Tunnustuspalkinto Utön taiteilijaresidenssitoiminnalle
Kuvataideakatemian tukisäätiö on myöntänyt tunnustuspalkinnon ulkosaaristossa toimivalle Utön taiteilijaresidenssille, jota ylläpitävät Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat ja alumnit. Palkinto juhlistaa Kuvataideakatemian 170-vuotisjuhlaa.
Suomen eteläisimmällä asutulla saarella, Utöllä, toimiva taiteilijaresidenssi on jo yhdentoista vuoden ajan tarjonnut Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoille ja sieltä valmistuneille mahdollisuuden omaehtoiseen taiteelliseen työskentelyyn ulkosaariston erityisissä olosuhteissa. Näiden vuosien aikana Utöllä on ollut residenssissä satoja Kuvataideakatemian kasvatteja ja se on muodostunut tärkeäksi yhdistäväksi kokemukseksi lukuisille taiteilijoille.
Kuvataideakatemian tukisäätiö, jonka tehtäviin kuuluu edistää ja tukea nuorten lahjakkaiden kuvataiteilijoiden taiteellista toimintaa, on myöntänyt Utön taiteilijaresidenssitoiminnalle 10 000 euron suuruisen tunnustuspalkinnon. Palkinto juhlistaa Kuvataideakatemian 170-vuotisjuhlaa.
Residenssiä ylläpitää itsenäinen, kokonaan vapaaehtoisvoimin toimiva Kuvan Residenssiyhdistys ry., joka perustettiin jatkamaan Kuvataideakatemian ylioppilaskunnan aikoinaan aloittamaa residenssitoimintaa. Yhdistys tekee yhteistyötä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa. Residenssi toimii satavuotiaassa talossa, joka on Suomen eteläisin ympärivuotisessa käytössä oleva rakennus.
Pieni kyläyhteisö ulkosaaristossa mahdollistaa taiteilijoille irtautumisen normaaleista arkirutiineista, rauhoittumisen yhä hektisemmäksi käyvän maailman keskellä ja häiriöttömän keskittymisen taiteelliseen työskentelyyn. Ulkomeren olosuhteita ei pääse pakoon, ja moni Utöllä aikaa viettänyt onkin huomannut, että maisema todella vaikuttaa ajatteluun ja työskentelyyn ja tulee mukana vielä kaupunkiinkin asti.
”Palkinto antaa voimia ja energiaa jatkaa tärkeäksi koettua toimintaa”, sanoo residenssiyhdistyksen puheenjohtaja, kuvataiteilija Ulla Leppävuori. ”Istuskelin äskettäin residenssimme terassilla auringossa, lämmössä, jonka meri pitää saarella pidemmälle syksyyn kuin mantereella. Muuttomatkallaan olevien haukkojen kierrellessä taivaalla mietin, mistä meidät palkittiin”, kertoo Leppävuori. ”Uskon, että tämä on tunnustus itsenäiselle, riippumattomalle tekemiselle, omistautumiselle ja valtavalle määrälle vapaaehtoistyötä, joka todistaa, että ammatissamme voi tehdä valintoja sydämellä.
Vuosien varrella lukuisat vapaaehtoiset ovat antaneet oman työpanoksensa viedäkseen residenssin toimintaa eteenpäin. ”Vapaaehtoisia motivoi usein omakohtainen kokemus siitä, kuinka antoisaa residenssityöskentely Utöllä voi olla omalle taiteelliselle työlle ja ajattelulle. Utöllä taiteilija on täysin omillaan ja haasteellisestikin kasvokkain oman ammattinsa kanssa”, sanoo Leppävuori.
Kuvataideakatemian tukisäätiön puheenjohtaja Mauri Niemi näkee, että Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa yhdistyvät yksilöllinen opetus ja vahva taideyhteisö. ”Kuvataideakatemian tukisäätiö haluaa juhlavuoden tunnustuksella palkita ja nostaa esille tahon, joka vahvistaa ja tukee erinomaisella tavalla akatemian yhteisöllistä puolta”, sanoo Niemi.
Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Jan Kaila pitää palkintoa ansaittuna ja painottaa, että residenssi on tiivis osa elävää kyläyhteisöä ja saaristokulttuuria. ”Utöllä opiskelijat ja alumnit voivat elää hetken verran ulkosaariston arkea, johon suurimmalla osalla ei muuten olisi kosketuspintaa”, Kaila sanoo.