Näin haet kansanmusiikin koulutusohjelmaan (kandidaatti + maisteri)
Kansanmusiikin 5,5-vuotisen koulutuksen valintaopas. Valintojen aikataulu, tarvittavat todistukset, ennakkotehtävät ja tietoa valintakokeisiin osallistumisesta.
Kansanmusiikin opinnoissa pääinstrumentti voi olla kantele, viulu, puhaltimet, harmonikka, mandoliini, kitara, huuliharppu, kontrabasso, lyömäsoittimet, laulu, kosketinsoitin tai jokin muu soitin. Opintoja on mahdollista painottaa luovaan muusikkouteen, pedagogiikkaan ja tutkimukseen.
Valintojen aikataulu 2025
- Hakuaika: Lähetä hakemus Opintopolussa 8.–22.1.2025 klo 15.00
- Ennakkotehtävät ja liitteet: Toimita hakemuksen liitteet ja mahdolliset ennakkotehtävät Opintopolussa viimeistään 29.1.2025 klo 15.00
- Hakukelpoisuus: Sibelius-Akatemia vahvistaa hakukelpoisuutesi viimeistään 7.3.2025
- Ensimmäisen vaiheen videotallenteen palautus: viimeistään 2.4.2025 klo 15.00
- Toinen vaihe (Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä): 14.–16.5.2025
- Kielitestin toimittaminen: Jos todistat kielitaitosi kielitestillä, toimita todistus testituloksestasi viimeistään 16.5.2025 klo 15.00
- Valintapäätös: Sibelius-Akatemia julkaisee valintapäätöksen 28.5.2025
- Opiskelupaikan vastaanotto: Vahvista opiskelupaikkasi viimeistään 10.7.2025 klo 15.00
- Vastaanota opiskelupaikkasi
- Tee lukuvuosi-ilmoittautuminen
- Jos valintasi on ehdollinen, toimita vaadittu tutkintotodistus
- Jos olet lukuvuosimaksuvelvollinen, maksa lukuvuosimaksusi
- Varasijoilta hyväksyminen: Varasijoilta hyväksyminen päättyy 5.8.2025 klo 15.00
- Opintojen aloittaminen: Uusien opiskelijoiden opinnot alkavat elokuussa 2025
Kuka voi hakea?
Opiskelemaan voi hakea henkilö, jolla on koulutusohjelmaan vaadittava pohjakoulutus ja riittävä kielitaito.
Sibelius-Akatemia toteaa jokaisen hakijan hakukelpoisuuden ennen valintakoetta.
Abiturientit ja muut tutkintotodistuksensa hakukeväänä saavat hakijat katsotaan hakuvaiheessa ehdollisesti hakukelpoiseksi. Valintapäätös on näiden hakijoiden osalta ehdollinen siihen asti, kunnes hakija toimittaa todistuksen suoritetusta tutkinnosta tai muista hakukelpoisuuteen vaadituista opinnoista. Todistus on toimitettava Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin viimeistään 10.7.2025 klo 15. Jos hakija ei toimita todistusta kyseiseen määräaikaan mennessä, opiskelupaikka peruuntuu.
Sibelius-Akatemia voi harkintansa mukaan hyväksyä todistukseksi myös oppilaitoksen antaman väliaikaisen tutkintotodistuksen, jos todistuksesta ilmenee, että hakija on tehnyt kaikki tutkintoon vaadittavat opintosuoritukset ja saa tutkintotodistuksen myöhemmin.
Opiskelijat valitaan Sibelius-Akatemiaan valintakoesuoritusten perusteella. Käytössä ei ole todistusvalintaa tai ensikertalaisten kiintiöitä.
Musiikin kandidaatin- ja maisterin tutkintoon johtava koulutus (3 + 2,5 vuotta)
Opiskelemaan voi hakea henkilö, joka on suorittanut vähintään jonkin seuraavista:
- suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate (IB) -tutkinto
- Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB)
- Reifeprüfung- tai Deutsche Internationale Abitur -tutkinto
- ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu suomalainen ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Cambridge Advanced International Certificate of Education -tutkinto (AICE)
- Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto tai ulkomailla suoritettu vähintään kandidaatin tutkintoa vastaava tutkinto.
Opiskelemaan voi lisäksi hakea henkilö, jolle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa.
