Näin haet Esit­tä­vien tai­tei­den tai­teel­li­sen tut­ki­muk­sen toh­to­rioh­jel­maan

Tutustu Teatterikorkeakoulun vuonna 2025 alkavien tohtoriopintojen hakuohjeisiin ja valintavaatimuksiin. Hakuaika on 2.-16.9.2024.

Hakuaika ja hakemuksen täyttäminen

Hakuaika alkaa 2.9.2024 kello 9.00 (paikallista Suomen aikaa, UTC+3). Hakuohjeen mukaisen sähköisen hakemuksen tulee olla toimitettuna määräaikaan 16.9.2024 kello 15.00 mennessä (paikallista Suomen aikaa, UTC+3). Hakeminen tapahtuu verkossa Opintopolku-palvelun kautta. Hakulomakkeen linkki avautuu hakuajan alkaessa.

Hakemuksen tulee sisältää Opintopolussa täytetty sähköinen hakulomake sekä hakemuksen liitteet sähköisessä muodossa. Kaikkien liitteiden tulee olla perillä Opintopolku-palvelun kautta lähetettyinä hakuajan määräaikaan mennessä.

Hakemuksen voi laatia suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Hakemukset vain Opintopolku-palvelun kautta

Arvioimme ainoastaan Opintopolku-alustalle ladatut materiaalit. Ulkoisille verkkosivuille tai tietolähteisiin viittaavia linkkejä ei käsitellä. Postitettuja, kuriiripalvelulla lähetettyjä, itse paikan päälle tuotuja tai sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia tai hakemuksen osia ei käsitellä.

Kun olet lähettänyt hakulomakkeen, saat vahvistusviestin sähköpostitse.

Opintopolkuun liittyvissä teknisissä ongelmissa ota yhteyttä: teak.doctoral.admissions@uniarts.fi.

Muistathan varata prosessiin riittävästi aikaa, koska hakuaika on ehdoton.

Ylipitkiä tai puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Linkki hakulomakkeeseen Opintopolussa lisätään tähän hakuajan alkaessa 2.9.2024 klo 9.00.

Sisäänottomäärä

Teatterikorkeakoulu ottaa enintään 8 (kahdeksan) uutta tohtorikoulutettavaa aloittamaan tanssitaiteen, teatteritaiteen tai taiteen tohtorin opintonsa Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmassa syksyllä 2025.

Jos suunnittelet kollaboratiivisen väitöstutkimuksen tekemistä osana tohtorintutkintoasi, esitä tutkimussuunnitelmassa oma yksilöitävissä oleva tutkimusaiheesi ja miten oma taiteellinen tutkimuksesi nivoutuu yhteistoiminnalliseen tutkimusprojektiin. Kollaboratiivinen tutkimussuunnitelma ei voi edellyttää toisen hakijan tai toisten hakijoiden sisäänpääsyä. Jätä hakemus ja kaikki vaadittavat liitteet Opintopolkuun itsenäisesti.

Hakemuksen sisältö

Sähköinen hakulomake, jonka liitteinä seuraavat dokumentit pdf-muodossa:

