026

Suunnitelman pituus

Tutkimussuunnitelma saa olla korkeintaan 3 sivua ja 1000 sanaa pitkä. Välimerkit tai välilyönnit eivät vaikuta sanamäärään. Hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa raati vertailee tutkimussuunnitelmia ja arvioi niitä suhteessa valintakriteereihin. Hakemusten suuren määrän vuoksi arvostamme tiivistä ilmaisua ja suunnitelman selkeyttä. Osa hakijoista valitaan toiseen vaiheeseen, jossa tutkimussuunnitelmaa pyydetään laajentamaan ja tarkentamaan suhteessa valintakriteereihin.

Suunnitelman rakenne

  • Omasta taiteellisesta praktiikasta nouseva kysymys, jota haluan tutkia, ja miksi se on tärkeä.
  • Käytännölliset keinot ja välineet, joiden avulla aion tutkia tätä aihetta.
  • Teoreettiset lähteet, jotka tukevat kysymykseen vastaamista.
  • Tiivis kuvaus suunnitellun tutkimuksen vaiheista ja kestosta.

Tekoälyn hyödyntäminen ja plagiaatintunnistus

Hakijan tutkimussuunnitelma voidaan tarvittaessa tarkistaa Turnitin-tekstin alkuperän tunnistimella. Plagiointi eli luvatta lainaaminen on vakava hyvän tieteellisen tavan loukkaus. Plagiointia on esimerkiksi toisen tutkijan tekstin suora siteeraaminen ilman lainausmerkkejä, hieman muunnellun tekstin esittäminen itse kirjoitettuna tai tekoälyn tuottaman tekstin esittäminen omana tuotoksena. Jos herää epäilys, että tutkimussuunnitelma tai muu hakemuksen osa on muun kuin sinun itsesi tuottama, voi valintaraati tarkastaa dokumentin plagiaatintunnistusjärjestelmän avulla.

Tekoälyiksi kutsutut ohjelmistot kuten neuroverkkoihin pohjaavat konekääntimet (esim. Google Translate, DeepL) tai asiatekstiä tuottavat kielimallit (esim. ChatGPT) eivät yleensä tuota ymmärrettävää asiantuntijatekstiä esittävien taiteiden alalla. Ne voivat myös tuottaa plagiaatiksi laskettavaa, julkaistusta tutkimuksesta kopioitua materiaalia ilman lähdemerkintää. Emme suosittele niiden käyttämistä tutkimussuunnitelman tai muidenkaan hakemusmateriaalien tuottamisessa. Kolmannen hakuvaiheen haastattelussa joudut joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin itse.

Tutustu tohtoriohjelmaan Hakuohje toh­to­rioh­jel­maan