Opiskelijavalinnassa kiinnitetään huomiota myös hakijan koulutettavuuteen. Kandidaattitasolta alkava koulutus on suunnattu hakijoille, joilla ei ole entuudestaan alan korkeakoulututkintoa. Mikäli hakijalla on valintaperusteiden mukainen kelpoisuus maisterin tutkintoon johtaviin opintoihin, hänet ohjataan hakeutumaan suoraan niihin.
Hakemiseen liittyviä rajoituksia
Hakija ei voi hakea samana vuonna sekä 5,5-vuotiseen että 2,5-vuotiseen koulutukseen samassa koulutusohjelmassa, pääaineessa tai pääinstrumentissa. Jos hakija kuitenkin jättää hakemuksen molempiin, Sibelius-Akatemia:
- huomioi hakemuksen 2,5-vuotiseen koulutukseen, mikäli hakija on siihen kelpoinen; tai
- huomioi hakemuksen 5,5-vuotiseen koulutukseen, jos hakijalla ei ole kelpoisuutta 2,5-vuotiseen koulutukseen.
Jos hakija on suorittanut Sibelius-Akatemiassa korkeakoulututkinnon, hän ei voi hakea uudestaan opiskelemaan samaan pääaineeseen (tai klassisen musiikin instrumenttiopinnoissa samaan pääinstrumenttiin), josta on valmistunut.
Perustutkintokoulutuksen opiskelijavalinta koskee hakijoita, joilla ei ole voimassa olevaa opiskeluoikeutta Taideyliopistossa haetun opiskeluoikeuden alkaessa. Taideyliopistossa kirjoilla oleva perustutkinto-opiskelija voi hakea opiskeluoikeuden vaihtoa Sibelius-Akatemian sisällä tai akatemioiden välillä. Opiskeluoikeuden vaihdon hakemisesta on erilliset ohjeet. Lue lisää yhden opiskeluoikeuden säännöstä täältä.
Kielitaitovaatimukset
Kansanmusiikin koulutusohjelman opetuskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Sinun tulee todistaa kielitaitosi jollain edellä mainituista kielistä annettuun määräaikaan mennessä. Pääosa ryhmäopetuksesta Sibelius-Akatemiassa tapahtuu kuitenkin suomen tai englannin kielellä.
Näin haet
Hae kevään ensimmäisessä yhteishaussa 8.–22.1.2025 klo 15.00 mennessä Opintopolku-järjestelmässä. Huomaathan, että Opintopolkuun ei tarvitse rekisteröityä ennen hakulomakkeen täyttämistä. Lue lisää ohjeita hakulomakkeen täyttämiseksi.
Voit lähettää hakuaikana vain yhden hakemuksen. Jos lähetät useampia hakemuksia, viimeisin jätetty hakemus jää voimaan ja aiemmin lähettämäsi hakemukset perutaan. Sibelius-Akatemia ei ilmoita hakijoille perutuista hakemuksista.
Toimita hakemuksen liitteet ja mahdolliset ennakkotehtävät annetun ohjeistuksen mukaisesti. Sinun tulee noudattaa hyvää tieteellistä ja taiteellista käytäntöä. Valintaan liittyvien dokumenttien tulee olla omiasi, eivätkä ne saa esittää muiden ideoita, tietoja, sanoja, kuvia, teoksia tai muuta materiaalia ilman riittävää viittausta. Tekoälyn vääränlainen käyttö voidaan tulkita vilpiksi, jolloin suoritus voidaan hylätä.
Hakemusmaksu
[päivitetty 18.12.2024]
EU:n, ETA:n tai Sveitsin ulkopuolelta tulevien hakijoiden on maksettava hakemusmaksu voidakseen hakea korkeakouluopintoihin. Jos olet edellä mainitun alueen ulkopuolelta ja haet kandidaatin tai maisterin tutkintoon Suomessa, joudut maksamaan hakemusmaksun.
Hakemusmaksun suuruus on 100 euroa. Opetushallitus kerää hakemusmaksun.
Hakemusmaksun maksaminen takaa, että hakemuksesi käsitellään tässä valintaoppaassa kuvatulla tavalla. Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.
Hakemuksen liitteet
Toimita vaaditut liitteet Opintopolku-järjestelmän kautta PDF-tiedostoina viimeistään 29.1.2025 klo 15.00.
