Ruotsinkielinen näyttelijäntaide, kandidaatti ja maisteri

Kehitä näyttelijäntaitoja, joita voit soveltaa laajasti työelämässä.

Kuva esityksestä Homo Line (2024). Kuvaaja: Ananya Tanttu

Miksi meille?

Jos olet kiinnostunut suuremmassa mittakaavassa tapahtuvasta muutoksesta, ratkaisevaa on näyttelijäntaide ja näyttelijän keho. Näyttelijän tuntematon, ilmeinen, mahdoton keho. Koulutusohjelmamme on Suomen ainoa ruotsinkielinen esittävän taiteen yliopistokoulutus. Ohjelma tukee opiskelijan polkua kohti itsenäistä taiteilijuutta ja haluaa siten tarjota inspiraatiota ja kulttuurisia impulsseja teatterialalle Suomessa. Koulutusohjelma toimii aktiivisesti yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ja Taideyliopiston akatemioiden muiden ohjelmien kanssa sekä toimii aktiivisissa paikallisessa, pohjoismaisessa ja kansainvälisissä verkostoissa.

Sisältö ja tavoitteet

Näyttelijäkoulutuksen suorittaminen tarkoittaa näyttelemisen asiantuntijaksi tulemista teoriassa ja käytännössä. Koulutus liittyy taiteelliseen tutkimukseen ja nykyaikaiseen monitieteiseen näyttämötaiteeseen. Tavoitteena on kouluttaa yhteistyökykyisiä näyttelijöitä, jotka kykenevät vaikuttamaan niin taiteen perinteisiin kuin sen tulevaisuuteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Koulutusohjelman pedagoginen filosofia perustuu uteliaisuuteen ja sitoutumiseen. Pedagogiikan lähtökohtana on, että jokaisen yksilön oppimisprosessi on dynaaminen, että se tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja että jokainen opiskelija integroi koulutuksen eri aiheet yksilöllisesti. Opiskelijoiden ja opettajien kohtaaminen alkaa olemassa olevien valtasuhteiden ja institutionaalisten rakenteiden kyseenalaistamisesta. Koulutusohjelman credo on, että tieto ei edellytä koulutusprosessia, vaan on sen tulos.

Koulutusohjelman tehtävänä on kehittää ja innostaa ruotsinkielistä esittävää taidetta Suomessa, mikä tarkoittaa näyttelijöiden kouluttamista laajempaa sitoutumista. Siksi koulutusohjelma on aktiivisesti mukana pohjoismaisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Kaikilla opiskelijoilla on muun muassa mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa vaihto-opiskelu tai harjoittelu ulkomailla.

Kandidaatti- ja maisteriopinnot

Opiskelu on päätoimista lukuvuosisuunnitelman ja aikataulun mukaan. Opetus on pääosin pakollista kandidaattiohjelmassa ja valinnanvaraisuus on laajempaa maisteriohjelmassa. Opiskelijat noudattavat pääsääntöisesti oman vuosikurssinsa opetusta, mutta tarjolla on myös yhteisopetusta muiden vuosikurssien ja koulutusohjelmien kanssa. Opetus on yleensä ryhmämuotoista, mutta myös yksilöopetusta on tarjolla.

Koulutus on viisivuotinen, mutta kaksivuotisiin maisteriopintoihin on tarjolla myös erillisvalinta. Kolmivuotisen kandidaatin tutkinnon opintojen tavoitteena on, että opiskelija osaa tutkinnon suorittamisen jälkeen soveltaa näyttelijäntyön edellyttämiä perustaitoja. Kaksivuotisen maisterintutkinnon opinnoissa opiskelija kehittää ja syventää taiteilijuuttaan ja laajentaa teatterinäkemystään.

Opetus koostuu seuraavista opintokokonaisuuksista: näytteleminen; liike, ääni ja musiikki; konteksti; yleiset opinnot; valinnaiset opinnot; syventävät opinnot; ja opinnäytetyö. Opetuksen sisältöä läpäisee kaikkien opintokokonaisuuksien aktiivinen purkaminen. Tutkinto- ja opetuskieli on pääosin ruotsi, mutta opetusta on jonkin verran englanniksi. Valinnaista opetusta on myös suomeksi.

Opettajat

Opettajamme ovat oman opetusalansa kokeneita asiantuntijoita. Vakituisen henkilökuntamme lisäksi opettajina toimii säännöllisesti myös kotimaisia ja ulkomaisia pedagogeja, taiteilijoita ja muita asiantuntijoita.

Tohtorikoulutus

Maisterintutkinto antaa kelpoisuuden hakea esimerkiksi teatteritaiteen tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa näitä tohtoriopintoja tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus (Tutke).

Tutustu koulutusohjelman toimintaan

Hakuohjeet

Ohjetta ei vielä julkaistu.

Tavoitetutkinto ja -aika

Teatteritaiteen maisteri (TeM)
5 vuotta

Hakuaika

Ei hakua vuonna 2025. Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Hakukielet

ruotsi (sv)

Lue lisää kielitaitovaatimuksista

Lukuvuosimaksu

Tässä koulutusohjelmassa ei ole lukuvuosimaksua, koska opetuskieli ei ole englanti.

Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Aune Kallinen

    Professori, Utbildningsprogrammet i skådespelarkonst, Teatterikorkeakoulu
    +358469219098
    aune.kallinen@uniarts.fi

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Kysy hakemisesta

teak.hakijapalvelut@uniarts.fi

Opiskelijat ja valmistuneet Max-katalogissa