  • Tutkimussuunnitelma, enintään 1000 sanaa.
    • Mahdollisimman perusteellinen kuvaus tutkimusideasta, sen kontekstista ja toteuttamistavasta.
    • Minkälaisista tutkimuselementeistä suunniteltu väitöstutkimus koostuu. Tutkimuselementtejä ovat väitöstutkimuksen taiteelliset osat ja kommentaari tai näiden yhdistelmät. Katso tarkemmin opetussuunnitelmasta. Tutkimuselementit tulee luonnehtia selkeästi ja niiden rooli tutkimuksessa tulee motivoida.
    • Lisäksi tutkimussuunnitelmassa tulee esittää, miten tutkimuselementit julkistetaan tai julkaistaan, millaisia resursseja ne tarvitsevat ja minkälaisella aikataululla ne on tarkoitettu toteutettavaksi.
    • Huomioi valintakriteerit tutkimussuunnitelmaa kirjoittaessasi.
    • Lue tarkempi ohje tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen.
  • Tutkimussuunnitelman tiivistelmä englanniksi.
  • Alustava kirjallisuusluettelo.
  • Alustava rahoitussuunnitelma.
  • Ansioluettelo (enintään 3 sivua).
    • Henkilötiedot (myös syntymävuosi).
    • Aiempi koulutus.
    • Taiteellinen ja/tai pedagoginen toiminta, julkaisut sekä muut meriitit, joiden hakija katsoo tukevan tohtoriopintoja.
  • Oikeaksi todistetut jäljennökset tutkintotodistuksista sekä mahdollinen kielitaitotodistus sähköisessä muodossa.
  • Jos hakija on suorittanut tutkinnon ulkomailla, hakemukseen liitetään selvitys tutkinnon asemasta kyseisen maan koulutusjärjestelmässä joko suomen, ruotsin tai englannin kielellä.
  • Lyhyt portfolio hakijan keskeiseksi katsomasta taiteellisesta toiminnasta (enintään 5 sivua vastaava määrä ja/tai 15 minuuttia audiovisuaalista materiaalia).

Video- tai audiotiedostojen liittäminen

Hyväksytyt tiedostomuodot liikkuvalle kuvalle ja äänimateriaalille ovat seuraavat:

  • Digitaalinen tiedosto H264 kompressiolla (max. tiedostokoko 1GB)
  • Audio: mp3, m4a, aiff, wma, wav, aac
  • Video: mpeg, mpg, mp4, mov, avi, wmv, m4v, vob

Nimeä liitetiedostot seuraavan mallin mukaan: sukunimi_etunimi_tiedoston nimi (esim. meikalainen_matti_tutkimussuunnitelma). Tiedoston nimessä ei pidä käyttää skandinaavisia merkkejä (ö, ä, å) tai erikoismerkkejä.

Tutkimussuunnitelma

Tutkimussuunnitelman tulee sisältää mahdollisimman perusteellinen kuvaus tutkimusideasta, sen kontekstista ja toteuttamistavasta.

Tutkimussuunnitelman tulee noudattaa hyvää tieteellistä käytäntöä. Hakijan tutkimussuunnitelma voidaan tarvittaessa tarkistaa Turnitin-plagiaatintunnistusjärjestelmän avulla.

Kuka voi hakea

Hakija, jolla on vaadittu koulutustausta, joka on todistanut kielitaitonsa vaaditulla tavalla, ja joka on toimittanut hakemuksen vaadittuine liitteineen määräajassa, todetaan hakuajan päätyttyä hakukelpoiseksi. Hakukelpoisiksi todettujen hakijoiden hakemukset arvioidaan, ja arvioinnin perusteella osa hakijoista kutsutaan opiskelijavalinnan seuraavaan vaiheeseen.

Koulutustausta

Tohtorin tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, joka on suorittanut: 

  • soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon
  • soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon
  • soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.

Tohtoriopiskelijaksi voidaan myös hyväksyä henkilö, jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Yliopisto voi edellyttää jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. (Yliopistolaki 24.7.2009/558, 37§)

Kielitaito tohtoriopinnoissa

Pääosa Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman opetuksesta tapahtuu suomen ja englannin kielellä. Opetusta ei järjestetä ruotsin kielellä mutta itse tutkimuksen voi kuitenkin tehdä myös ruotsiksi. Hakijan tulee osoittaa suomen, ruotsin tai englannin kielen kielitaito hakuaikana joko aiemmilla opinnoilla tai todistuksella hyväksytysti suoritetusta kielitestistä.

Hakukelpoisuuden todistaminen

Koulutustaustan osoittaminen

Koulutustausta osoitetaan tutkinto- tai koulutustodistuksella. Jos hakija on suorittanut tutkinnon ulkomailla, hakemuksen tulee sisältää selvitys tutkinnon asemasta kyseisen maan koulutusjärjestelmässä joko suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Selvitys voi olla Diploma Supplement tai oppilaitoksen antama selvitys tutkinnon asemasta opiskelumaan koulutusjärjestelmässä. Eli selvitys siitä, antaako tutkinto asianomaisessa maassa kelpoisuuden vastaaviin tohtoritason korkeakouluopintoihin.