Jos todistukset eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä, liitä mukaan virallinen käännös jollekin näistä kielistä (auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä käännös tai korkeakoulun myöntämä virallinen todistusliite, esimerkiksi Diploma Supplement). Itse tehtyjä tai muita epävirallisia käännöksiä ei hyväksytä.
Kaikilta hakijoilta vaadittavat liitteet:
- Tutkintotodistus ja opintosuoritusote suoritetusta pohjakoulutuksesta
- Jos suorittamasi tutkinto valmistuu vasta hakuajan päättymisen jälkeen, riittää, että toimitat tutkintotodistuksesi Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin viimeistään 10.7.2025 klo 15.00. Kaikkien hakijoiden tulee kuitenkin toimittaa opintosuoritusote jo hakuajan yhteydessä.
- Sinun ei tarvitse toimittaa todistusta pohjakoulutuksestasi (tutkintotodistus, opintosuoritusote), jos:
- olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen; tai
- olet suorittanut suomalaisen ammatillisen perustutkinnon vuonna 2017 tai sen jälkeen; tai
- olet suorittanut suomalaisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon vuonna 2018 tai sen jälkeen.
- Yllä mainituissa tapauksissa saamme tietosi sähköisestä tutkintorekisteristä. Sibelius-Akatemia pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja sähköpostitse.
- Jos kyseessä on ulkomainen tutkinto, Sibelius-Akatemia saattaa pyytää lisäselvitystä tutkinnon asemasta kyseisen maan koulutusjärjestelmässä.
- Todistus kielitaidosta
- Jos osoitat kielitaitosi aiempien opintojesi perusteella, tulee tutkintotodistuksesta tai sen liitteestä käydä selkeästi ilmi, millä kielellä tutkinto on suoritettu. Kielitaidon osoittavan tutkinnon tulee valmistua viimeistään 10.7.2025 klo 15.00.
- Jos et voi todistaa kielitaitoasi aiempien opintojesi perusteella, sinun tulee toimittaa Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin vaatimusten mukainen kansainvälinen kielitestitulos. Määräaika on ilmoitettu kunkin hakukohteen valintaoppaassa.
- Virallinen henkilötodistus
- Liitä hakemukseesi kopio passista, EU-henkilökortista tai suomalaisesta ajokortista. Henkilötodistusta käytetään hakijan henkilöllisyyden varmentamiseen etäyhteyden sekä videotallenteiden avulla toteutettavissa valintakokeen osioissa.
Englanninkieliseen koulutukseen hakevilta vaaditaan lisäksi:
- Lukuvuosimaksusta vapauttava asiakirja
- Jos haet opiskelemaan englanninkieliseen koulutusohjelmaan, olet lukuvuosimaksuvelvollinen, kunnes toimitat lukuvuosimaksusta vapauttavan asiakirjan.
- Lue lisää lukuvuosimaksusta ja siitä vapauttavista asiakirjoista.
Pakolaiset, pakolaiseen rinnastettavassa asemassa olevat tai turvapaikanhakijat
Jos olet pakolainen (sinulle on myönnetty turvapaikkaan perustuva oleskelulupa) tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa (sinulla on toissijaiseen suojeluun perustuva oleskelulupa tai sinulle on myönnetty tilapäinen suojelu), etkä voi todistaa tutkintoasi asiakirjoin, sinut voidaan siitä huolimatta todeta hakukelpoiseksi.
Toimita Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin:
- luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla; sekä
- pakolaisstatuksestasi kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös, oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella tai todistus tilapäisestä suojelusta).
Toimita vaaditut dokumentit sähköpostitse viimeistään 29.1.2025 klo 15.00 osoitteeseen siba.hakijapalvelut@uniarts.fi.
Sibelius-Akatemia ratkaisee hakukelpoisuutesi annetun selvityksen perusteella. Ratkaisu perustuu toimittamiisi epävirallisiin dokumentteihin tai sinulta pyydettyyn koulutusselvitykseen. Toimittamasi tiedot pyritään todentamaan tilanteeseen soveltuvin keinoin.
Pakolaisasemassa hakevan on todennettava opintoihin vaadittava kielitaito jollakin valintaperusteissa määritellyistä tavoista.
Ennakkotehtävät
Mahdolliset ennakkotehtävät on ilmoitettu hakukohteen valintaperusteissa. Ennakkotehtävät tulee palauttaa hakemuksen liitteenä viimeistään 29.1.2025 klo 15.00.
