Uusimmat tutkimukset osoittavat taide- ja kulttuuritoiminnan myönteiset vaikutukset fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen 

Uusimpien vertaisarvioitujen julkaisujen mukaan taide- ja kulttuuritoiminta vaikuttaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä ennaltaehkäisyyn kaikissa ikäryhmissä, todetaan Taideyliopiston tutkijoiden katsausartikkelissa Lääkärilehdessä. 

Taideyliopiston tutkijatohtori Taru Koivisto ja vieraileva tutkija Taru Tähti kartoittivat taide- ja kulttuuritoiminnan mahdollisuuksia edistää eri ikä- ja väestöryhmien terveyttä ja hyvinvointia. 

Lääkärilehdessä julkaistun, vertaisarvioidun artikkelin mukaan taide- ja kulttuuritoiminta edistää fyysistä ja kognitiivista terveyttä ja hyvinvointia kaikissa tutkimukseen osallistuneissa ikäryhmissä. 

Monissa katsaukseen valituissa julkaisuissa raportoitiin tai sivuttiin taide- ja kulttuuritoiminnan vaikutuksia terveyttä ja hyvinvointia edistäviin elintapoihin, kuten stressinhallintaan ja sosiaalisten suhteiden paranemiseen. 

Koivisto ja Tähti hakivat uusinta vertaisarvioitua tietoa vuosilta 2014–2024. Yhteensä 9 804 viitteestä valittiin mukaan 20 julkaisua. 

Taide ja kulttuuri hyvinvoinnin edistäjinä 

Tutkimukset osoittavat, että taide- ja kulttuuriharrastukset vaikuttavat myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin eri ikäryhmissä vastasyntyneistä vanhuksiin. Erityisesti sosiaalisten tekijöiden, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja ennaltaehkäisyn saralla saavutettiin merkittäviä tuloksia. Musiikki, tanssi ja kuvataiteet vahvistivat osallistujien sosiaalisia verkostoja, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja stressinhallintaa.  

Kulttuuriläheteohjelmat rikastuttivat perinteisiä terveydenhuollon malleja ja paransivat esimerkiksi psyykkistä hyvinvointia, erityisesti henkilöillä, jotka harrastivat taidetta yli sata tuntia vuodessa. 

Luovien menetelmien mahdollisuudet hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamisessa 

Luovat menetelmät tukivat niin maahanmuuttajanuorten kotoutumista kuin hoivakotien asukkaiden ja työntekijöiden hyvinvointia. Esimerkiksi musiikin kuuntelu auttoi nuoria käsittelemään tunteitaan ja edisti suomen kielen oppimista. Hoivakodeissa luovat toiminnat paransivat asukkaiden mielialaa ja yhteisöllisyyttä, samalla kun ne tukivat hoitajien jaksamista. Myös työelämässä taustamusiikki ja luovat työpajat vahvistivat osallistujien osallisuuden tunnetta ja vähensivät stressiä, erityisesti pandemian aikana. 

Viisi eri terveyden ja hyvinvoinnin osa-aluetta

Katsauksessa tutkittiin taiteen ja kulttuurin vaikutuksia terveyden ja voimavarojen edistämisen näkökulmasta viidellä eri terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueella: terveyden ja hyvinvoinnin sosiaaliset määrittäjät, lapsen ja nuoren kehityksen ja kasvun tukeminen, työhyvinvointi ja hoivatyön tukeminen, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja ennaltaehkäisy sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävät elintavat. Taidealoista mukana olivat mm. musiikki, kuvataide, tanssi, näyttämötaide, kirjallisuus ja luovat menetelmät. 

Katsauksen ulkopuolelle jätettiin taideterapiat. Artikkelissa keskityttiin nimenomaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ennen sairauden puhkeamista. 

Taiteen ja kulttuurin itseis- ja sivistysarvosta lähtevät vaikutukset 

Tutkijat painottavat, että kulttuurihyvinvointitoiminta ei ole lääketieteellistä, vaikka sitä voidaan soveltaa hoito- ja hoivaympäristöissä.  

“Hyvinvoinnin käsite kattaa terveyden lisäksi monia elämänlaadun osa-alueita, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.” 

Painoarvoa tulisi heidän mukaansa antaa vaikuttavuuden lisäksi taide- ja kulttuuritoiminnan luomien merkitysten tutkimukselle. 

”Tuottavuus- ja tehokkuusajattelun rinnalla on kuljetettava taiteen ja kulttuurin itseis- ja sivistysarvosta lähteviä vaikutuksia, merkityksiä ja narratiiveja.” 

Tutkijat muistuttavat, että elämme monikriisissä, jossa ikääntyvä ja monimuotoistuva väestö kohtaa vähenevät yhteiskunnalliset ja ekologiset resurssit. Siksi terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on ajankohtaista monilla eri sektoreilla.  

”Ehkäisevän ja ennakoivan työn merkitys lisääntyy myös terveydenhoidossa, jossa painopistettä tulisi siirtää sairauksien hoidosta niiden ehkäisyyn”, tutkijat kirjoittavat. 

Tutustu Lääkärilehden vertaisarvioituun artikkeliin ”Taide ja kulttuuri edistävät terveyttä ja hyvinvointia” (Julkaistu 20.11.2024) 

Artikkelin pysyvä url-osoite Taju-tietokannassa