Jos et ole valmistunut vielä, mutta saat tutkintotodistuksen ennen opinto-oikeuden alkamista, voit toimittaa sen hakupalveluun teak.doctoral.admissions@uniarts.fi viimeistään 31.7.2025 klo 15.00 mennessä (paikallista Suomen aikaa, UTC+3).

Jos todistuksesi on muulla kuin englannin, suomen tai ruotsin kielellä, tulee dokumentit käännättää virallisella kielenkääntäjällä englantiin, suomeen tai ruotsiin. Käännös on virallinen, jos sen on tehnyt tutkinnon myöntänyt korkeakoulu tai virallinen kielenkääntäjä. Virallisen kielenkääntäjän käännöksissä tulee olla kääntäjän leima ja allekirjoitus.

Kielitaidon todistaminen

Kielitaito tulee todistaa hakuaikana joko hakijan aiemmilla opinnoilla tai todistuksella hyväksytysti suoritetusta kielitestistä. Kielitaidon osoittaminen on erityisen tärkeää jatko-opintovaiheessa, joten varmistamme, että hakijoilla on riittävät taidot jatko-opinnoissa suoriutumiseen. Äidinkieli ei yksin riitä todistukseksi kielitaidosta.

Valintakriteerit

  1. Tutkimussuunnitelman taiteellinen, tieteellinen ja tutkimuksellinen laatu:
    • tutkimuskysymyksen relevanssi,
    • tutkimussuunnitelman johdonmukaisuus, analyyttisyys ja selkeys,
    • taiteellisen ja teoreettisen viitekehyksen tuntemus,
    • suunnitellun väitöstutkimuksen elementtien (sisältäen taiteelliset osat) kuvaus ja perustelut.
  2. Tutkimussuunnitelman kytkeytyminen johonkin Teatterikorkeakoulun edustamaan alaan ja siihen liittyvään tutkimukseen.
  3. Tutkimussuunnitelman soveltuvuus opetussuunnitelmassa kuvattuun tutkinnon rakenteeseen ja oppimistavoitteisiin.
  4. Tutkimussuunnitelman käytännöllinen toteutettavuus: resurssointi, puitteet ja aikataulu.
  5. Vahva ammatillinen kokemus ja ansiot jollakin Teatterikorkeakoulun edustamalla taiteen alalla.
  6. Valmius kehittää tutkimussuunnitelmaa tehtävänannon perusteella.
  7. Valmius pitkäjänteiseen opiskeluun ja tutkimustyöhön.

Valintaprosessi ja aikataulu

Valintaraati

Tohtorikoulutettavien valintaa hoitaa valintaraati, joka koostuu Tutken akateemisen henkilöstön edustajista sekä Teatterikorkeakoulun koulutusohjelmien professoreista, lehtoreista ja tutkijoista.

Mikäli joku näistä on henkilö, jonka kanssa olet tehnyt läheistä yhteistyötä (esimerkiksi taideprojektia tai tutkimushanketta), joka on ollut esihenkilösi tai alaisesi, tai joka on toiminut opinnäytteesi nimettynä ohjaajana tai tarkastajana viimeisen kolmen vuoden aikana, hän on velvollinen jääväämään itsensä hakemuksesi arvioinnissa.

Vaiheet

Valintamenettely on kolmivaiheinen.

  1. Ensimmäisessä vaiheessa valintaraati valitsee hakemusten perusteella jatkoon etenevät hakijat.
  2. Toisessa vaiheessa hakijat tarkentavat tutkimussuunnitelmaansa tehtävänannon mukaisesti.
  3. Kolmannen vaiheen haastatteluissa valintaraadilla on mahdollisuus kysyä tarkentavia kysymyksiä hakijalta ja hakijan valintaraadilta.

Kolmannen vaiheen jälkeen valintaraati tekee ehdotuksen valittavista uusista tohtorikoulutettavista, jonka jälkeen Teatterikorkeakoulun dekaani päättää opiskelijaksi ottamisesta.