Ennakkotehtävistä tulee käydä selkeästi ilmi hakijan nimi ja hakukohde, johon ne liittyvät. Älä toimita muita kuin valintaperusteissa pyydettyjä tehtäviä. Lataa materiaalit Opintopolku-järjestelmään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Suuret tiedostot saattavat latautua jopa useamman tunnin ajan.
Sähköpostitse tai sähköpostin liitteenä toimitettuja ennakkotehtäviä ei käsitellä.
Valintakokeet
Sinut voidaan kutsua valintakokeisiin, jos:
- Olet tallentanut määräaikaan mennessä sähköisen hakemuksen ja vaaditut liitteet Opintopolku-järjestelmään; ja
- Sibelius-Akatemia on todennut sinut toimittamiesi asiakirjojen perusteella hakukelpoiseksi.
Kunkin hakukohteen valintakokeiden toteutus on kuvattu hakukohteen valintaoppaissa. Eri hakukohteiden valintakoeaikataulut voivat mennä päällekkäin. Jos olet hakenut useampaan hakukohteeseen, sinun on tällaisissa tilanteissa valittava minkä hakukohteen valintakokeisiin osallistut.
Hakukohteen valintakokeessa voi olla useita vaiheita ja vaiheisiin voi sisältyä useampia osakokeita. Jos et palauta kaikkia vaadittuja valintakoemateriaaleja, suorita hyväksytysti valintakokeen kaikkia pakollisia osakokeita tai valintakoesuorituksesi eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia, sinua ei voida valita opiskelijaksi.
Sibelius-Akatemia lähettää hakijoille valintakokeisiin osallistumisen ohjeet valintakoekutsussa. Tarkat kellonajat henkilökohtaisiin valintakoesuorituksiin vahvistetaan viimeistään valintakoepäivän aamuna. Henkilökohtaisia valintakoeaikoja ei voi muuttaa kuin pakottavista, hakijasta riippumattomista syistä. Tällaisia syitä ovat ylioppilaskirjoitukset (tai vastaavat) sekä onnettomuus tai äkillinen sairastuminen (lääkärintodistus vaaditaan). Näissä tapauksissa aikoja voidaan muuttaa vain valintalautakuntien työskentelyaikataulujen puitteissa.
Valintakoe on suljettu tilaisuus, johon osallistuu hakija, valintalautakunta ja sovitut avustajat (esimerkiksi säestäjä, harjoituskuoro, lautakunnan avustaja tai hakijan avustaja). Valintakoesuorituksia ei saa tallentaa.
Jos haluat perua osallistumisesi valintakokeeseen, ilmoita asiasta mahdollisimman pian Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin sähköpostilla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Jos tarvitset aisti- tai liikuntavamman, sairauden tai jonkun muun näihin verrattavissa olevan syyn takia erityisjärjestelyitä valintakokeessa, hae erillisellä hakemuksella oikeutta yksilöllisiin järjestelyihin valintakokeessa. Hakemus tulee toimittaa Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin viimeistään 29.1.2025 klo 15.00. Sinun tulee kuvata hakemuksessa tarvitsemasi valintakokeen yksilölliset järjestelyt sekä perustella näiden järjestelyjen tarve.
Toimita hakemuksesi liitteenä erikoislääkärin lausunto tai muu siihen rinnastettava asiantuntijalausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja yksilöllisen järjestelyn tarve.
Lue lisää yksilöllisistä järjestelyistä täältä.
Kansanmusiikin valintakoe
Tähän koulutukseen hakevilta hakijoilta ei vaadita ennakkotehtäviä. Kaikki hakemuksensa määräaikaan mennessä jättäneet ja hakukelpoisiksi todetut hakijat kutsutaan valintakokeeseen.
Ensimmäinen vaihe
Valintakokeen ensimmäinen vaihe toteutetaan videotallenteen avulla ja se sisältää seuraavat osakokeet:
- Soitto- ja laulukoe sekä ohjelmiston esittely
- Yhteismusisointikoe
Toimita seuraavat valintakoetehtävät Sibelius-Akatemiaan Opintopolku-järjestelmän kautta viimeistään 2.4.2025 klo 15.00:
1) Soitto- ja laulukoe sekä ohjelmiston esittely
Toimita arvioitavaksi videotallenne. Vastaat itse videotallenteen tuottamisesta.
