Musiikin johtaminen, kandidaatti ja maisteri

Liitä nimesi suomalaisen musiikin historiaan opiskelemalla sinfonia- tai puhallinorkesterin tai kuoron johtamista huippuopettajien kanssa.

Käsi heiluttamassa tahtipuikkoa

Miksi meille?

Opiskele musiikin johtamista maailman nimekkäimpien kapellimestareiden johdolla yhdessä maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista. Työskentelet säännöllisesti harjoitusorkesterin, ammattilaulajista koostuvan kuoron ja Musiikkitalossa toimivien ammattiorkesterien kanssa. Näin saat tueksesi kaikki tarvitsemasi työkalut heti opiskelujen alkumetreiltä. Kouluttamamme orkesterin- ja kuoronjohtajat ovat luoneet näyttäviä uria maailman huippuorkestereissa ja kuoroissa.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Pääset johtamaan harjoitusorkesteria tai -kuoroa viikoittain ja työskentelyäsi videoidaan. Yhteisillä palautetunneilla pääset vaihtamaan ajatuksia ja ideoita muiden opiskelijoiden ja ohjaavien opettajien kanssa. Säännöllinen yhteistyö koti- ja ulkomaisten ammattiorkestereiden kanssa toimii siltana opintojen ja työelämän välillä. Nämä työskentelytavat tekevät koulutuksestamme kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuisen. 

Opiskelet monipuolisesti musiikin teoriaa ja käytännön johtamisen aineita. Tavoitteisiisi räätälöidyt opinnot antavat valmiudet työskennellä vaativissa tehtävissä musiikin kentällä. 

Voit myös valita opintojaksoja Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä opetustarjonnasta.

Orkesterin- ja puhallinorkesterinjohdon pääaineopiskelijaksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteissoitosta. Kuoronjohdon pääaineopiskelijoiksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteislaulusta.

Orkesterinjohto

Orkesterijohdon opiskelijana tärkein työkalusi on harjoitusorkesteri, “kapubändi”, joka on käytettävissäsi keskimäärin kaksi kertaa viikossa. Pääset vuosittain johtamaan myös kotimaisia orkestereita. Opinnoissasi tutustut laajasti sekä orkesterimusiikkikirjallisuuteen, tyylien erityispiirteisiin ja tulkintatapoihin että musiikkiteatteriin kuten oopperaan, balettiin ja musiikkinäytelmiin. Osana orkesterinjohtajan ammattitaitoa perehdyt myös kapellimestarin hallinnollisiin tehtäviin.

Sibelius-Akatemia on pitkän historiansa aikana kasvattanut maailmalle lukuisan joukon kansainvälisesti tunnettuja kapellimestareita kuten Mikko Franck, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Eva Ollikainen, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, John Storgårds ja Osmo Vänskä.

Osana vuonna 2019 käynnistettyä Kansainvälistä vierailijaohjelmaa kapellimestariluokan vieraana kävi muun muassa Roger Norringon.

Kuoronjohto

Sibelius-Akatemian 16-henkinen vokaaliyhtye “Vokis” toimii kuoronjohdon opiskelijan harjoitus- ja tutkintokonserttien instrumenttina. Esiinnyt Vokiksen kanssa 3-4 kertaa vuodessa. Opinnoissasi perehdyt kuoromusiikin historiaan, kuorokirjallisuuteen 1300-luvulta nykyaikaan, vaativimpien teosten edellyttämään johtamistekniikkaan, kuoromusiikin eri tyylikausien äänenmuodostustekniikoihin ja eri kuoromuotojen ohjelmistojen ja äänenmuodostuksen erityispiirteisiin ja vieraiden kielten ääntämiskäytäntöihin. Kuoronjohdon luokalta ovat valmistuneet muun muassa Tapiolan kuoron ja Ylioppilaskunnan laulajien johtaja Pasi Hyökki, Berliinin valtionoopperan kuoromestari Dani Juris, Vancouverin kamarikuoron taiteellinen johtaja Kari Turunen, Akademiska Sångföreningenin johtaja Elisa Huovinen, Tampereen filharmonisen kuoron taiteellinen johtaja Ruut Kiiski, Suomen kansallisoopperan apulaiskuoromestari Tatu Erkkilä, sekä myös Akatemian kuoronjohdon opettajia.

Elokuussa 2019 kuoronjohdon luokalla, osana Sibelius Summer Academy -kesäkoulua vieraili lauluyhtye Theatre of Voices.

Puhallinorkesterinjohto

Voit opiskella joko yleistä puhallinorkesterinjohtoa tai valita sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdon. Opinnoissa perehdyt puhallinorkesterikirjallisuuden vaativimpiiin teoksiin ja niiden edellyttämään johtamistekniikoihin, ohjelmiston eri tyyleihin, erityispiirteisiin ja tulkintatapoihin. Pääset säännöllisesti työskentelemään vaihtelevien kokoonpanojen kanssa. Viikoittaisena työkalunasi on 12-17 hengen harjoitusorkesteri,”puhallinkapubändi”. Tämän lisäksi luokka vierailee johtamassa Puolustusvoimien sotilassoittokuntia eri puolilla Suomea. 

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia.

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Tutustu opiskelun arkeen

Uutisia aiheesta

Hakuohjeet

Ohjetta ei vielä julkaistu.

Tavoitetutkinto ja -aika

Musiikin maisteri (MuM)
5,5 vuotta

Hakuaika

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi)

Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

Elokuusta 2025 alkaen EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 12,000€.

Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Kaisa Holopainen

    Ainejohtaja, Musiikinjohtamisen sekä orkesteri- ja kuorotoiminnan koulutusohjelma, Sibelius-Akatemia
    +358504775567
    kaisa.holopainen@uniarts.fi

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Kysy hakemisesta

siba.hakijapalvelut@uniarts.fi