Taiteellinen työryhmä: An­gel­ica & L’amico Fritz

Ohjaaja: Johanna Freundlich
Kapellimestarit: Markus Lehtinen, Sebastian Zinca
Lavastussuunnittelija: Johanna Freundlich, Emilia Eriksson, Pekka Purhonen
Puvustussuunnittelija: Emilia Eriksson
Maskeeraussuunnittelija: Tuija Luukkainen
Valosuunnittelija: Jukka Kolimaa
Ohjaajan assistentti: Minna Nieminen
Vastuukorrepetiittori: Liisa Pimiä
Korrepetiittorit: Liisa Pimiä, Kristian Attila, Tuomas Juutilainen, Tuula-Marja Tuomela-Nyman, Tero Valtonen
Italian kielen valmennus: Luciana Manninen
Äänellinen erikoisvalmennus: Riikka Hakola
Oopperakoulutuksen professori: Markus Lehtinen

Muu työryhmä

Lavasterakentajat: Pekka Purhonen, Mikko Elonen, Mika Kolehmainen, Janne Sihvo
Ompelija ja puvustusassistentti: Pia Lasonen
Ompelijaharjoittelija: Anna Kommonen
Valoteknikko: Jukka Kolimaa
Maskeeraajat: Tuija Luukkainen, Toni Ahonen, Johanna Kotro, Jessica Picasso, Tiinaleena Rantanen
Näyttämömestari: Pekka Purhonen
Musiikkijärjestäjä: Mirva Koivukangas
Suomenkielinen tekstitys: Susanna Carotenuto
Tuottaja: Mirka Rättyä

Videotuotanto

Kuvaus ja editointi: Keijo Lahtinen
Kameraohjaajat: Johanna Freundlich, Keijo Lahtinen
PTZ-kameraoperaattori: Keijo Lahtinen
Kameraoperaattori: Sirje Ruohtula
Ääniteknikot: Mikko Ingman, Olli Ovaskainen
Valokuvat: Uupi Tirronen

Oopperan tuotanto: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutus

Taiteellisen työryhmän esittely

Markus Lehtinen, kapellimestari

(L’amico Fritz 29.3.2021)
Markus Lehtinen opiskeli Sibelius-Akatemiassa sävellystä Aulis Sallisen ja Einojuhani Rautavaaran johdolla sekä pianonsoittoa Meri Louhoksen ja orkesterinjohtoa Jorma Panulan ja Arvid Jansonsin johdolla. Hän on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan kahdeksan vuoden ajan, Tanskan kuninkaalliseen oopperaan viiden vuoden ajan ja hän on toiminut Jyväskylä Sinfonian taiteellisena johtajana. Lehtinen on vieraillut usein Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa, Baijerin valtionoopperassa ja Deutsche Oper Berlinissä. Lehtinen on johtanut viiden uuden produktion ensi-illat ja useita muita ensi-iltoja Savonlinnan Oopperajuhlilla, jossa hänet nimitettiin Vuoden taiteilijaksi vuonna 2005.

Lehtinen on vieraillut vuodesta 1993 alkaen vuosittain Hampurin valtionoopperassa, ja vuodesta 2011 hän on johtanut Wienin valtionoopperassa. Tammikuussa 2016 hän debytoi Moskovan Bolshoi-teatterissa. Lehtinen on kantaesittänyt useampia Rautavaaran teoksia, mm. Aleksis Kivi -ooppera ja orkesteriteos Lintukoto ja johtanut mm. useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Japanissa. Lehtinen on toiminut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina vuodesta 2004 lähtien.

Sebastian Zinca, conductor

(Suor Angelica 29.3., L’amico Fritz 30.3.2021)
Currently in his final year at the Sibelius Academy, Sebastian Zinca is studying conducting with Sakari Oramo. As part of his studies he has conducted the Finnish Radio Symphony Orchestra, the Helsinki Philharmonic, the Lahti Symphony Orchestra, the Tapiola Sinfonietta, the Ostrobothnian Chamber Orchestra, the Jyväskylä Sinfonia, and the Pori Sinfonietta. Most recently, he made his guest conducting debut with the Oulu Symphony Orchestra with a program of Barber, Wagner, and Mozart. In 2019 he was a conducting fellow at the Aspen Music Festival, and in 2018 won the President’s Prize at the European Music Academy for his work on Così fan tutte.