Soitto- ja laulukokeen ohjelma:
- Pääinstrumentilla esitetty kokonaisuus, joka on kestoltaan enintään 10 minuuttia
- Kokonaisuuden tulee osoittaa soittimen tai laulun taidollista hallintaa sekä perehtyneisyyttä kansanmusiikin esitystapoihin
- Ohjelmisto voi koostua perinteisestä, uudesta sekä itse sävelletystä kansanmusiikista ja improvisaatiosta
- Kokonaisuuteen tulee sisältyä osuus, josta käy ilmi perehtyneisyytesi suomalaisiin, ja/tai pohjoismaisiin, ja/tai itämerensuomalaisiin, ja/tai alueen alkuperäiskansojen ja/tai vähemmistöjen perinteisiin laulun ja soiton tyyleihin
- Pääinstrumentin lisäksi esitykseen voi kuulua mahdollinen sivuinstrumentti- ja laulunäyte (vapaaehtoinen)
- Ohjelmiston esittämisen yhteydessä kerro, miten olet päätynyt kyseiseen ohjelmistovalintaan
- Esittele soittamasi/laulamasi kappaleet, mistä ne ovat peräisin ja miten/keneltä/mistä olet ne oppinut
- Kerro, miten olet työskennellyt tämän ohjelmiston parissa
- Avaa lyhyesti, miksi valitsit juuri nämä kappaleet tähän tilanteeseen
Kappaleet on esitettävä ulkoa ja ilman säestäjää (voit kuitenkin halutessasi säestää itse itseäsi). Basso- ja lyömäsoitinten soittajat saavat käyttää osassa ohjelmaa avustavaa muusikkoa.
Videotallennetta ei saa editoida. Yksittäinen teos täytyy tallentaa yhtäjaksoisesti leikkaamattomana ottona. Kaikkia teoksia ei kuitenkaan tarvitse tallentaa samalla kertaa. Yksittäiset teokset voi toimittaa Opintopolku-järjestelmän kautta erillisinä videotiedostoina, koko valintakoeohjelmaa ei tarvitse yhdistää yhdeksi videotallenteeksi.
Soita kameraan päin kääntyneenä niin, että kasvosi ja kätesi näkyvät koko ajan. Video ei saa olla liian kaukaa kuvattu. Sinun tulee näkyä kuvassa päästä polviin saakka.
2) Yhteismusisointikoe
Tee videotallenne, jossa soitat ja/tai laulat yhdessä äänitteen kanssa. Äänitteet lähetetään hakijoille viimeistään 3 viikkoa ennen tehtävien palautuspäivää. Voit laittaa äänitteen soimaan taustallesi stereoista tai erillisestä kaiuttimesta ja soittaa mukana. Mieti rooliasi esityksen aikana säestävän ja solistisen välillä: voit soittaa esim. melodiaa unisonossa, stemmaa, sointuja, improvisoida yms.
Laulaessa voit halutessasi käyttää mitä tahansa rekilaulumittaista tekstiä. Voit valita säkeet itse. Voit myös laulaa ilman sanoja. Kokeessa testataan yhteismusisointitaitoja, sanat eivät ole pääasia.
Tarkista videon äänenlaatu ja kiinnitä erityistä huomiota siihen, että saat taustanauhan soimaan yhtäaikaisesti ja tasapainoisella kuulokuvalla oman soittosi kanssa. Viritys: a = 442 hZ.
Videotallennetta ei saa editoida.
Soita ja/tai laula kameraan päin kääntyneenä niin, että kasvosi ja kätesi näkyvät koko ajan. Video ei saa olla liian kaukaa kuvattu. Sinun tulee näkyä kuvassa päästä polviin saakka.
Lautakunta kutsuu ensimmäisestä vaiheesta annettujen pisteiden perusteella enintään 15 hakijaa valintakokeen toiseen vaiheeseen. Tieto ensimmäisen vaiheen tuloksista lähetetään sähköpostitse.
