Anna Ramstedt: ”Mies on periaatteessa se yleinen normi” – epätasa-arvon rakentuminen taidemusiikkikulttuurin ihanteissa ja ideaaleissa

Abstrakti

Tutkimuksessani tarkastelen kriittisesti epätasa-arvon sosiaalista rakentumista klassisen musiikin esitysihanteissa ja esittäjäideaaleissa. Etnografinen tutkimus perustuu syksyn 2019 ja kevään 2020 aikana tehtyihin neljäntoista ammattimuusikon haastatteluihin. Kysyn, miten esitykseen ja esiintyjiin liittyvissä ihanteissa ja käytännöissä ilmenevät androsentriset ja rodullistetut käsitykset vaikuttavat naiseksi identifioituviin muusikoihin ja heidän työhönsä. Tutkimuksessani osoitan miten idealisoidut esittäjäpersoonat muodostavat ”esittäjien kaanonin”, joka rakentaa, heijastaa ja ylläpitää epätasa-arvoa sosiaalisten mielikuvastojen kautta. Tarkastelen myös, miten nykypäivän sosiaaliset mielikuvastot heijastavat klassisen musiikin sosiaalista perintöä. Osoitan, miten sortavat sosiaaliset mielikuvastot aiheuttavat fyysistä ja henkistä pahoinvointia ja vaikuttavat muusikoiden käsitykseen itsestään.

Bio

Anna Ramstedt (FM, MuM)on pianisti, musiikkipedagogi ja musiikkitieteen tohtoriopiskelija. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tehtyjen pianon solististen opintojen lisäksi hän on opiskellut musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui maisteriksi keväällä 2019. Syksystä 2019 lähtien hän on tehnyt tohtorinopintoja Helsingin yliopistoon. Väitöskirjaprojektissaan hän tarkastelee sekä epätasa-arvon sosiaalista rakentumista että sukupuolittunutta ja seksuaalista häirintää Suomen taidemusiikkikulttuurissa. Keväällä 2020 Suomen kulttuurirahasto myönsi Annalle neljän vuoden työskentelyapurahan, jonka avulla hän työskentelee nyt täysipäiväisesti väitöskirjaprojektinsa parissa. Tällä hetkellä hän on virkavapaalla Kauniaisten musiikkiopistosta, jossa hänellä on pianon- ja kamarimusiikinopettajan toimi. Lukuvuoden 2020-2021 Anna on tutkijavaihdossa Alankomaissa Utrechtin, jossa hän suorittaa erityisesti sukupuolentutkimuksen opintoja.