Opetusharjoittelu tanssin- ja teatteriopettajan maisteriohjelmissa

Lue, mitä opintoihin kuuluva opetusharjoittelu sisältää, tai miten voit ehdottaa yhteistyötä, jos haluat taidekasvatuksen osaamista omaan organisaatioosi tai oppilaitokseesi.

Opintoihin kuuluu kaksi laajaa harjoittelujaksoa

Maisteriohjelmiin sisältyy kaksi 10 opintopisteen laajuista opetusharjoittelun jaksoa.

  1. Ensimmäisen vuoden aikana tapahtuva Opetusharjoittelu 1 liittyy tutkivan oppimisen opintokokonaisuuteen. Keskiössä on tutkiva ote oman taideopettajuuden kehittämiseen; suunnittelun, kokeilun ja reflektion syklinen jatkumo.
  2. Toiseen opiskeluvuoteen kuuluvassa Opetusharjoittelu 2:ssa opiskelija suunnittelee ja toteuttaa itsenäisenä ja vastuullisena ryhmän vetäjänä taidepedagogisen projektin. Toinen harjoittelujakso liittyy usein kiinteästi opinnäytetyöhön.

Molemmissa harjoittelussa olennaista on toimiminen osana työyhteisöä tai -ryhmää, ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden sensitiivinen ja tilannekohtainen huomioiminen sekä rakentava ja vastuullinen vuorovaikutus.

Harjoittelun voi suorittaa eri tavoin oman kiinnostuksen mukaan. Opiskelija voi toteuttaa harjoittelujakson joko jossakin Taideyliopiston ulkopuolisessa organisaatiossa tai itsenäisesti ideoituna projektina, jota varten opiskelija kokoaa työryhmän.

Opiskelijat ovat tehneet harjoittelujaan muun muassa taiteen opetuksen parissa eri koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta korkeakouluopetukseen. Muita mahdollisia harjoittelukohteita ovat myös:

  • taiteen perusopetus
  • vapaan sivistystyön kurssit ja kansanopistolinjat
  • projektit ala- ja yläkouluissa ja lukioissa, sekä
  • sote-alan kontekstit.

Itsenäisesti toteutettavissa projekteissa opiskelijat ovat valmistaneet esimerkiksi esityksiä, tapahtumia, tutkivia työpajoja tai kursseja, usein monialaisissa työryhmissä.

Opetusharjoittelun muoto ja toteutus määräytyvät opiskelijan oman kiinnostuksen pohjalta. Tukena harjoittelujen suunnittelussa ja toteutuksessa ovat harjoitteluista vastaava opettaja, kullekin yksilöllisesti nimetty ohjaava opettaja sekä muut opiskelijat vertaistukiryhmänä.

Taideopettaja on yhteiskunnallinen toimija

Tanssin- ja teatteripedagogiikan, eli pedan, maisteriohjelmissa taideopettajuus ymmärretään yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuutena. Harjoittelujaksojen aikana opiskelija rakentaa oman näköistään opettajuutta ja yhteiskunnallista toimijuutta sekä saa konkreettista kokemusta erilaisista työyhteisöistä ja organisaatioista. Harjoittelu tarjoaa myös mahdollisuuden hahmotella omaa tulevaisuutta ja työllistymistä, turvallisesti kokeillen uusiakin työtapoja ja -ympäristöjä ja samalla laajentaen omaa ammatillista verkostoa.

Harjoittelijaopiskelija organisaatioosi tai kouluusi

Oletko kiinnostunut tarjoamaan opetusharjoittelumahdollisuuksia koulussasi tai organisaatiossasi?

Ota yhteyttä

Tiia Kurkela
suunnittelija

Tanssi- ja teatteripedagogiikan yksikkösivulle