Toinen vaihe
Valintakokeen toinen vaihe järjestetään Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä 14.–16.5.2026. Se sisältää seuraavat osakokeet:
- Soitto- ja laulukoe sekä haastattelu
- Musiikin hahmotustaitojen koe
- Ryhmätyöskentelykoe
- Motivaatioessee
Soitto- ja laulukoe sekä haastattelu
Esitä toisen vaiheen soitto- ja laulukokeessa kokonaisuus, joka on kestoltaan enintään 15 minuuttia.
- Kokonaisuuden tulee osoittaa soittimen tai laulun taidollista hallintaa sekä perehtyneisyyttä kansanmusiikin esitystapoihin
- Ohjelmisto voi koostua perinteisestä, uudesta sekä itse sävelletystä kansanmusiikista ja improvisaatiosta
- Kokonaisuuteen tulee sisältyä osuus, josta käy ilmi perehtyneisyytesi suomalaisiin ja/tai pohjoismaisiin ja/tai itämerensuomalaisiin ja/tai alueen alkuperäiskansojen ja/tai vähemmistöjen perinteisiin laulun- ja soiton tyyleihin
- Toisen vaiheen ohjelmiston tulee olla eri kuin ensimmäisessä vaiheessa
- Pääinstrumentin osuuden lisäksi esitykseen tulee sisältyä soittajilla laulunäyte ja laulajilla soittonäyte. Voit sisällyttää kokonaisuuteen myös sivuinstrumenttiosuuksia.
Kappaleet on esitettävä ulkoa ja ilman säestäjää (voit kuitenkin halutessasi säestää itse itseäsi). Basso- ja lyömäsoitinten soittajat saavat käyttää osassa ohjelmaa avustavaa muusikkoa.
Lautakunta haastattelee sinua kokeen yhteydessä.
Musiikin hahmotustaitojen koe
Kokeessa on nuotinnostehtävä, prima vista -tehtävä ja rytmismelodisia toistotehtäviä. Kokeeseen sisältyy myös melodian opettelua kuulonvaraisesti pääinstrumentillasi.
Ryhmätyöskentelykoe
Tarkemmat tehtävää koskevat ohjeet annetaan paikan päällä. Tarvitset kokeessa omaa instrumenttisiasi.
Motivaatioessee
Valmistaudu vastaamaan kirjallisesti seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haluat kansanmusiikin ammattilaiseksi?
- Miten haluat vaikuttaa kansanmusiikin tulevaisuuteen?
Valintakokeen arviointi
Hakukohteittain nimetyt valintalautakunnat arvioivat hakijoiden valintakoesuoritukset.
Lautakunta arvioi valintakoesuorituksen perusteella tietojasi, taitojasi ja valmiuksiasi sekä edellytyksiäsi suorittaa tutkintoon johtavat opinnot tutkinnolle määritellyssä ohjeellisessa ajassa. Arvioinnissa otetaan huomioon aiemman koulutuksesi ja kokemuksesi näkyminen osaamisessasi sekä osaamisesi suhteessa opetussuunnitelman tavoitteisiin. Koulutettavuuttasi arvioidessa otetaan huomioon myös se, että uuden tutkinnon tulee tuottaa sinulle riittävästi uutta osaamista.
Lisäksi kansanmusiikin valintakokeessa lautakunta arvioi taitojasi, tietojasi ja valmiuksiasi toimia kansanmusiikin laaja-alaisena osaajana. Arvioitavia asioita ovat:
- Soittimen, soittimien tai laulun taidollinen ja tekninen hallinta (ml. improvisaatiotaito)
- Kansanmusiikin tuntemus: esitystavat, historia, improvisaatio sekä suomalaiset/pohjoismaiset/saamelaiset/itämerensuomalaiset/alueen alkuperäiskansojen perinteiset laulun ja soiton tyylit
- Kansanmusiikille tyypilliset taidolliset ja ilmaisulliset valmiudet (kuulonvaraisen musisoinnin kyky, tyypillinen fraseeraus ja poljento)
- Yhteismusisointi ja yhteistyötaidot, kuten kyky työskennellä erilaisten ihmisten kanssa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi
- Musiikin hahmotustaidot: musiikillinen hahmotuskyky, äänten erottelukyky, sävelmuisti ja musiikinteorian valmiudet
- Motivaatio ja kyky ilmaista tavoitteitasi sekä näkemyksiäsi alasta ja omasta toiminnastasi suhteessa kansanmusiikin alaan ja ympäröivään maailmaan. Kirjoitusta arvioidessa kiinnitetään huomiota sisällön lisäksi myös kirjallisen ilmaisun laatuun.
