Johtosääntö ja säädökset

Lataa alta Taideyliopiston johtosääntö, akatemioiden ohjesäännöt sekä henkilöstösääntö, kielilinjaus, koulutussääntö, taloussääntö ja vaaliohjesääntö.

Taideyliopiston johtosääntö

Yleiset määräykset

1§ Taideyliopisto

Taideyliopisto on 1.1.2013 toimintansa aloittanut yliopistolain (558/2009) mukainen julkisoikeudellinen yliopisto.

2§ Yliopiston kotipaikka

Yliopiston kotipaikka on Helsinki. Yliopistolla voi olla toimintaa myös muilla paikkakunnilla.

3§ Säädösperusta

Sen lisäksi mitä yliopistolaissa ja muualla lainsäädännössä on säädetty, noudatetaan Taideyliopiston toiminnassa ja hallinnon järjestämisessä tämän johtosäännön ja hallituksen hyväksymien muiden sääntöjen määräyksiä. (YOL 14§, 28§)

Taideyliopistossa on voimassa seuraavat hallituksen hyväksymät muut säännöt:

  • Koulutussääntö
  • Vaalisääntö
  • Taloussääntö
  • Henkilöstösääntö

Hallitus voi hyväksyä yliopistossa noudatettavaksi myös muita sääntöjä sekä yliopiston yleistä järjestäytymistä koskevia muita toimintaperiaatteita ja määräyksiä, jotka koskevat yliopiston toiminnan hallinnointia ja menettelytapoja. (YOL 14§)

4§ Hallituksen hyväksymät muut toimintaperiaatteet

Taideyliopistossa on voimassa hallituksen hyväksymät:

  • Eettiset periaatteet
  • Henkilöstöpolitiikka

5§ Rehtorin hyväksymät ohjesäännöt ja muut säännöt

Yliopistossa on johtosääntöä ja muita hallituksen hyväksymiä sääntöjä alemman tasoisia ohjesääntöjä, joiden hyväksymisestä päättää rehtori. Yliopistossa on voimassa rehtorin hyväksymät eri akatemioiden ohjesäännöt. (13.6.2024)

Lisäksi yliopistossa on yksiköiden sisäistä hallintoa ja käytännön toimintaa koskevia toimintaohjeita, joiden hyväksymisestä päättää rehtori tai hänen nimeämänsä muu taho.

6§ Yliopistoyhteisö

Yliopistoyhteisöön kuuluvat yliopiston opetus- ja tutkimushenkilöstö, muu henkilöstö ja opiskelijat (YOL 4§). Yliopiston henkilöstöön kuuluvat yliopistoon työsopimussuhteessa olevat (YOL 32§).

Henkilöstöön kuuluvan äänioikeudesta ja oikeudesta asettua ehdolle yliopiston monijäsenisen toimielimen vaaleihin määrätään yliopiston vaalisäännössä.

Opiskelua, opetusta ja opiskelijoiden oikeusturvaa koskevista asioista säädetään koulutussäännössä.

7§ Yliopiston kieli

Taideyliopiston opetus- ja tutkintokielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Taideyliopisto vastaa siitä, että ruotsin kieltä taitavia taidealojen ammattilaisia koulutetaan riittävä määrä maan tarpeisiin. (YOL 11§ ja 12§)

Yliopiston hallintokieli on suomi. (YOL 35§)

Yliopisto edistää myös muiden kuin suomenkielisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua yliopiston kehittämiseen ja päätöksentekoon. Toimielimet voivat päättää myös muun kielen käyttämisestä suomen kielen rinnalla kokouskielenä silloin kun se on tarkoituksenmukaista.

Taideyliopiston perustehtävä ja toimintaperiaatteet

8§ Yliopiston tehtävät

Taideyliopisto on itsenäinen, monialainen taide- ja tiedeyhteisö, jonka tehtävänä on antaa taiteen ylintä koulutusta ja edistää taidetta, tutkimusta sekä taiteellista ja tieteellistä sivistystä.

Taideyliopiston kansallisena erityistehtävänä on vahvistaa taiteen merkitystä, asemaa ja autonomiaa yhteiskunnassa sekä Suomen taide- ja kulttuurielämää.

Tehtäviään hoitaessa yliopisto hyödyntää taide- ja tiedealat ylittävää yhteistyötä, edistää jatkuvaa oppimista ja toimii vuorovaikutuksessa yhteiskunnan ja taidekentän kanssa. Lisäksi yliopisto edistää taiteellisen toiminnan ja tutkimustulosten yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä taiteen ja tieteen vapautta.

9§ Toimintaperiaatteet