Aikataulu

  • 2.9.2024: Hakuaika alkaa klo 9.00 (paikallista Suomen aikaa, UTC+3)
  • 16.9.2024 Hakuaika päättyy klo 15.00 (paikallista Suomen aikaa, UTC+3): Hakijan hakukelpoisuus arvioidaan hakuajan päätyttyä ja hakijalta pyydetään hakemuksen täydennystä tarvittaessa seuraavista: tutkintotodistus, tutkinnon asema koulutusjärjestelmässä, kielitaitotodistus. Muita liitteitä ei pyydetä täydentämään.
  • 27.9.2024. Hakemusten täydennysaika päättyy klo 15 (paikallista Suomen aikaa, UTC+3)
  • Loka–marraskuu 2024: 1. vaihe: Valintaraati käsittelee hakemukset ja päättää jatkoon etenevistä hakijoista, joille lähetetään tutkimussuunnitelmaa tarkentava valintatehtävä.
  • Joulukuu 2024–tammikuun 2025 ensimmäinen viikko: Hakija tarkentaa tutkimussuunnitelmaa tehtävänannon mukaisesti.
  • 7.1.2025 Tarkennetun tutkimussuunnitelman viimeinen palautuspäivä. Palautusaika päättyy klo 15 (paikallista Suomen aikaa, huom! talviaika UTC+2).
  • Tammikuu 2025: 2. vaihe: Valintaraati päättää tarkennettujen tutkimussuunnitelmien perusteella haastatteluun kutsuttavista hakijoista. Kutsut haastatteluun lähetetään viimeistään 3.2.2025.
  • 13.–14.2.2025: 3. vaihe: Valintaraati haastattelee jatkoon edenneet hakijat.
  • Maaliskuu 2025: Valintaraati tekee ehdotuksen valittavista tohtorikoulutettavista. Teatterikorkeakoulun dekaani päättää opiskelijaksi ottamisesta.
  • 10.3.2025: Valintatulokset julkaistaan.

Hakijan kannattaa varata itselleen rauhoitettua aikaa tutkimussuunnitelman jatkotyöstämiseen joulukuun 2024 alusta tammikuun ensimmäisen viikon loppuun 2025.

Hakemusten täydennysajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin voit vielä toimittaa tutkintotodistuksen, tutkintotodistuksen käännöksen, todistuksen tutkinnon asemasta tutkinnon suoritusmaan koulutusjärjestelmässä, tai kielitaidon osoittavan todistuksen. Jos saat täydennyspyynnön, voit lisätä puuttuvan liitteen Opintopolussa

Ota yhteys teak.doctoral.admissions@uniarts.fi, jos et saa liitteitä teknisesti vietyä Opintopolkuun.

Tulosten ilmoittaminen

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan 10.3.2025 Taideyliopiston verkkosivuilla niiden hakijoiden osalta, jotka ovat hakulomakkeessa antaneet luvan nimensä julkaisemiseen. Hyväksytyille lähetetään tieto opiskelijavalinnan tuloksista sähköpostitse valintapäätösten julkaisupäivänä.

Palaute hakemuksesta

Jos et tule valituksi, voit halutessasi saada palautetta hakemuksestasi. Tarjoamme rajoitetusti palauteaikoja valintojen päättymisen jälkeen maalis-toukokuussa 2025. Saat palautemahdollisuudesta lisätietoja Tutkesta saamassasi päätöskirjeessä.

Oikaisuhakemus

Yliopistolain (L558/2009) 82 §:n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tulosten julkaisemisesta. Oikaisuhakemus on tehtävä kirjallisesti ja toimitettava Taideyliopiston kirjaamoon.

Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Yhteystiedot ja kysymykset

Jos et löydä vastausta kysymykseesi tästä hakuohjeesta tai koulutusta esittelevältä sivulta, lähetä sähköpostia osoitteeseen teak.doctoral.admissions@uniarts.fi. Älä ole yhteydessä Teatterikorkeakoulun opetus- ja tutkimushenkilökuntaan, se ei paranna mahdollisuuksiasi tulla valituksi. 

Lisätiedot

teak.doctoral.admissions@uniarts.fi

Tutustu koulutuksen sisältöön