Tutkijoiden luoma puuorkesteri soi Heurekassa
Taideyliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat toteuttivat Heurekan kanssa yhteistyössä ainutlaatuisen soivien puulevyjen näyttelyn.
Heurekan kävijät voivat kuunnella puuorkesteria tai erikseen neljää erilaista puulevyä juuri avatussa SuperPUU-näyttelyssä.
Akatemiatutkija Otso Lähdeoja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta sävelsi Puuorkesterille erityyppisiä musiikkikappaleita. Jokaisesta puukaiuttimesta voi kuulla yhden soittimen äänen kerrallaan, ja kvartetissa kaikki neljä puulevyä soivat omaa osuuttaan samanaikaisesti. Kävijät voivat johtaa puuorkesteria ja kokeilla erilaisia ääniyhdistelmiä.
Kirkas omenapuu, pehmeä raita
Musiikin Lähdeoja sävelsi Kolilla taiteilijaresidenssissä joulukuussa lumisen kuusimetsän hiljaisuudessa.
”Oli hauskaa kuvitella puita muusikoina ja miettiä minkälaista musiikkia puut soittaisivat. Hain akustista, pehmeää saundia, mutta koska Heurekan yleisö on suurelta osin lapsia ja nuoria, tulee musiikissa olla myös potkua ja rytmiä”, Lähdeoja kuvailee.
Puuorkesterissa soi sello (kuusi), viulu (raita), klarinetti (vaahtera) ja huilu (omenapuu).
”Pyrin muodostamaan parhaan mahdollisen jatkumon soittimen äänen ja puulajin akustisten ominaisuuksien välille. Luontaisesti parhaat eli tasapainoisimmat akustiset ominaisuudet on kuusella. Omenapuulla on erityisen kirkas äänenlaatu ja raidalla pehmeä”, Lähdeoja kertoo.
Puulevyistä kaiuttimia monitieteisessä projektissa
Puulevyt teki Sibelius-Akatemian soitinrakennuksen opettaja Juhana Nyrhinen.
Neljä eri puusta valmistettua levyä muutettiin kaiuttimiksi Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston monitieteisessä projektissa. Lähtökohtana oli soitinrakentajan leikkaamat, hiomat ja pintakäsittelemät puulevyt, joista tehtiin äänilähteitä kiinnittämällä niihin runkoäänikaiuttimia. Tällä tavoin levyt saatiin värähtelemään ja niiden pinta säteilemään ääntä kaiuttimen tapaan.
Otso Lähdeoja on tutkinut runkoääniteknologiaa jo aiemmin muun muassa esityslavasteissa.
Levyjen akustiset ominaisuudet mitattiin ja analysoitiin Aallon akustiikan laboratorion isossa, kaiuttomassa huoneessa. Audiosignaalinkäsittelyn tutkijat DI Juho Liski, TkT Jussi Rämö ja professori Vesa Välimäki suunnittelivat jokaiselle levylle oman taajuuskorjauksen, jolla niiden äänenlaatua parannettiin musiikintoistoon sopivaksi.
Heurekan suunnittelijat vastasivat kohteen asennuksesta, valaistuksesta ja säätimistä.
SuperPUU -näyttely on avoinna Heurekassa 10.6.2020–31.8.2021.