Johanna Freundlich, ohjaaja

Johanna Freundlich on freelance-ohjaaja, joka on ennen valmistumistaan Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön laitokselta 2005 opiskellut New Yorkin yliopiston Tisch School of the Artsissa. Hänen teatteriohjauksiaan ovat olleet mm. kuusituntinen “Angels in America”, joka voitti Vuoden teatteriteko Ester-palkinnon sekä Kansallisteatterin “Kissani Jugoslavia”, jota esitettiin loppuunmyydylle salille puolitoista vuotta. Freundlichin oopperaohjauksia ovat olleet mm. Kansallisoopperan päänäyttämön “Suor Angelica” ja Savonlinnan oopperajuhlien “Seitsemän koiraveljestä” (Fagerudd), joka siirtyi Savonlinnasalista Olavinlinnaan. Vapaalla oopperakentällä Freundlichin ohjauksia ovat olleet mm. “L’Isola Disabitata” (Haydn) Suomalaisessa kamarioopperassa, “Neijonnälkä” (Raitio) Taite ry:lle sekä Vaasa Baroquen ja FIBO:n “L’Orfeo” (Monteverdi). Freundlichille on myönnetty Suomen Richard Wagner- yhdistyksen Baureyth-stipendi. Parhaillaan hän valmistelee “Rikos ja rangaistus”-teoksen ohjausta Dostojevski-teatteriin Veliky Novgorodiin.

Emilia Eriksson, pukusuunnittelija

Pukusuunnittelija Emilia Eriksson on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vaatesuunnittelun ja pukutaiteen maisteriksi. Tähän astisen uransa aikana Eriksson on tehnyt töitä sekä freelance-vaatesuunnittelijana että pukusuunnittelijana, keskittyen enenevissä määrin pukusuunnitteluun. Suunnittelijana Eriksson on kiinnostunut pukujen mahdollisuuksista esityksen visuaalista maailmaa luovana, sisäistä tunnelmaa ilmaisevana osatekijänä.

Tuija Luukkainen, maskeeraussuunnittelija

Tuija Luukkainen on tehnyt maskeeraussuunnittelua monipuolisesti esittävän taiteen, kuten teatterin, tanssin, elokuvan ja oopperan parissa. Produktioiden yhteenlaskettu määrä lähestyy paria sataa. Hän on mas­keerannut lehti-, muoti- ja mainoskuvauksissa sekä toimii alansa ope­tus- ja luennointitehtävissä. Lisäksi hän on ollut kirjoittamassa oppikirjaa Meikkaus (WSOY 2007, Sanoma Pro 2012). Luukkaisen töihin kuulu­vat mm. Prinsessa Ruusunen -baletti ja Mozartin Taikahuilu Suomen Kansallisoopperalle- ja baletille, Missä nyljimme kerran Teatteri Viiruk­selle (Vuoden Teatteri 2014), tanssiteos Jeminan monta elämää Karttu­nen Kollektiville (Teatteriteko 2013) sekä mm. Kalevi Ahon ooppera Frida y Diego, Rossinin Il Viaggio, Mozartin Figaron häät, Joulun ta­rinoita (Humperdinckin Hannu ja Kerttu sekä Rautavaaran Tietäjien lahja), Verdin Falstaff, Mozartin La Clemenza di Tito ja Così fan tutte, Händelin Alcina sekä Brittenin Albert Herring Sibelius-Akatemian oopperakoulutukselle.

Jukka Kolimaa, valosuunnittelija

Jukka Kolimaa valmistui teatteritaiteen kandidaatiksi 1998 Teatterikorkeakoulusta ja toimi freelance-valosuunnittelijana siitä lähtien vuoteen 2013, kunnes jäi kiinnitykselle Sibelius Akatemiaan konserttivalaistuksen pariin. Freelancer-aikakaudella Jukka teki valosuunnittelua teatterin, nykytanssin ja lopulta konserttivalaistuksen suunnittelun parissa lukuisissa tuotannoissa, teattereissa ja konserttisaleissa. Sibelius Akatemian oopperakoulutuksen produktioissa hän on vastannut valosuunnittelusta Powder Her Face (T. Adès, Ohjaus Katariina Lahti, 1999), Figaron häät (W.A. Mozart, ohjaus Piotr Cholodzinski, 2012), Konsuli (G.C. Menotti, ohjaus Vilppu Kiljunen, 2012), Midsummer Night’s Dream (B. Britten, Ohjaus Victoria Newlyn, 2017) ja La Clemenza di Tito (W.A. Mozart, ohjaus Katariina Lahti, 2018) -oopperoissa.