Tohtorintutkinto: Kulttuuritoiminta tarjoaa monenlaisia keinoja parantaa vanhuspalveluiden arkea
Vanhuspalveluiden asiakkaat ja työntekijät voivat säädellä tunteitaan, parantaa fyysistä toimintakykyään ja nauttia elämyksistä monimuotoisen kulttuuritoiminnan avulla, toteaa Taru Tähti tohtorintutkinnossaan.
Tähti organisoi tohtorintutkinnossaan vanhuspalveluiden työntekijöille musiikin, tanssin, kuvataiteen, draaman ja kirjallisuuden menetelmiä hyödyntävää täydennyskoulutusta kahdessa hankkeessa Sastamalassa. Tavoitteena oli, että koulutukseen osallistuneet hoitajat tekivät yksikössään heitä innostavia asioita.
”Olennaista onkin, että kun suunnitellaan kulttuuri- ja musiikkitoimintaa vanhuspalveluihin, huomioidaan yhteisön työntekijöiden ja asiakkaiden kiinnostuksen kohteet ja osaaminen”, Tähti toteaa.
Tähden tutkimuksessa vanhuspalveluiden asukkaat halusivat erityisesti ohjata yhteislaulua ja pitää päivätansseja. Henkilökunta oli mukana toteuttamassa näitä toiveita. Työntekijöiden ja asukkaiden toiveet olivat monimuotoisia: yksi kokosi valokuvista elämänkaarikansion ja toinen kuvitti lauluvihon, joku taas ohjasi karaoketansseja, joku kutomista, jotkut järjestivät näyttelyitä tai draama- ja kuvataidetuokioita. Kulttuuri näkyi myös arjessa esimerkiksi hoivalauluna pesutilanteissa tai kun kuunneltiin poismenneen asukkaan lempikappaletta ja tehtiin yhdessä surutyötä.
Tohtorintutkinnossaan Pienet teot, suuri hurma – toimijuus kulttuurisessa vanhustyössä Tähti havaitsi, että kulttuuritoiminnan kautta vanhuspalveluiden asiakkaat ja työntekijät paitsi saivat merkityksellisyyttä arkeensa, myös ilmaisivat ja säätelivät tunteitaan, rytmittivät liikettä ja kuntouttivat fyysistä toimintakykyä. Kulttuuritoiminnan kautta vanhuspalveluiden työntekijät myös ylläpitivät ja kehittivät osaamistaan sekä saivat välineitä uudistaa hoivatyön ja asumispalveluiden käytäntöjä.
Vanhustyön osaamista tarvitaan myös taiteen korkeakouluopetukseen
Kulttuuritoimintaa hyödynnetään yhä enemmän osana ikääntyneiden kokonaisvaltaista hoitoa. Tähti ehdottaakin, että kulttuurisen vanhustyön monialaista koulutusta tulisi tarjota myös taiteen korkeakouluopiskelijoille.
”Musiikki- ja kulttuuritoiminta näkyy ja vaikuttaa vanhuspalveluiden arjessa monin eri tavoin. On tärkeää, että kulttuurialan ammattilaiset ovat mukana kehittämässä ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin – vaikkapa tukemassa ikääntyneiden hyvinvointia ja tuottamassa heidän tarvitsemiaan palveluja.”
Tohtorintutkinto sisältää neljä tieteellistä artikkelia, joissa Tähti käsitteli kokemuksiaan laulamisen voimaannuttavasta vaikutuksesta sekä kuvasi ja analysoi palvelukeskuksen asiakkaiden musiikillista, hoivatyöntekijöiden taidelähtöistä sekä vanhustyön lähiesimiesten musiikillista toimijuutta. Osana tutkimustaan Tähti kehitti myös toimijuuskompassin työkaluksi kulttuurisen vanhustyön toimijoille ja kehittäjille.
Tähden tutkinto on osa Taideyliopiston koordinoimaa ArtsEqual-tutkimushanketta (2015–2021), jossa selvitettiin, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Tutkimus tarjoaa lisätietoa heille, jotka kehittävät työssään vanhuspalveluita tai ohjaavat niissä toteutettavaa musiikki- ja kulttuuritoimintaa.
Taru Tähden tohtorintutkinto Pienet teot, suuri hurma – toimijuus kulttuurisessa vanhustyössä tarkistetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 10.9.2022.
Lisätiedot
Taru Tähti
taru.tahti@uniarts.fi