Valintakoesuoritusten pisteytys
Valintakokeen kummassakin vaiheessa lautakunta arvioi suorituksesi soitto- ja laulukokeessa asteikolla 0–25 pistettä. Muissa osakokeissa lautakunta arvioi suorituksesi asteikolla 0–5 pistettä.
Ensimmäisessä vaiheessa osakokeita painotetaan seuraavasti:
- Soitto- ja laulukoe sekä ohjelmiston esittely 70 %
- Yhteismusisointikoe 30 %
Toisessa vaiheessa osakokeita painotetaan seuraavasti seuraavasti:
- Soitto- ja laulukoe sekä haastattelu 65 %
- Musiikin hahmotustaitojen koe 15 %
- Ryhmätyöskentelykoe 10 %
- Motivaatioessee 10 %
Toisen vaiheen pisteet pohjautuvat kokonaisarvioon hakijan valintakoesuorituksista molemmissa vaiheissa. Toisen vaiheen pisteet jäävät hakijan lopullisiksi pisteiksi.
Opiskelijavalinnan tulokset
Valintalautakunnat sijoittavat kunkin hakukohteen hakijat paremmuusjärjestykseen valintakoemenestyksen mukaan. Lopullisen päätöksen eri hakukohteisiin valittavista opiskelijoista ja varasijoille asetettavista hakijoista tekee Sibelius-Akatemian dekaani.
Pisteissä parhaiten sijoittuneille, valintakriteerit täyttäville hakijoille tarjotaan opiskelupaikkaa. Koulutukseen valittujen opiskelijoiden jälkeen pisteiden mukaisessa järjestyksessä seuraavaksi sijoittuneita hakijoita voidaan sijoittaa varasijajonoon odottamaan mahdollisesti myöhemmin aukeavaa opiskelupaikkaa. Varasijat ovat hakukohde- tai jonokohtaisia, mikäli hakukohteella on useampi jono.
Opiskelupaikka voi vapautua varasijalle asetetulle hakijalle vain, jos joku ko. hakukohteeseen valituista ei ota opiskelupaikkaa vastaan tai ehdollisesti valittu hakija ei toimita vaadittua todistusta määräaikaan mennessä. Mikäli hakukohteeseen ei ole asetettu henkilöitä varasijalle valintapäätöksen yhteydessä, ei varasijalaisia ole mahdollista valita myöhemmin saman valintakierroksen aikana, vaikka kaikki valitut eivät ottaisi tarjottua opiskelupaikkaa vastaan.
Kaikkiin hakukohteisiin ei välttämättä valita uusia opiskelijoita, mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole. Jos hakukohteeseen ei valita uusia opiskelijoita, ei ketään voida myöskään asettaa varasijalle kyseisessä hakukohteessa.
Tulosten julkaisu
Valintakokeiden tulokset julkaistaan Taideyliopiston www-sivuilla sisältäen ne henkilöt, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisemiseen internetissä. Lisäksi näet oman tilanteesi Opintopolusta.
Valituille ja varasijoilla oleville lähetetään tieto valintakokeiden tuloksista sähköpostitse. Muille hakijoille ei ilmoiteta valinnan tuloksista sähköpostitse.
Valintakoepalaute
Voit pyytää palautetta valintakoesuorituksestasi. Palautteessa sinulle annetaan tieto siitä, miten valintaperusteissa ilmoitettuja arviointikriteerejä on sovellettu valintakoesuorituksesi arvioinnissa. Ohjeet palautteen pyytämiseen julkaistaan Taideyliopiston www-sivuilla valintapäätöksen julkaisun yhteydessä.
Oikaisuvaatimus
Mikäli koet Sibelius-Akatemian toimineen valintaperusteidensa vastaisesti, voit hakea Sibelius-Akatemialta oikaisua opiskelijavalintapäätökseen kirjallisesti 14 päivän kuluessa valintatuloksen julkistamisesta.
Oikaisumenettelyä ei ole tarkoitettu palautteen saamista varten, lisätietojen saamiseksi valinnasta tai uuden arvioinnin pyytämiseksi ilman perusteluja.
Lue lisää oikaisumenettelystä täältä.
Opiskelupaikan vastaanottaminen ja opintojen aloittaminen
Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 10.7.2025 klo 15. Myöhässä saapuneita ilmoituksia ei oteta huomioon.
Opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus on sitova eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa. Jos otat opiskelupaikan vastaan ja luovut siitä myöhemmin, sinun katsotaan vastaanottaneen opiskelupaikan ko. lukukautena (ks. yhden korkeakoulupaikan säännös).
Lukuvuosimaksut ja lukuvuosimaksuhuojennukset
Taideyliopisto perii EU- ja ETA-maiden ja Sveitsin ulkopuolelta tulevilta vieraskielisessä perustutkintokoulutuksessa opiskelevilta opiskelijoilta lukuvuosimaksun. Sibelius-Akatemian opiskelijavalinnoissa lukuvuosimaksu koskee hakijoita, jotka hakevat englanninkieliseen koulutukseen. Maksu pysyy samansuuruisena ko. opiskelijalle myönnetyn lakisääteisen tutkinnonsuoritusoikeuden ajan.
Jos haet opiskelemaan englannin kielellä, ilmoita hakulomakkeella, mikäli sinulla on maksuvelvollisuudesta vapauttava dokumentti ja toimita se hakijapalveluihin annettuun määräaikaan mennessä. Jos maksuvelvollisuuteen liittyvässä tilanteessa tapahtuu osaltasi muutos hakuajan päättymisen jälkeen, ole yhteydessä hakijapalveluihin välittömästi.
Taideyliopistossa on käytössä apurahajärjestelmä, jonka puitteissa voidaan myöntää maksuhuojennuksia lukuvuosimaksuvelvollisille opiskelijoille. Apurahajärjestelmää sovelletaan opiskelijoihin, joiden opiskeluoikeus Taideyliopistossa on alkanut ennen 1.8.2026.
Jos olet maksuvelvollisen hakija, ilmoita hakulomakkeella, haluatko hakea Taideyliopistolta lukuvuosimaksuhuojennusta mikäli tulet valituksi opiskelijaksi. Apurahoja myönnetään lukuvuodeksi kerrallaan opiskelijoiden hakemusten perusteella. Uusien opiskelijoiden yliopiston apurahajärjestelmästä myönnetyt lukuvuosimaksuhuojennukset ovat 50 % ensimmäiselle lukuvuodelle.
Lue lisää lukuvuosimaksuista Taideyliopistossa.
Opintojen aloittaminen
Opinnot alkavat elokuun puolivälissä orientaatioperiodilla, joka on pakollinen osa kaikkien uusien opiskelijoiden opintoja. Uudet opiskelijat saavat tarkempia tietoja opintojen aloittamisesta hyväksymiskirjeen mukana.
Sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi yliopistoon hyväksymiskirjeessä olevien ohjeiden mukaisesti. Voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenasi ainoastaan lakisääteisistä syistä. Hae poissaolo-oikeutta kirjallisesti ennen lukuvuosi-ilmoittautumisen päättymistä. Toimita hakemuksesi mukana poissaolon oikeuttava todistus.
Lue lisää poissaolosta ensimmäisenä opiskeluvuonna.
Kysymyksiä?
Voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse osoitteessa siba.hakijapalvelut@uniarts.fi.
Jos sinulla on kysymyksiä, tarkista ensin, että kysymykseesi ei ole jo vastattu Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivulla. Sivua päivitetään koko ajan, käythän tarkistamassa sivun uusien kysymysten varalta tasaisin väliajoin. Huomaathan, että emme periaatteessa kuitenkaan selitä valintakoetehtäviä. Ohjeet ovat hakuoppaassa.
Jos sinulla on kysyttävää liittyen opiskelijan arkeen ja opiskelijaelämään Sibelius-Akatemiassa, voit olla yhteydessä opiskelijalähettiläisiimme osoitteessa siba.student.ambassadors@uniarts.fi.
Instagram Live: Kysy hakemisesta Sibelius-Akatemiaan
Kiinnostaako opiskelu Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa? Hakuaika lähestyy: 8.-22. tammikuuta 2025!
Tule kysymään ja kuulolle IG Liveen torstaina 12.12.2024 klo 17-18. Mukana Sibelius-Akatemian opiskelijoita, henkilökuntaa ja hakijapalvelut.
IG Live Taideyliopiston Instagramissa osoitteessa: https://www.instagram.com/uniartshelsinki/